Gotland - reisetips til ferieparadiset i Østersjøen

Gotland - reisetips til ferieparadiset i Østersjøen

Midt ute i Østersjøen, mellom den skandinaviske halvøy og Latvia, finner vi Gotland. Det er ikke rart om du ikke har hørt om dette lille paradiset. Her finner du våre tips til den beste reiseopplevelsen til Sveriges største øy.

Det er Stockholm som får mest oppmerksomhet når det kommer til reisemål i Sverige, og det med god grunn, men vi er sikre på at det vil klø litt i reisefoten hos mange etter å ha lest alt Gotland har å by på!

Visby

Kommer du til Gotland med ferja fra Stockholm ankommer du den lille middelalderbyen, og Gotlands hovedstad, Visby, som er omkranset av en historisk mur fra det 13. århundre.

Hansabyen ble i 1995 en del av UNESCOs verdensarvliste og er sett på som Skandinavias best bevarte middelalderby.

På sommeren blir du møtt av blomsterdekte hus, brosteinslagte smågater og søte nisjebutikker. Her er det bare å slå seg ned på en av de mange kaféene og ta inn alle de historiske omgivelsene. St. Nicholas kyrka og Sankta Maria´s Domkyrka er to av de mange historiske byggene verdt å få med seg, for deg som er interessert i arkitektur og historie. I tillegg er den 3,5 km lange muren rundt byen i seg selv er en veldig fin tur.

 • Gatebilde i Visby på Gotland - Foto: Getty Images

  Gatebilde i Visby på Gotland - Foto: Getty Images

Fårö

En del av Gotland der besøkende kommer igjen og igjen er Fårö, helt nord på øya. En mix av den kulturelle historien, det ubeskrivelig vakre landskapet og den avslappende atmosfæren gjør at besøkende forelsker seg fullstendig i det lille paradiset.

Denne lille havnebyen er elsket av mange, men ingen har hatt større hjerte for Fårö enn Ingmar Bergman. Ikke bare er landskapet her å se i sju av filmene hans, det var faktisk her han bodde store deler av livet sitt. I mai hvert år arrangeres det man kaller Bergmann uka. Da hylles Bergmanns arbeid med filmfremvisninger, seminar og guidede turer til de forskjellige filmsettene hans.

Fårö er en unik opplevelse som bør oppleves om man først legger ferien til Gotland.

 • Bymuren rundt Visby, Gotland i solnedgang - Foto: Getty Images

  Bymuren rundt Visby, Gotland i solnedgang - Foto: Getty Images

 • Fiskerhytter på Gotland

  Fiskerhytter på Gotland - Foto: Getty Images

Verdt å se på Gotland:

 • Utsikt mot sjøen på Gotland - Foto: Getty Images

  Utsikt mot sjøen på Gotland - Foto: Getty Images

Mat sa du?

Perfekt! Her kommer våre tre favoritt spisesteder på Gotland. Hovedstaden Visby har faktisk klart å få plass et imponerende antall bra restauranter innenfor de gamle bymurene. Merkelig nok finnes det kun én fiskerestaurant her…

Tips! Når du først er på Gotland må du jo prøve øyas spesialitet, nemlig safran-pannekake med røde bær og krem. Var det bare vi som fikk vann i munnen nå?!

 • Sauer på beite på Fårö, Gotland

  Sauer på beite på Fårö, Gotland - Foto: Getty Images

Overnatting og hotell

Så er det på tide å finne et sted å trekke seg tilbake, enten det er i sovepose eller sengetøy! Det finnes et utvalg av steder å bo på Gotland, med alt fra teltutleie til hotell. Vår desiderte favoritt er denne unike campingplassen i Visby:

Hvordan kommer man seg til Gotland?

Du kan reise med ferge året rundt til Gotland. Fergene går fra tre havner i Sverige, Nynäshamn sør for Stockholm, Oskarshamn og Västervik i Småland. Det går dessverre ingen direktefly til Gotland, men du må reise via Stockholm til Visby.

Været i Visby de neste 7 dagene

 • Lørdag
 • Søndag -1°
 • Mandag -2°
 • Tirsdag -3°
 • Onsdag -0°
 • Torsdag
 • Fredag -0°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.