Eie, leie, lease eller abonnere? En enkel guide.

Eie, leie, lease - eller abonnere? Vi guider deg gjennom tilbudene i bilmarkedet!

Bilholdet vårt er i endring, og det dukker stadig opp nye måter å skaffe seg bil på. Vi har sammenlignet alternativene.

Leasing, bilabonnement, korttidsleie og bildeling. Det er en stadig voksende jungel av tilbud og etterspørsel i bilmarkedet. Det kan være lett å gå seg vill. Det vanligste har tross alt vært å eie sin egen bil, med alle gleder og ulemper det medfører.

Vi tok en titt på de ulike alternativene!

Kartlegg behovet ditt

  • For noen er bilen nærmest et familiemedlem, for andre er den bare et nødvendig redskap for å komme seg frem. Det kan være lurt å begynne med å tenke over hva bilen egentlig skal brukes til.

    Hva skal bilen brukes til? Bare bykjøring? Hytta med henger?

    Hvor ofte trenger du bil? Pendler du, eller er bilen stort sett der for en tur på IKEA?

    Hvor høy månedsutgift godtar du? Så lav som mulig, såklart. Så lenge det fyller behovene dine.

Eie bil

Det tradisjonelle valget er å kjøpe seg sin egen bil. Og vi må være ærlige: Lite slår følelsen av å kjøre avgårde i ny bil. Om den så er helt ny eller en brukt - når den er din, og dere suser avgårde ut på landeveien, er det en følelse mange fortsatt er villige til å betale mye for. Spoiler alert (pun intended): Det koster nemlig litt å eie sin egen bil.

Lease bil

Leasing er en slags langtidsleie. Du har bilen en periode, gjerne 3-4 år, før den leveres inn igjen. Leasing passer best for deg som vil ha det forutsigbart, vil ha ny bil, men ikke eie den selv. Om du kjører bilen hardt, eller synes det er vanskelig å planlegge bilholdet ditt flere år frem i tid - sving unna.

Data viser at mange nå søker på nett etter mulighet for å lease bil uten innskudd. Det de da gjerne leter etter er et bilabonnement, noe som vi skriver om lenger ned i artikkelen. Kall det gjerne for leasing av bil på en moderne måte.

  • HUSK! Les den lille skriften og vilkårene nøye før du signerer leasingavtale.

Bilabonnement

Med bilabonnement har du muligheten til å skaffe deg bil for kortere perioder. Du slipper å binde deg til flere år, og har mulighet til å bytte bil når du måtte ønske det. Kunne du for eksempel hatt behov en sommer- og en vinterbil?

Bilabonnement passer for deg som trenger å ha bil, men som ikke ønsker bryderiet med bilhold og de økonomiske forpliktelsene ved å for eksempel eie eller lease. Det er kort bindingstid, og du har en fast månedspris som dekker alle bilutgifter, unntatt drivstoff, parkering og bompenger.

Leiebil

Leiebil er som oftest bil for en kortere periode. Som f.eks. sommerferien! Eller noen timer når du skal hente noe stort du har kjøpt på FINN torget.

Behovene for bil kan være mange, og leiebil er et godt alternativ for deg som trenger bil sjelden, og i kortere perioder.

Bildeling og andre alternativer

Har du behov for bil en kort periode, har det de siste årene blitt stadig mer populært med forskjellige former for «bybiler» og bildeling. Disse tjenestene er i stor grad tilknyttet de større byene, og er miljøvennlige alternativer. Om dette høres spennende ut, kan du jo starte med å avlegge disse tilbyderne et besøk:

Nabobil

Bilkollektivet

Hyre

VY bil

Ny bil til ferien?

Det blir norgesferie på de fleste i år også. Mange legger ut på veien, og da kan det være lurt å ha tatt en vurdering i forkant om kjøretøyet ditt er klart for mangfoldet Norge har å by på av veinett. Har dere nok bagasjeplass? Kanskje du bare har lyst til å prøve en ny bil noen uker, kjenne litt på følelsen?

Lykke til - og kjør pent! 🚙