Fuglesafari til Hornøya i Øst-Finnmark

Fuglesafari til Hornøya i Øst-Finnmark

Besøk Norges østligste øy – Hornøya, og opplev et ubeskrivelig yrende liv med om lag 80 000 sjøfugler side om side på sommeren. Her får du FINN reises tips til fuglesafari til Hornøya i Øst-Finnmark.

Kanskje du har fått et lite inntrykk av Hornøya gjennom TV-serien med samme navn som gikk på NRK. Om ikke øya var kjent før, så har den ihvertfall blitt det, og da spesielt for fuglekikking.

Hornøya og Reinøya naturreservat

Hornøya og Reinøya naturreservat er et av de nordligste naturreservatene i Europa. Øyene ligger utenfor Vardø med utsikt mot det sørlige Barentshavet, og vestkysten av Kolahalvøya.

Naturreservatet, som inkluderer begge øyene, er en av 14 sjøfuglkolonier i Finnmark som ble fredet i 1983. Her finnes en mangfoldig og tallrik sjøfuglkoloni med frodig vegetasjon, som utgjør en grønn oase i et ellers så goldt Varangerlandskap.

Sesong og tilgjengelighet

Reinøya er stengt for allmennheten, og det er kun begrensede områder på Hornøya som kan besøkes. Fra Vardø går det daglige båter til Hornøya, som kun tar 10 minutter.

Fugletitting er lov flere steder når du går i land, men du må benytte deg av stien som går tvers over øya til båthusene og videre til fyret. Dette for å ikke forstyrre fuglene i hekkesesong. Ikke vær bekymret, du kommer nærme nok til å få tatt fine bilder.

Den beste tiden å besøke Hornøya er i høysesong fra mai til juli, da dette er sjøfuglenes hekkeperiode.

 • Stien opp til Vardø fyr på Hornøya, Finnmark - Foto: Getty Images

  Stien opp til Vardø fyr på Hornøya, Finnmark - Foto: Getty Images

Fuglesafari

En tur til Hornøya vil sikre deg stort sett alle de tradisjonelle fugleartene. Unntak er havsule og havhest. Bonusen er at du får oppleve en hel koloni på omtrent 500 par polarlomvi, samt store krykkjekolonier på flere tusen par. Og disse lager et voldsomt leven! Reinøya huser blant annet en av Europas største gråmåkekolonier på omtrent 50 000 par, som kan observeres fra sjøsiden.

For de mest interesserte fuglekikkerne er det verdt å merke seg at det er gode muligheter for å se havsvaler på Hornøya i september. Den kommer når sjøfuglene har dratt på høsten, men det kan hende du må ut på nattestid for å oppleve disse stormfuglene.

Les også:

Verdt å vite: Bestill leiebil tidlig, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.

 • Toppskarv blant det rike fuglelivet på Hornøya i Finnmark - Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

  Toppskarv blant det rike fuglelivet på Hornøya i Finnmark - Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Været på Hornøya de neste 7 dagene

 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag -1°
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.