Bilabonnement; den enkle, fleksible og forutsigbare måten å ha bil på

Slik velger du rett flerbruksbil for familien

Interessen for brukt flerbruksbil er enorm blant nordmenn. Skal du ha virkelig god plass til familien, er det flerbruksbil som gjelder. Skal man først ha flerbruksbil er lurt å velge en bil med god plass, altså blant de største i klassen.

Publisert 6. september 2019 kl. 12.55

Interessen for brukt flerbruksbil er enorm blant nordmenn. Det merkes også på FINN motor, med tusenvis av annonser for bruktbil til salgs med ekstra plass til barneflokken.

Ifølge motorjournalist Knut Skogstad i Broom.no er ikke det så rart. Skal du ha virkelig god plass til familien, er det flerbruksbil som gjelder. Jeg har selv hatt en Ford S-Max i flere år. Den ble kjøpt da ungene var små og vi trengte plass til tvillingvogn. Siden familien har blitt såpass bortskjemt med plassen har vi utsatt det planlagte byttet til mindre bil flere ganger. Den rutinerte bileksperten trekker frem både S-Max og tvillingbroren Ford Galaxy som familiebil man bør sjekke ut på bruktmarkedet. Det samme er Volkswagen Sharan og franske Renault Grand Scenic.

Mest bil for pengene får du hvis du ser på noen av de franske bilene i klassen. Disse har generelt høyt verditap, og er gunstige å kjøpe brukt. Min favoritt her er Renault Grand Scenic. Det har vært en prima familiebil i flere generasjoner. Kvaliteten var rufsete i starten, men har blitt bedre. Citroën Grand C4 Picasso er også verdt å se nærmere på, sier Skogstad.

Skogstad gir følgende tips når man skal se etter en brukt familiebil:

1. Se etter de største bilene i klassen. Skogstad anbefaler de voksne å tenke på størrelse når de vurderer hvilken flerbruksbil man skal kjøpe. Skal man først ha flerbruksbil, mener jeg det er lurt å velge en bil med god plass, altså blant de største i klassen. Sjusetere for eksempel er flott til en familie og kommer i flere størrelser. Hvis du har planer om å bruke de to bakerste setene, er det smart å sjekke plassen først. Noen er nemlig veldig trange og i praksis ikke fullverdige sjusetere.

2. Gå nøye gjennom bilens servicehefte. Komplett servicehefte er et must, særlig på en nyere familiebil. Antall eiere kan også være viktig. Generelt vil jeg si det er mye tryggere å kjøpe en en-eiers bil, enn en som har hatt mange eiere. NAF-test eller en tilsvarende test fra et verksted er også veldig smart, spesielt hvis det mangler noen servicer. Sjekk også når det er tid for neste EU-kontroll.

Les mer om:

3. Noen familiebiler får godt stell, andre drukner formelig i kjeks og saft og skitne støvler. Småbarnsfamilier har også ofte mye annet å ta seg til enn å vaske, polere og stelle bil. Det er viktig å sjekke at interiøret er helt og at det ikke er skader her. Sjekk også at alle funksjoner virker, alt fra dørhåndtak til vindusheiser, sier Skogstad.

4. Ekstra bakseter kommer godt med. Motorjournalisten anbefaler også bilkjøpere å sjekke mulighetene for å kjøpe familiebil med mulighet for separate bakseter. Separate bakseter er smart! Da har du tre seter som kan skyves i lengderetningen, du kan også vinkle selve ryggen. Det siste er gull verdt når du har unger som skal sitte bakovervendt. Da blir beinplassen fort et problem med tradisjonelle bakseter. Har du to unger, kan også en voksen sitte mellom dem på tur.

Husk også:

Flerbruksbiler går raskt unna

Kristine Eia Kirkholm, kommunikasjonssjef i FINN, sier familiebiler er svært ettertraktete på bruktmarkedet:

Stasjonsvogner for under Kr. 100.000,- på FINN

Se flere på FINN.no