Denne bilvask-tabben kan koste deg flesk

Denne bilvask-tabben kan koste deg flesk

Og mange bileiere gjør det, ifølge eksperten. Sjekk hvordan du vasker bilen riktig her.

Publisert 17. september 2019 kl. 15.06

FINN.no: Å vaske bilen jevnlig sikrer lakken lang levetid, og reduserer faren for rust.

Men Mudassar Ali i firmaet Bislett Bilpleie sier mange bileiere risikerer riper og stygge merker på bilen, fordi de gjør enkle feil når de skal vaske bilen selv.

- Den vanligste feilen folk gjør, er å bruke kluter og svamper som ikke er rene eller riktig i forhold til bruk på bil. Dette er noe som blir gjort av alle typer bileiere. En gang ble jeg oppsøkt av en fortvilet mann som hadde fått riper i sin nye bil, fordi han hadde brukt en møkkete svamp, da han vasket den hjemme.

- Etter å har prøvd alt, var det til slutt ikke annen mulighet enn å lakkere den skadede delen på nytt, så det ble en kostbar vask. Hvis du vil være helt trygg, anbefaler jeg at du bruker en ny klut eller svamp hver gang du vasker bilen. De gamle svampene kan du bruke på platting eller andre ting, sier Ali.

Se brukte biler til salgs på FINN motor her!

Bilvask: Slik gjør du det riktig

Tar du godt vare på bilen din, er den enklere å selge senere.

Dette bør du passe når du skal vaske bilen

I tillegg til alltid å bruke rene kluter og svamper, råder Ali bileiere til å være ekstra oppmerksomme på følgende når de vasker bilen:

Vask grundig inni bilen:

- Folk tenker ikke over at det er bakteriebomber inne i bilene. Mange tror at en rask jobb med støvsugeren gjør susen, men man bør vaske like grundig inni som utenpå. Har man hund i bilen, er det spesielt viktig at man er nøye, for en vanlig støvsuger får ikke med seg alle hårene.

Ikke bruk for sterk såpe:

- Man bør bruke en mild bilsåpe når man vasker kjøretøyet. Zalo og grønnsåpe, for eksempel, har en høy PH-verdi som kan skade lakken på bilen, og er derfor fy-fy etter min mening. Bruker du for sterke kjemikalier, risikerer du at klarlakken gnis vekk og bilen vil se mattere ut.

Mudassar anbefaler at du bruker en egen skumblander sammen med høytrykkspyler, istedenfor å blande såpe rett i maskinen.

- Bruker man en egen skumblander sammen med høytrykkspyleren blir det lettere å unngå for sterk såpeblanding, derfor bruker jeg alltid det selv når jeg jobber.

Stå minst 30 cm unna bilen med høytrykkspyleren:

- Mange gjør denne feilen. Står man for nær kan det føre til skader på lakken, sier Ali.

Skyll godt etter at du har vasket:

- Det er viktig å fjerne alle såperestene med en høytrykkspyler eller hageslange når du er ferdig . Blir de liggende, kan de skape stygge flekker som kan være vanskelige å bli kvitt. Tørk deretter med en ren klut.

Hold bilen i skyggen når du vasker:

- Vasker du bilen i sterkt sollys, risikerer du å få merker på lakken. Du bør derfor alltid jobbe i overskyet vær eller et sted hvor bilen ikke har sterk sol direkte på seg Da risikerer du ikke at såperester og vann tørker inn og lager skjolder, før du får fjernet dem, anbefaler Ali.

Tørk over bilen og bruk voks:

- Tørker du bilen med et pusseskinn eller mikrofiberklut etter vask, hindrer du at det danner seg skjolder på den.

- Det er også lurt å legge på et lag med voks eller hurtigforsegler. Da hindrer du skitt i å legge seg på overflaten.

Ikke glem å rengjøre felgene:

- Altfor mange kjører rundt med møkkete felger for lenge. Spyl og vask på samme måte som på resten av bilen, og skyll godt av med rent vann etterpå.

Hvis man kjører lenge uten å rengjøre felgene kan bremsestøv fra bremseklossene brenne seg fast. Resultatet blir gule flekker som ikke går vekk.

- Eneste muligheten da er at man må til profesjonell vask og ha felgrens. Jeg anbefaler ikke å gjøre dette hjemme fordi det er snakk om veldig kraftige kjemikalier. Et annet alternativ er å lakkere felgene på nytt, men dette blir sjeldent 100 prosent etter min mening, sier Mudassar Ali.

LES OGSÅ: Sjekk feilene du bør unngå når du kjøper brukt cabriolet

Så ofte bør du vaske bilen

Han råder bileierne til ikke å slurve med bilholdet, verken om sommeren eller vinteren.

- En bil som brukes daglig, bør vaskes minst hver 14. dag om sommeren. Om vinteren bør bilen vaskes hver uke, fordi det legger seg mye snø, slaps og salt på den. På vinteren er det viktig at man også får spylt understellet på bilen for å få vekk saltet og motvirke rust.

- Vasker man bilen ofte, kan man bruke mildere såper, som sliter mindre på lakken. Det minsker risikoen for slitasjeskader, sier Ali.

- Sjekk lakken med egne øyne før du kjøper brukt

Produktdirektør i FINN motor, Eirik M. Håstein, anbefaler alltid at man sjekker etter lakkskader og andre feil med egne øyne før man kjøper en bruktbil.

I tillegg anbefaler han potensielle kjøpere å be om en tilstandsrapport fra et uavhengig verksted for å gardere seg mot eventuelle skjulte feil.

- Jeg anbefaler ingen å kjøpe en bil usett. Trygghet er nøkkelordet.

- En tilstandsrapport gir en større trygghet om at det du kjøper er i beskrevet tilstand. Som selger er det positivt å vite at sannsynligheten for at det vil dukke opp ting i etterkant går kraftig ned, sier han.