Kjøpe høytrykkspyler? Slik gjør du et bruktkupp!

Kjøpe høytrykkspyler? Slik gjør du et bruktkupp!

De populære maskinene gjør rengjøringen til en lek – men husk å følge denne sjekklisten før du kjøper.

Siden den første private høytrykkspyleren ble tilgjengelig i Norge på 1980-tallet, har dette blitt et superpopulært verktøy blant hos hus-, bil- og båt-eiere over hele landet.

En ny høytrykkspyler til privat bruk kan gjerne koste et sted mellom 1000 og 7000 kroner, men det kan være mye å spare på å kjøpe brukt.

Et kjapt søk på FINN viser at det er mange tilgjengelige brukte høytrykkspylere til salgs.

Se listen over brukte høytrykkspylere til salgs på FINN!

 • En høytrykkspyler kan vare svært lenge, dersom de oppbevares og brukes korrekt. Vi ser ofte eksempler på maskiner som er fra 80-90 tallet som ikke har trengt reparasjon en eneste gang.
 • Samtidig kan nyere, dyre maskiner fort gå i stykker hvis de ikke brukes riktig, så det er viktig at man sjekker maskinen nøye før man kjøper, sier markedskommunikasjonssjef Lars Nyhaugen hos høytrykkspylerprodusenten Kärcher Norge.

Høytrykkspyler: Slik kjøper du riktig

De beste tipsene til deg som vil kjøpe ny eller brukt høytrykkspyler.

Dette bør du alltid sjekke før du kjøper brukt høytrykkspyler, ifølge eksperten:

 1. Tenk over hvor stor kapasitet du trenger og hva slags type høytrykkspyler som er rett for deg: -De forskjellige modellene skiller seg fra hverandre blant annet når det gjelder vannmengde, om de har vannavkjølt motor, trykket de lager, slangelengde og hva slags hjul det er på apparatet. En maskin rundt 140 bar med 360 l/t vannmengde holder for de fleste. Men jo høyere disse parameterne er, jo raskere går jobben.
 2. Spør hva som driver høytrykkspyleren: -De fleste går på strøm og krever tilgang til et strømuttak, men man får også kjøpt høytrykkspylere som går på batteri eller drivstoff.
 3. Sjekk mulighetene for forskjellige stråler: - Det er hovedsakelig to stråler som følger med en maskin, en flatstråle som er fin på ømfintlige overflater (bil, terrasse, båt, hus, møbler, etc.) og en konsentrert rotostråle som er effektiv på harde materialer som stein, mur og metall. Når du tester innstillingene på høytrykkspyleren, sjekk at flatstrålen er hel, og at rotojeten går rundt.
 4. Spør etter frostskader: Vann utvider seg når det fryser, noe som kan skade en høytrykkspyler. Det er derfor viktig at den vinterlagres på et sted som er frostfritt. Spør derfor om hvordan den har vært lagret når du tester den.

LES OGSÅ: Høytrykkspyler + frostvæske = sant

Ikke bruk høytrykkspyleren i sterk sol

Nyhaugen tror mange ikke er klar over at det kan være dumt å bruke høytrykkspyleren i sterk sol.

-Bruker du spyleren i solskinn, risikerer du å få skjolder på det du vasker. Derfor bør du helst bruke den i overskyet vær, sier han.

En annen feil mange gjør, er at de står for nærme det de skal rengjøre. Det kan føre til kostbare skader.

 • Høytrykkspyler på trestol

  IKKE GJØR DETTE: Står du for nærme når du bruker høytrykkspyleren, risikerer du å skade underlaget.

-Man bør alltid stå minst 30 cm unna det man skal spyle. Står man for nærme når man for eksempel skal vaske bilen, risikerer man skader på lakken. På plattinger risikerer man at materialet fliser opp hvis man står for nærme, sier Nyhagen.

Les flere forbrukertips hos FINNspirasjon

Bruk riktig såpe

Nyhaugen anbefaler også at du tenker nøye over hva slags såpe du bruker før du starter rengjøring med høytrykkspyler.

-Husk også å bruke såpe som er tilpasset det du skal vaske, for eksempel bilsåpe til bil. Bruker du feil, risikerer du å få skjolder.

- Såpe som skummer for mye (eks. Zalo), eller sterkt basiske eller alkaliske midler vil gjøre skade på høytrykkspyleren om man benytter integrert tank på maskinen. Sjekk derfor med produsenten om hva som passer til din maskin eller bruk eventuelt ektrautstyr som en skumlegger. På denne måten fører man ikke etsende kjemikalier gjennom maskinen.

 • FINN spylet inn i platting

  STOR FORSKJELL: En omgang med høytrykkspyleren kan gjøre stor forskjell på en møkkete platting.

Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier at en høytrykkspyler er en fin måte å hjelpe folk med å ta vare på tingene sine.

-Ved jevnlig rengjøring bidrar man til å sikre eiendelene sine lang levetid, noe som både er bra for lommeboka og miljøet. Men man trenger ikke kjøpe en splitter ny maskin for å få gode resultater. Samtidig er bruktmarkedet en god løsning for de som vil selge høytrykkspylere de ikke bruker lenger, sier hun.

Se flere på FINN.no