5 viktige tips til deg som skal kjøpe bruktbil

5 viktige tips til deg som skal kjøpe bruktbil

Lær deg spørsmålene som reduserer sjansen for bomkjøp.

Publisert 6. september 2019 kl. 12.55

Å finne den perfekte bruktbilen kan være en forvirrende opplevelse, og mange kunder er redde for skjulte feil og mangler.

Et godt sted å søke råd er FINNs hjelpesider, hvor du blant annet har muligheten til å inngå en digital kjøpekontrakt og få informasjon om hvilke garantiordninger som gjelder for bruktbiler.

Men advokat Peter Skarbøvig, som er en av drivkreftene bak nettstedet bil-advokatene.no, sier noen enkle forholdsregler reduserer risikoen for et bomkjøp kraftig.

Bruktbil: Husk å sjekke dette før du kjøper

Her er tipsene du trenger, så du slipper sure bomkjøp.

Forbered deg godt før du handler

Produktdirektør Eirik M. Håstein i FINN Motor sier godt forarbeid er en forutsetning for trygge og vellykkete bruktbilkjøp.

3 ting du bør spørre selgeren om

Advokatene hos Advokatfirmaet Skarbøvig AS gir følgende råd til potensielle bruktbilkjøpere:

 1. Sjekk når registerreimen sist ble skiftet:

  En kostbar mangel som ofte oppstår er at registerreima ryker. Det kan derfor være lurt å få klarhet i når denne sist ble skiftet. Har en bruktbil fullstendig servicehistorikk kan man be om å få se i serviceheftet og undersøke at servicene er foretatt.

 2. Om serviceintervallene er overholdt

  Det kan indikere at bruktbilen er bedre ivaretatt, og det kan igjen gjøre at man kan forvente mer av bilens kvalitet.

 3. Spør om bilen har vært reparert tidligere og be om eventuell dokumentasjon på hva som har blitt gjort:

  Selger kan for eksempel opplyse om at det kun har vært et lite sammenstøt, men konsekvensene av dette kan ha blitt større enn selger har kunnskap om. Få derfor alltid dokumentasjon på hvem som har utført reparasjonen og hva som har blitt reparert.

Bruk Google for å avdekke mulige feil:

Få mest mulig av informasjonen du har blitt forelagt inn i skriftlig avtale:

Produktdirektør Eirik M. Håstein i FINN Motor sier det i mange tilfeller også er penger å spare ved å prute på prisen. Det er ofte mulig å forhandle litt på pris særlig hvis bruktbilen har ligget lenge, og hvis du har fulgt med en stund har du ganske god oversikt etter hvert, men pass på: skambud er ikke en god tilnærming.

Dette kan du gjøre hvis du angrer på bruktbilkjøpet

Dersom du har kjøpt en bruktbil, som du mener har mangler du ikke hadde grunn til å forvente og kan dokumentere dette, har du flere muligheter ifølge advokat Peter Skarbøvig:

 1. Retting av mangler:

  Selger må få utbedret skadene for selgers regning og risiko.

 2. Omlevering:

  Selger må ta bilen i retur og levere en annen tilsvarende bruktbil. Dette er mest aktuelt hvor det er kjøpt av en forhandler.

 3. Prisavslag:

  Selger må levere tilbake noe av kjøpesummen tilbake til kjøper.

 4. Heve kjøpet:

  Selger får bruktbilen tilbake og kjøper får pengene tilbake.

 5. Erstatning:

  Selger må dekke kjøpers økonomiske tap.

Det er viktig at man som kjøper tar ting i riktig rekkefølge. Kjøper må først undersøke og få dokumentasjon for sitt krav. Deretter må det reklameres til selger og fremsettes et krav. Dersom kjøper retter bilens feil, før selger gis anledning til å reparere eller undersøke selv kan kjøperen ha mistet sine rettigheter, sier Skarbøvig.

Advokaten sier mange ikke er klar over at bilforsikringen din også dekker advokatutgifter. Dette heter rettshjelpsdekning, og er lovpålagt for alle bilforsikringer. Forsikringen kan benyttes uavhengig av om du har kjøpt eller solgt en bil og uavhengig av om det gjelder en ny eller en brukt bil. Forsikringen stiller heller ikke som vilkår at du vinner frem med saken din, og dekker advokatutgiftene uavhengig av sakens utfall. Det er veldig mange som tror det koster mye å bruke advokat i bilsaker, men det gjør faktisk ikke det.

Bruktbiler kun fra forhandler og utsalg, og med tilstandsrapport

Se flere på FINN.no