Kreta aktiv ferie hovedbilde

Aktivitetstur på Kreta - kom i form og opplev unik natur

Legg toppturen til verdens tak. Med fjell på 2500 moh. og kløfter som er 500 meter dype, står utfordringene i kø på denne populære ferieøya i Hellas. Pakk sekken med gode sko og badetøy. Bli med på en aktiv ferie til Kreta.

Kreta er et populært ferie og reisemål uansett om man skal nyte late dager eller utfordres til fots, på sykkel eller klatrende i en fjellvegg. Øyas høye fjell og dramatiske raviner er en drøm for alle som ønsker å komme tett innpå naturen på sin ferie. Mulighetene for fot- og klatreturer er mange, du kan også oppleve øya fra hesteryggen, se kysten fra en havkajakk eller dykke etter sunkne palasser blant havskilpadder.

Fottur på verdens tak

De tre fjellmassivene Lefká Óri, Psilorítis og Díkti på Kreta er de høyeste i hele Egeerhavet og utfordrer fjellklatrere og turentusiaster. Her kan du være heldig å se den kretiske villgeiten, kalt kri-kri. Dermed kan du også oppleve å se en og annen lammegribb på jakt etter mat. Tidlig om våren står ville urter som salvie, timian og oregano i full blomst, sammen med orkidéer, valmuer, tulipaner og anemoner.

Lefká Óri 2454 moh, eller De Hvite Fjellene som de også blir kalt, er fjellmassivet med de mange fjelltoppene og ubeskrivelig utsikt. Det ligger i Chaniaområdet. Dette er stedet for øde fotturer eller sykkelturer på høysletten. Lyden av sauebjeller er det eneste du hører her oppe. Det tar omtrent tre timer å klatre opp til den nakne toppen Gíngilos 2080 moh, hvor vinden suser rundt ørene og du kan skimte en lysende blå mur i horisonten. Det er Middelhavet du ser, 360 grader. Turen ned er en time kortere, og om du ikke har fått nok utfordringer denne dagen, kan du klatre rett ned den 18 km lange Samaria-ravinen. Har du klatret ned denne kløften, kan du kaste deg ut i det deilige havet på sørkysten.

Det er uendelig mange muligheter for fotturer på Kreta. Noen er små og lette, andre er harde og vanskelige. Du kan bli med en gruppe med erfaren guide, eller gå alene langs stier der du slår følge med sauer og geiter. Det er turstier i alle områder på øya, og det finnes kart og guidebøker som beskriver mulighetene der du er. Vandring på Kreta er veldig populært.

En aktivitetstur på Kreta er en ferie av de sjeldne.

 • Fottur i Samariá-kløften på Kreta - en opplevelse for livet - Foto: Getty Images

  Fottur i Samariá-kløften på Kreta - en opplevelse for livet - Foto: Getty Images

Turstien E4

Turstien E4 er en oppmerket vandrerute som starter i Sør-Spania, går tvers igjennom Italia og ender på Kypros. På Kreta starter ruten i Kissámos i vest og ender 320 km lengst øst, på stranden ved Kato Zákros også kjent som De Dødes Dal. Ruten tar minst tre uker å gjennomføre fordi du må rundt øyas tre høyeste fjell. E4 følger stort sett kystlinjen, og du kan bade underveis. Nettopp derfor er denne strekningen på ruten så populær, men du bør ikke gå ruten alene, ei heller uten fjellsko. En fottur for godt trente, og ikke for rene turentusiaster.

På to hjul i svingene

Det har også blitt veldig populært å sykle til topps på Kreta. Sykler du langs nordkysten, er terrenget relativt flatt og her kan du sykle gjennom appelsinlunder som du finner rett bak turistfasaden i Chaniaområdet. Noe helt annet er det om du velger en sykkeltur langs sørkysten. Her får du bruk for alle girene når det bærer i oppoverbakke, men til gjengjeld trenger du ikke gjøre annet enn å bremse når turen går nedover igjen. Du kan også ta den enklere utgaven; bli fraktet opp med sykkel til Lasíthi-platået og nyte farten og utsikten på vei nedover fjellsidene. Det finnes foreløpig (2017) ingen guidebok for terrengsykkel, så det kan være smart å delta på en organisert tur med lokal guide.

Grekerne kjører bil som om de var beskyttet av høyere makter, men holder du deg unna hovedveiene er det lite trafikk og mye å oppleve.

Dykkerparadis i sør

Det klare vannet og klippene gjør Kreta til et populært reisemål for ferie og sportsdykkere. Det finnes dykkerskoler langs hele nordkysten om du har lyst til å ta dykkerlappen. Snorkling mellom forrevne klippeblokker i dype bukter byr også på opplevelser.

 • Plakías på sørkysten i Réthymnonområdet er et av øyas viktigste dykkersentre. I denne kystbyen er det et yrende dyreliv – under vannoverflaten.
 • Afrata-bukta på halvøya Rodópou nord i Chaniaområdet er en liten oase med krystallklart, dypt vann og steinbunn. Altså perfekt for en snorkletur.
 • Elafonisso lagunen på Kreta

  Elafonissi: en tropisk lagune med kritthvit sandstrand så langt øyet kan se Foto: Getty Images

Dype kløfter og lange raviner

Du finner et utall kløfter og raviner på Kreta, og den mest kjente er kanskje Samaria-kløften. Den er 18 km lang, men det finnes kortere. Husk skikkelige tursko når du skal klatre nedover disse kløftene. Det er ulendt terreng, og slippers og andre badesko funker ikke. Det finnes kart og guidebøker som beskriver mulighetene der du er.

Hørte jeg ”Fore”?

Det er et sjeldens syn. Enorme, grønne gressplener i Hellas, men det er altså tilfelle. I Heraklionområdet finner du Crete Golf Club, ikke langt fra Heraklion internasjonale flyplass. Her finnes 18-hulls golfbane, øvingsbane, restaurant og pro shop.

Kreta er med andre ord mye mer enn sol og bad når du skal velge ferie. Vår og høst er kanskje aller beste tidspunkt for en aktiv ferie på Kreta, før varmen setter inn for fullt. Husk å alltid ha med deg nok vann når du vandrer utenfor allfarvei.

God tur og ferie!

Les også:

 • Kreta med det krystallklare vannet

  Utsikt etter en lengre fottur på Kreta

Været på Kreta de neste 7 dagene

 • Fredag 21°
 • Lørdag 22°
 • Søndag 21°
 • Mandag 20°
 • Tirsdag 20°
 • Onsdag 22°
 • Torsdag 24°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.