Budapest - reisetips til Ungarns hovedstad

Budapest - reisetips til Ungarns hovedstad

Ungarns hovedstad har de siste årene blitt mer og mer populær blant nordmenn, både som reisemål og studiested. Byen byr på spa og rimelig luksus, storslått kultur og rik historie. Ikke rart vi har forelsket oss i Budapest. Her er FINN reises tips til Ungarns hovedstad.

Det historiske Budapest

Budapest har en lang historie som strekker seg helt tilbake til ca år 1 hvor det som i dag er Ungarn sin hovedstad, var en keltisk landsby. Omkring år 900 kom magyarene til området og de to byene Buda og Pest vokste opp på hver side av Donau elven. Etter drøye 1000 år med kriger om byene, ble i 1867 de to byene i tillegg til området rundt slått sammen til Budapest.

Byen deles fortsatt inn etter Buda- og Pest-siden og den enkleste måten å skille mellom de to er at Pest byr på fest og moro, mye turister, restauranter og uteliv. Her er det høye bygninger og en pulserende storbyfølelse. Buda-siden er kun en kort gå- eller trikketur unna, og her får du mer ro, mindre turister, lavere bygninger, flere grøntområder, fjelltopper og skog. Den korte avstanden gjør at det er fullt mulig å oppleve Budapest sitt mangfold og karakter på kun en liten weekendtur.

 • Bilde av parlamentsbygningen i Budapest

  Parlamentsbygningen i Budapest - Foto: Getty Images

Ting å gjøre

Det er mange ting å gjøre i en storby som Budapest. En av de mest kjente attraksjonene er Varhegy, slottshøyden på Buda-siden. Her kan du se slottet og slottshagen på nært hold, og vandre gjennom gamlebyen. På toppen står turistene i kø for å ta bilde gjennom vinduene på Fiskerbastionen, Halászbástya. Alle vil forevige den fantastiske utsikten over Donau, og det majestetisk parlamentet i bakgrunnen. Etter du har fått et postkort-bilde fra Budapest, kan du vandre ned langs elven på Buda-siden og velge mellom de åtte bruene som forbinder Buda og Pest. Det er verdt å i hvert fall krysse Frihetsbroen og Kjedebroen.

På Pest-siden bør du besøke katedralen Szent Istvan Basilika. Den er vakkert utsmykket og på toppen av kirketårnet får du en slående utsikt over hele byen. Herfra kan du ta turen videre til Budapest sin store folkepark, Városliget-parken, hvor du også finner det største spa-anlegget i byen, Széchenyi. Her kan du tilbringe en hel dag uansett om du reiser med din kjære, familien eller vennegjengen.

 • Bilde fra den store mathallen i Budapest

  Den store mathallen i Budapest - Foto: Getty Images

Restauranter, shopping og hoteller

Skal du til Budapest for shopping og gode matopplevelser, har du flere alternativer til hotell å velge mellom. Et godt alternativ er Hotel Rum, som er et nytt og moderne hotell midt i et trendy område der det kryr av restauranter, cafeér og shopping. Et hotell som ligger rett ved handlegaten Vaci utca, nasjonalmuseet og Street Food Karaván – stedet med den beste gatematen i byen. Rommene minner mer om leiligheter og innredningen er trendy og chic. Nyt den flotte utsikten fra takterrassen og et glass i hotellbaren Toprum Sky & Bar. I gåavstand fra hotellet finner du områdene Kálvin tér og Blaha Lujza tér som også er yppelig for shopping, gatetitting og en liten matbit. Skal du på tur med kjæresten er det flere hoteller i Budapest som byr på romantikk og rimelig luksus.

Det kryr av restauranter i Ungarns hovedstad, enten du liker billig og smakfullt, eller Michelin-stjerne standard. Pata Negra Pest serverer ekte spansk tapas, mens hos Callas Cafe & Restaurant kan du nyte en ypperlig kombinasjon av gode smaker og rimelig priser. Vintage Garden byr på lekker lunsj med deilige salater og smoothies – og dette er også stedet å ta bilde til Instagram! Den beste kaffen i Budapest kan du nyte hos Budapest Baristas.

 • Bilde av Frihetsbroen i Budapest

  Frihetsbroen i Budapest - Foto: Getty Images

Piknik på Margaretøya

Midt uti Donau ligger den 2,5 km lange øya Margaretøya, kjent som en av de vakreste parkene i Budapest. Det er kun kollektivbusser som har lov å kjøre hit, noe som gjør at det er et fredelig sted med frisk luft – selv om du befinner deg i hjertet av storbyen. Ta en pause fra støy og folkemengder. Gå en tur i den flotte parken og se det spektakulære fonteneshowet hver time. Ta med piknikkurven og nyt. Tar du tur hit på kvelden får du oppleve når fontene er opplyst i mørket.

 • Bilde av fjelltrikken som går opp til slottshøyden i Budapest

  Fjelltrikken som går opp til slottshøyden i Budapest - Foto: Getty Images

Fint å vite på turen

Du kommer deg enkelt fra Budapest flyplass og inn til sentrum av byen. Det går tog flere ganger i timen som tar en knapp time. Budapest er enkel å komme seg rundt i til fots, men skal du spare tid, kan du benytte deg av det velutviklede transportnettverket med buss, trikk og metro over hele byen, samt gode sykkelmuligheter. Taxi er billig, men sørg for at du kun bruker de godkjente selskapene som for eksempel Bolt og Fötaxi for å forhindre å bli svindlet.

Den lokale valutaen i Budapest er Forint, forkortet HUF. 1000 HUF tilsvarer cirka 30 kroner. Det er anbefalt å bruke den lokale valutaen selv om flere steder også tar Euro.

Været i Budapest de neste 7 dagene

 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.