Bli kjent med minoernes Kreta

Bli kjent med minoernes Kreta

Minoerne er det første kjente folkeslaget som bosatte seg på Kreta. Utgravninger og funn vitner om en høyt utviklet sivilisasjon, særegen for Kreta, men med tydelige forbindelser til det greske fastlandet og øyene i Egeerhavet. Tross sin arkeologisk veldokumenterte, rike kultur er minoerne fortsatt et anonymt folk.

Den Minoiske kultur er bronsealderkulturen på Kreta som hadde sin storhetstid i perioden omtrent år 2000–1400 før vår tidsregning (ftv). Den britiske arkeologen Arthur Evans oppdaget kulturen under sine utgravninger i Knossós-palasset i årene tidlig på 1900-tallet og frem til annen verdenskrig. Han ga kulturen navnet etter den legendariske kong Minos av Kreta. Igjen viser Kreta sitt mangfold for deg på reise og ferie.

Knossós: Kretas #1-attraksjon

I godt og vel 500 år levde minoerne i fred på Knossós, men så var det slutt. Mytene om årsaken har vært mange, og i dag tror man at det brant ned, men ingen vet hvordan og hvorfor. Arkeologene prøver den dag i dag å løse gåten om den minoiske kulturen sin plutselige forsvinning. Mye tyder på at det var et fredelig folk i en fredelig tid da forvarsmonumenter som borger og utsiktstårn glimrer med sitt fravær rundt palasset.

Knossós er nesten 4000 år gammelt, og er Kretas stolthet, viktigste attraksjon og ligger i Heraklionområdet 5 km fra hovedstaden Heraklion.

Dette var i sin tid et gigantisk og praktfullt byggverk hvor det ikke ble spart på noe. Palasset var på sitt høyeste 5 etasjer høyt, hadde over 1400 rom og kunne huse 7000 mennesker. Dette i en tid hvor maskiner og annen håndverksluksus selvsagt ikke fantes. Verken på Kreta, Hellas eller andre steder.

Under palasset viser utgravninger at det har bodd folk her allerede for 6000 år siden, altså før palasset ble bygget. Rundt palasset var det en stor by som ennå ikke er utgravd.

En tur på egenhånd rundt om i palasset er totalt meningsløst. På Knossós må du ha guide som forteller om hvordan de levde, om kulturen, formidable ingeniørkunster, hvordan de anla vannklosettene, hva freskoene på veggen betyr og så videre, og så videre.

De fleste av de originale kunstverkene funnet på Knossós er samlet i Heraklion sitt Arkeologiske museum, som er vel verdt et besøk under din ferie.

 • Knossós-palasset på Kreta

  Knossós er nesten 4000 år gammelt, og er Kretas stolthet, viktigste attraksjon og ligger 5 km fra hovedstaden Heraklion. - Foto: Getty Images

Festos-palasset

Omtrent 50 km sydvest for Knossós, ble Festos-palasset gravd ut. Dette er Kreta sitt nest største palass som en gang var det politisk og administrative sentrumet for det sørlige Kreta. Selv om det ikke kan måle seg med utsmykkningene på Knossós, var det langt fra et fattigslig bygg. Her hadde minoerne brukt marmor, alabast og gips. Rester av kloakkanlegg og badefasiliteter finnes også i dette 5-etasjes palasset. Med sitt store trappeanlegg og sine magasiner er det av samme type som Knossós-palasset, men mindre.

Det kan være en god investering med leiebil på Kreta

Minoiske utgravninger i Kato Zákros

Det fjerde største minoiske palasset ligger helt nede mot havet, ved Kato Zákros. Eller de dødes dal, som det også er kjent som. Palasset lå strategisk til, så langt øst du kan komme på Kreta og herfra kontrollerte minoerne hele østkysten. Den lille byen ble et knutepunkt for skipsfarten mellom Egypt og Lilleasia. Stedet lå i dvale i omtrent 3000 år, før arkeologene begynte utgravningene tidlig på 1900-tallet. Alt var intakt i palasset, og de har funnet over 10.000 gjenstander fra den minoiske perioden. Originalene kan du se på de arkeologiske museumene både i Sitía og Heraklion. I en steinsjakt fant arkeologene i tillegg over 3000 år gamle oliven. Perfekt bevarte! Hva som skjedde med disse, sier historien dessverre ingen ting om.

På ferie og reise til Kreta vil du oppdage at denne øya har så utrolig mye mer å by på enn kun krystallklart vann og flotte strender. Søk etter hoteller på Kreta.

 • Kreta Sitia kveldsstemning

  10.000 gjenstander fra den minoiske perioden kan du se på det arkeologiske museum i Sitía. Her med litt kveldsstemning. Foto: Getty Images

Arkeologisk museum i Heraklion

Midt i sentrum i Heraklion finner du Kretas største arkeologiske museum med verdens største samling av minoiske funn. Det er akkurat åpnet igjen (2017) etter mange års rekonstruksjon og nyoppsetning av de enorme minoiske samlingene. De nymalte veggene i museet har fargene fra minoernes tid.

Husk at du alltid får mest ut av et museumsbesøk om du investerer i en guidet tur. Det er jo så lite av dette som er selvforklarende.

God ferie og reise!

Les også:

 • Kreta Rethymnon kveldsstemning

  Kveldsstemning i Rethymnon på Kreta - Foto: Getty Images

Været på Kreta de neste 7 dagene

 • Tirsdag 11°
 • Onsdag 19°
 • Torsdag 21°
 • Fredag 22°
 • Lørdag 24°
 • Søndag 15°
 • Mandag 10°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.