Sunnmørsalpene - tips til ski og fjellturer

Sunnmørsalpene - tips til ski- og fjellturer

Sunnmørsalpene lever opp til sitt navn med spisse tinder og pinakler omringet av fjorder. Ingen andre steder i Norge finner vi større konsentrasjon av alpine tinder. Her er FINN Reises tips til ski og fjellturer i Sunnmørsalpene.

Sunnmørsalpene er en magnet for de som virkelig vil nyte vill natur – på fjellski, langrenn, slalåm eller randonee. Det er godt kjent blant skientusiaster, men av prestisjetunge magasiner blir det fortsatt trukket frem som en uslepen diamant for de som søker det helt unike. De skarpe fjelltindene stuper loddrett ned i Hjørundfjorden fra 1500-1700 meters høyde. Tindesporten har stått sentralt her siden midten av 1800-tallet, og i dag er toppturer på ski fra disse tindene mer populært enn noen gang.

 • Fantastisk fjordutsikt over Sunnmørsalpene

  Fantastisk fjordutsikt over Sunnmørsalpene - Foto: Getty Images

 • Ski- og fjelltur i vill natur

  Det sunnmørske grunnfjellet er dannet i jordens urtid. Gjennom millioner av år har istider gravd ut fjorder og daler, og etterlatt seg et storslått område fylt med tinder og topper. Samspillet mellom Hjørundfjorden og de ulike sidebreene har formet de ville Sunnmørsalpene, slik vi kjenner de i dag. Fjellene byr på alt fra enkle turer med oppmerkede stier i flate fjelldaler, til mer utfordrende klatreruter og “tinderangling”. DNT tilbyr tre hytter i Sunnmørsalpene, Patchellhytta, Standalhytta og Tyssenaustet, og de er alle sjarmerende overnattingssteder, og et godt utgangspunkt for fjell- og skiturer.

  Rundt hele Hjørundfjorden finner vi spisse fjell som reiser seg på rad og rekke. Kolåstinden, Jønshornet, Randerstop og Slogen er alle kjente topper i området, og alle i tillegg til Dalegubben er fine skitopper. Sistnevnte er en fin topptur fra Sæbø, som sies å by på like fin utsikt som fra Slogen. Sylvkallen er nabofjellet til Dalegubben og er et enklere fjell å nå, spesielt på ski fra Strandasetra.

  Slogen, 1564 moh, blir av mange regnet som landets vakreste tinder. Den har en imponerende spiss tindform og utsikten fra toppen er enestående. Kommer du fra Øye og Hotel Union Øye, som ligger like under, eller DNTs Patchellhytta, er toppen lettere å bestige enn den ser ut. Her er det helårsaktivitet, men det er spesielt en flott skitopp på vinterstid.

  Kolåstinden, 1432 moh, er en meget populær skitur i Sunnmørsalpene med utgangspunkt fra DNTs Standalhytta. Den alpine stilen Kolåstinden kan friste med er nok det som har gjort den til en så populær skitur. Du finner også Fingeren, 1180 moh, i samme fjellkjede. Det er en kortere tur, men den går i et majestetisk terreng blant spisse blad og pinakler.

 • Utsikt fra Ålesund med Sunnmørsaplene i horisonten

  Utsikt fra Ålesund med Sunnmørsaplene i horisonten - Foto: Getty Images

 • Sunnmøres ultimate skieventyr

  Hjørundfjorden er selve midtpunktet i Sunnmørsalpene, og de siste årene har fjorden fått sin egen flerdagerstur – Hjørundfjorden rundt, som kan sammenlignes med Alpenes berømte Haute Route mellom Chamonix og Zermatt.

  Dette er en 7 dagers tur på ski i vakker natur mellom fjord og tinder, og fantastisk hav- og fjordutsikt. Underveis bor du på særegne og sjarmerende overnattingssteder. Det finnes ulike turoperatører som tilbyr denne flerdagersturen, men vær tidlig ute med å bestille plass. Det har blitt en populær vinteraktivitet, og ikke uten grunn – dette er et eventyr du sent vil glemme!

 • Båthus i vinterlandskap i Sunnmørsalpene

  Båthus i vinterlandskap i Sunnmørsalpene - Foto: Getty Images

 • Sunnmørsalpene året rundt!

  På Sunnmøre finnes det fjell og naturrike turer til alle årstider. Smilende sommerdager, piskende høststormer, strålende vinterdager og lyse vårmåneder. Selv på sommeren er det snø på de spisse fjellene, som er med på å forsterke det alpine inntrykket.

  Kombinasjonen av endeløse områder med puddersnø og utsikt til et vakkert fjord- og alpelandskap finner du neppe andre steder i verden. I sommerhalvåret er det et flott utgangspunkt for toppturer og fjellturer, enten du velger å vandre, sykle eller ta gondol til topps. For å lære mer på turen bør du bli med en lokalkjent guide, eller tindefører som har stor kjærlighet til området og gjerne vil dele det med deg. Vær oppmerksom på at turer med guide bør bestilles på forhånd.

 • Herlige høstfarger i Sunnmørsalpene

  Herlige høstfarger i Sunnmørsalpene - Foto: Getty Images

 • Sunnmørsalpene Skiarena

  Som en del av den storslåtte naturen på Sunnmøre, byr kanskje Fjellsetra på den vakreste og mest tilrettelagte naturopplevelsen av de alle. Sunnmørsalpene Skiarena Fjellseter ligger i Sykkylven kommune i Møre og Romsdal.

  Det er et alpinanlegg i et naturskjønt område med et komplett familietilbud. Her finner du 14 alpintraseer, 5 heiser, 35 km med oppkjørte langrennsspor, og flotte områder for snøbrett og lek i snøen. Skiarenaen byr på varmestue, restaurant, skiutleie og skiskole. Her kan du boltre deg i det beste Sunnmøre har å by på!

Været i Øye de neste 7 dagene

 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.