Hva slags bruktbil har du råd til?

Hva slags bruktbil har du råd til?

Husk at det også koster å eie!

Å kjøpe bruktbil er betydelig billigere enn å kjøpe ny, men mange undervurderer totalkostnaden av eie bil i det lange løp. Her er tre ting det er lurt å tenke på før du punger ut for en ny doning.

  1. Regn ut totalkostnaden

    Erfaring viser at de fleste undervurderer månedskostnaden ved å ha bil - så rund oppover! Få en oversikt over disse utgiftspostene:

    Drivstoff
    Den største direkte utgiften. Kjører du mange mil per år? Pass på å skaffe deg en drivstoffekkeftiv bil. Det sparer deg for penger i det lange løp, selvom salgsprisen er noe høyere. Driftskostnaden på eldre biler domineres av drivstoffregningen, og er derfor viktig for bruktverdien til en bil.

    Verditap
    Dette er et viktig punkt. Bilens verditap er ikke en utgift som sådan, men snarere det du taper i kroner og øre på å eie bilen, før du eventuelt selger den videre. En tommelfingerregel, er at jo nyere og dyrere bilen er, desto større verditap. Det som påvirker denne mest, er hvor langt bilen har gått. Generell stand, servicehistorikk, utstyr og farger spiller også en rolle her. Regn med at du kommer til å selge bilen for mindre enn det du kjøpet den for.

    Oppsummert:

    Regn ut hva bilen kommer til å koste å kjøre - ikke bare hva den koster å kjøpe.

    Ingen undervurder månedskostnaden for bilhold (husk drivstoff, avgifter, forsikring med mer)

    Kjører du mye, kan en dyrere men mer drivstoffeffektiv bil spare deg for penger i det lange løp.

  2. Sammenlign før du slår til

    Forsikringsutgifter og statlige avgifter kommer man ikke unna. Det samme gjelder servicekostnader. Det finnes flere sammenligningsverktøy på nett, som gir en grei pekepinn på hvilke kostnader du kan regne med på visse modeller, og hva som skiller dem. Sjekk om noen modeller er mye utsatt for samme problem.

    Ikke stress deg fram til et spontankjøp. Sammenlign mange annonser og les deg opp før du kontakter selger. Spør mye - det kan spare deg for tusenlapper.

    Oppsummert:

    Utgiftene på forskjellige bilmodeller varierer.

    Det er ikke uvanlig at visse bilmodeller opplever samme problem. Les deg opp på bilen du har tenkt å kjøpe, så unngår du ubehagelige overraskelser.

    Ikke stress - kjøp bil i fred og ro.

  3. Sett av en buffer

    Når alt er klart, og du har laget et langsiktig budsjett, er det lurt å sette av en buffer til fremtidige reparasjoner og andre uforutsette hendelser. 5 - 10 000 er et bra sted å begynne.

Lykke til med å finne den nye bilen din! 🚘