Kalmar - Sveriges mest historiske by

Kalmar - reisetips til en av Sveriges eldste byer

Sør-øst i Sverige ut mot Østersjøen ligger havnebyen Kalmar. Dette er en av Sveriges eldste byer og kan dateres helt tilbake til år 1027. I tillegg til historie, har Kalmar tidligere blitt kåret til Sveriges beste sommerdestinasjon, så her får du FINN reises beste reisetips.

Denne historiske byen er en veldig populær sommerdestinasjon, så her er det bare å få på seg badetøy, smøre seg godt med solkrem og gjøre seg klar for en av de beste sommeropplevelsene Sverige har å by på!

Verdt å oppleve

Kalmar slott

Kalmar er som nevnt, full av historie og et av de stedene du absolutt bør oppleve i denne havnebyen er Kalmar slott. Tårn, broer og fangehull, ja rett og slett et ekte eventyrslott må ha. Slottet var på en tid det viktigste bygget i Sverige, og det var nettopp her en av de mest historiske, politiske hendelsene i Skandinavia fant sted. Her i Kalmar slott ble Kalmarunionen utformet - unionen mellom Danmark, Sverige og Norge i år 1397. Du kan fritt vandre rundt i de spennende gangene i slottet, men er du interessert i å lære mer om historien anbefales en guidet tur på ca en time.

Kalmar domkyrka

Kalmar domkyrka ble begynt bygd i år 1660, og var ikke ferdigstilt før år 1703. Kirken er klassisk bygd med fire store tårn på utsiden, og er en av få urørte bygg fra denne tiden. Kalmar domkyrka er et av byens viktigste bygg og er absolutt verdt å besøke.

Bystranden Kattrumpan

Sentralt i byen finner vi bystranden Kattrumpan, ja, det stemmer - stranden heter Katterumpa. Kattrumpan er ungdommens favoritt da det er blitt en sosial møteplass, med blant annet stupebrett direkte ut i havet. Om det ikke er helt din greie er det ingen grunn til bekymring, Kalmar er nemlig full av fantastiske strender. Ja, faktisk så mange at to er reservert for naturister og en for hunder.

Tips! Er du på kjærestetur til Kalmar? Da må dere ta turen til Pusshållplatsen, altså kysseholdeplassen på Kalmarsundbadet strand for litt kos med din kjære.

 • Kalmar slott - et ekte eventyrslott

  Kalmar slott - et ekte eventyrslott - Foto: Getty Images

 • Domkirken i Kalmar

  Domkirken i Kalmar - Foto: Getty Images

Mat og drikke

En ting du ikke trenger å tvile på er at Kalmar vet å mate sine besøkende. Her finner du tre av våre favoritter blant restauranter.

Postgatan

Postgatan er en rolig, liten a´la carte restaurant, best kjent for sine deilige tastingmenyer, forfriskende drinker og gode service. Prøv Postgatans klassiske råbiff med tradisjonelle grønnsaker og hjemmelagde pommes frites.

Adr: Postgatan 5

Slottsrestaurangen

Det ligger i navnet at Slottsrestaurangen er en opplevelse i seg selv. Ikke bare på grunn av de fantastiske omgivelsene, men de tilbyr i tillegg en tre-retters middag som topper det hele og gjør det til en uforglemmelig opplevelse.

Adr: Kungsgatan 1

Gröna Stugan

Hos Gröna Stugan får du en herlig tre-retters opplevelse. Noe mer laidback enn Slottsrestaurangen, med et godt utvalg av både kjøtt, fisk og vegetarretter. Risotto med stekte valnøtter, bakt artisjokk, kål, geitost og bakt rødbet er en favoritt på vegetarmenyen.

Adr: Larmgatan 1

Camping og overnatting

Kalmar er omgitt av vakker natur, og har noen av Sveriges beste campingmuligheter. Her er våre to favoritter.

Nordic Camping Stensjö

Nordic Camping Stensjö ligger både i nærheten av Kalmar by og natur, og er perfekt for deg som gjerne sier ja takk begge deler. Stensjö tilbyr hele 260 plasser for både husvogner, campingvogner og telt, i tillegg har de 15 utleiehytter med utsikt over Västra sjön.

Kalmar Camping Rafshagsudden

Kalmar Camping Rafshagsudden er et ferieparadis for hele familien. Den 360 graders havutsikten og fantastiske naturen gjør det hele til en uforglemmelig opplevelse. Kajakk, paddle board, volleyball, strandtennis, robåter og kanoturer er bare noen av de mange aktivitetene du kan nyte på Rafshagsudden. Campingen tilbyr en rekke forskjellige utleieplasser for campingvogner, både med og uten elektrisitet, og teltplasser og alt i herlige, idylliske omgivelser.

Reise til Kalmar

Det er ingen direktefly til Kalmar fra Norge. Fra Oslo er det cirka fire timers flyvning med mellomlanding i Stockholm. Tog fra Oslo til Kalmar tar litt over 9 timer, med togbytte i Gøteborg.

Les også:

 • Vanntårnet i Kalmar

  Vanntårnet i Kalmar - Foto: Getty Images

 • Gammelt, historisk torg i Kalmar

  Gammelt, historisk torg i Kalmar - Foto: Getty Images

Været i Kalmar de neste 7 dagene

 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag -0°
 • Onsdag -1°
 • Torsdag -3°
 • Fredag -1°
 • Lørdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.