Praha reisetips – gode tips til ting å oppleve

Praha reisetips – gode tips til ting å oppleve

Det er mange grunner til å besøke den vakre tsjekkiske hovedstaden, som også kalles “den gylne byen”. UNESCO-byen Praha kan friste med en rekke severdigheter, museer, kulturliv, gode shoppingmuligheter og et pulserende uteliv. Men noe av det som lokker flest turister er de mange, gode restaurantene og ekte, tsjekkisk øl. Her er FINN Reises tips til 10 ting å gjøre i Praha.

Utforsk verdens største antikke slott

Slottet og borgen i Praha er, ifølge Guinness rekordbok, det største sammenhengende slottskomplekset i verden, med et område på nesten 70 000 m², strategisk plassert over elven Vltava. Borgen ble bygget så langt tilbake som 800-tallet, og har gjennomgått flere ombyginger, renovasjoner og branner.

Det berømte slottet i Praha er et antikk symbol på det tsjekkiske land, og en av de viktigste kulturelle institusjonene til den tsjekkiske republikk. Det var lenge sentrum av den gamle bydelen, og først på 1300-tallet ble bygrensen utvidet og hovedstaden anlagt.

I dag er det hjemmet til blant annet den tsjekkiske presidenten og kronjuvelene. Slottskomplekset rommer en samling museer, gallerier og kulturelle skatter, og er en av de mest populære attraksjonene i Praha.

 • Bilde av Karlsbroen i solnedgang i Praha

  Karlsbroen i solnedgang, Praha - Foto: Getty Images

Selve symbolet på Praha

Det finnes mange ting å gjøre i Praha, så det kan være greit å velge seg ut noe på forhånd om du reiser på weekendtur. Som en av Europas mest populære byer er det mye turister her, uansett sesong. En fin måte å oppleve byen og samtidig hvile beina på, er et cruise langs elven Vltava hvor du får se flere av de store landemerkene i Praha.

Velger du å ta beina fatt må du få med deg selve symbolet på Praha – Karlsbroen. Den 520 meter lange broen går over elven Vltava og ble bygget allerede i 1357. I nesten 400 år var det den eneste muligheten å komme seg fra øst til vest i Praha. I dag er broen full av gjøglere og gateselgere, men ser du forbi dette kan du nyte den vakre utsikten av Praha by. Du skal heller ikke se bort ifra at et brudepar eller to foreviger sine minner på broen.

 • Bilde av torget i gamlebyen av Praha

  Torget i gamlebyen av Praha - Foto: Getty Images

Det jødiske Praha

Det jødiske Praha er en reise i tid, og som turist kan du lære mye om den jødiske historien i Praha. Du får oppleve Sentral-Europas eneste jødiske bydel – kvarteret som overlevde holocaust. Bestill billetter på forhånd til det jødiske Praha, og bli med på en 3 timers vandring i det jødiske kvarteret.

Du får oppleve den jødiske kirkegården som ble etablert allerede i det 15. århundre, gamle-nye synagogen, Maisel synagogen, den spanske synagogen og Pinkas synagogen.

 • Bilde av det velkjente slottet i Praha

  Det velkjente slottet i Praha - Foto: Getty Images

Severdigheter som er verdt å besøke i Praha

Ta turen til rådhusplassen og Det gamle rådhus fra 1490 i Stare Maestro, midt i sentrum av Praha. Det astronomiske klokketårnet viser en liten forestilling til visse tider av døgnet, og dette er absolutt verdt å få med seg. I Stare Maestro finner du også flere anbefalte restauranter i Praha, og vil du prøve ekte tsjekkisk mat finner du et godt alternativ kun et steinkast unna rådhusplassen.

Er du interessert i shopping bør du besøke Prahas hovedgate, Vaclavske Namesti. Her ligger det mange spennende bygninger, samt hoteller, butikker, flere av byens casinoer og fortauskaféer på rad og rekke. Den beste utsikten over Praha får du på Petrine Høyden i Mala Strana-området. Her kan du også se en liten kopi av Eiffeltårnet i Paris, og du kan enten spasere opp eller ta en kabelbane. Mala Strana er kjent for sine slott og templer, samt populære severdigheter som John-Lennon muren. Skal du på spa-weekend til Praha, bør du sjekke ut dette området.

 • Bilde av rådhuset med katedralen i bakgrunnen i Praha

  Rådhuset med katedralen i bakgrunnen, Praha - Foto: Getty Images

Øl i verdensklasse

Tsjekkia har vært ekspert på øl siden tidenes morgen. Allerede i 1835 fantes det 35 puber med ølservering i Praha. Det er derfor ikke rart at mye av det kulturelle aspektet i Praha har assosiasjoner med øl, bryggerier, puber og restauranter. I hele byen finner du mange barer og mikrobryggerier som serverer øl i verdensklasse. Nyt en kald øl etter en dag med severdigheter og vandring hos Klasterni Pivovar, et fantastisk ølbryggeri like ved det vakre slottet i Praha.

Vil du dra på ølsmaking i Praha, er Bohemian Craftbeer Tasting et godt alternativ. I løpet av 90 minutter får du omvisning i kjelleren som går helt tilbake til 1100-tallet, innføring i bryggemetoder og gleden av å smake på 12 ulike øltyper. Du får nyte ølen sammen med et velsmakende utvalg av tradisjonsrik, tsjekkisk mat.

Er du glad i noe godt i glasset, er det mange kule ting å gjøre i Praha. Du visste kanskje at Praha er kjent for øl, men det ikke alle vet er at det tidligere ble dyrket vindruer i byen og du finner barer som serverer sin egen absinth. I Praha er det duket for en ekte bar til bar runde!

Været i Praha de neste 7 dagene

 • Søndag
 • Mandag 10°
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Verdt å vite: I Tsjekkia unngår du dyr Euro, og ferien blir billigere!