Denne bilvask-tabben kan koste deg flesk

Denne bilvask-tabben kan koste deg flesk

Mange bileiere risikerer riper og stygge merker på bilen fordi de gjør enkle feil når de skal vaske bilen selv. Og mange bileiere gjør det, ifølge eksperten. Sjekk hvordan du vasker bilen riktig her.

Å vaske bilen jevnlig sikrer lakk på bilen lang levetid, og reduserer faren for rust. Men Mudassar Ali i firmaet Bislett Bilpleie sier mange bileiere risikerer riper og stygge merker på bilen, fordi de gjør enkle feil når de skal vaske bilen selv. Den vanligste feilen folk gjør, er å bruke kluter og svamper som ikke er rene eller riktig i forhold til bruk på bil. Dette er noe som blir gjort av alle typer bileiere. En gang ble jeg oppsøkt av en fortvilet mann som hadde fått riper i sin nye bil, fordi han hadde brukt en møkkete svamp, da han vasket den hjemme. Etter å har prøvd alt, var det til slutt ikke annen mulighet enn å lakkere den skadede delen på nytt, så det ble en kostbar vask. Hvis du vil være helt trygg, anbefaler jeg at du bruker en ny klut eller svamp hver gang du skal vaske bilen. De gamle svampene kan du bruke på platting eller andre ting, sier Ali.

Bilvask: Slik gjør du det riktig

Tar du godt vare på bilen din, er den enklere å selge senere.

Dette bør du passe når du skal vaske bilen

I tillegg til alltid å bruke rene kluter og svamper, råder Ali bileiere til å være ekstra oppmerksomme på følgende når de vasker bilen:

  • Mudassasr Ali i Bislett Bilpeie

    BRUK RENE KLUTER: Mudassasr Ali i Bislett Bilpeie anbefaler å alltid bruke rene svamper og kluter når man skal vaske og tørke bilen. Da unngår man fare for riper i lakken. (Foto: Svein Dybdahl)

Så ofte bør du vaske bilen

Han råder bileierne til ikke å slurve med bilholdet, verken om sommeren eller vinteren. En bil som brukes daglig, bør vaskes minst hver 14. dag om sommeren. Om vinteren bør bilen vaskes hver uke, fordi det legger seg mye snø, slaps og salt på den. På vinteren er det viktig at man også får spylt understellet på bilen for å få vekk saltet og motvirke rust. Vasker man bilen ofte, kan man bruke mildere såper, som sliter mindre på lakken. Det minsker risikoen for slitasjeskader, sier Ali.

Sjekk lakken med egne øyne før du kjøper brukt

Produktdirektør i FINN motor, Eirik M. Håstein, anbefaler alltid at man sjekker etter lakkskader og andre feil med egne øyne før man kjøper en bruktbil. I tillegg anbefaler han potensielle kjøpere å be om en tilstandsrapport fra et uavhengig verksted for å gardere seg mot eventuelle skjulte feil. Jeg anbefaler ingen å kjøpe en bil usett. Trygghet er nøkkelordet. En tilstandsrapport gir en større trygghet om at det du kjøper er i beskrevet tilstand. Som selger er det positivt å vite at sannsynligheten for at det vil dukke opp ting i etterkant går kraftig ned, sier han.

Populære firehjulstrekkere på FINN:

FINN din høytrykkspyler

Se flere på FINN.no