Mange bilførere opplever at frontlyktene blir ripete og matte på grunn av slitasje etterhvert som bilen blir eldre. Folk som vurderer en bruktbil til salgs kan også ofte avvise en bil med slitte lykter som et mulig kjøp, fordi de vet at det å bytte en frontlykt fort kan koste flere tusen kroner. Derfor kan det være både sikkerhetsmessig og økonomisk smart å bruke noen hundrelapper og litt egensats på frontlyktene selv, ifølge bilmekaniker Aleksander Maksic ved Maks Auto Servis/Mekonomen Helsfyr.
Mange tenker at de må bytte frontlykter når de opplever at de lyser dårlig. Det kan fort koste flere tusen kroner. Men så vanskelig trenger det ikke være. Ofte kan man fikse det selv på kortere tid enn det tar å se “Dagsrevyen”. Det er nok en del som har blitt overrasket når de får vite at alt de trenger for å fikse bilens kjørelys er litt maskeringstape, sandpapir og litt polish, som du får kjøpt i alle slags bilbutikker, sier Maksic.
Gode frontlykter er viktig for trafikksikkerheten, så dette er noe alle med brukte biler bør vurdere. Ikke vær redd for å gjøre feil. I verste fall er det bare å begynne på nytt, sier Maksic.
-
Masker området rundt frontlyktene og ha litt vann på dem
-
Puss bilens frontlys med sandpapir for å fjerne riper
-
Ha på polish og tørk av med en klut
Sjekk etter rust med egne øyne før du kjøper brukt
Produktdirektør i FINN Motor, Eirik M. Håstein, anbefaler å alltid ta bruktbilen i øyesyn før du kjøper, for å skille mellom kosmetiske og mer alvorlige mangler. Mitt råd for å gjøre et godt bruktbilkjøp er å vite hva som er viktig for deg. Er prisen for eksempel viktigere enn om det fortsatt er garantier på bilen? Bruk tid på FINN for å skaffe deg oversikt over hva som finnes på markedet og sett opp varslinger så du kjapt får vite om biler som passer for deg Han får støtte av motorjournalist Knut Skogstad i Broom.no. Generelt vil jeg si det er mye tryggere å kjøpe en en-eiers bil, enn en som har hatt mange eiere. NAF-test eller en tilsvarende test fra et verksted er også veldig smart, spesielt hvis det mangler noen servicer. Sjekk også når det er tid for neste EU-kontroll.
Dette kan du gjøre hvis du angrer på bruktkjøpet
Dersom du har kjøpt en bruktbil, som du mener har mangler du ikke hadde grunn til å forvente og kan dokumentere dette, har du flere muligheter ifølge advokat Peter Skarbøvig i Skarbøvik AS:
- Retting av mangler: Selger må få utbedret skadene for selgers regning og risiko.
- Omlevering: Selger må ta bilen i retur og levere en annen tilsvarende bil. Dette er mest aktuelt hvor det er kjøpt av en forhandler.
- Prisavslag: Selger må levere tilbake noe av kjøpesummen tilbake til kjøper
- Heving: Selger får bilen tilbake og kjøper får pengene tilbake
- Erstatning: Selger må dekke kjøpers økonomiske tap.