Gotland - reisetips til ferieparadiset i Østersjøen

Gotland - reisetips til ferieparadiset i Østersjøen

Midt ute i Østersjøen, mellom den skandinaviske halvøy og Latvia, finner vi Gotland. Det er ikke rart om du ikke har hørt om dette lille paradiset. Her finner du våre tips til den beste reiseopplevelsen til Sveriges største øy.

Publisert 12. juni 2019 kl. 14.29

Det er Stockholm som får mest oppmerksomhet når det kommer til reisemål i Sverige, og det med god grunn, men vi er sikre på at det vil klø litt i reisefoten hos mange etter å ha lest alt Gotland har å by på!

Visby

Kommer du til Gotland med ferja fra Stockholm ankommer du den lille middelalderbyen, og Gotlands hovedstad, Visby, som er omringet av en historisk mur fra det 13. århundre. Hansabyen ble i 1995 en del av UNESCOs verdensarvliste og er sett på som Skandinavias best bevarte middelalderby. På sommeren blir du møtt av blomsterdekte hus, brosteinslagte smågater og søte nisjebutikker. Her er det bare å slå seg ned på en av de mange kaféene og ta inn alle de historiske omgivelsene. St. Nicholas kyrka og Sankta Maria´s Domkyrka er to av de mange historiske byggene verdt å få med seg, for deg som er interessert i arkitektur og historie. I tillegg er den 3,5 km lange muren rundt byen i seg selv er en veldig fin tur.

Fårö

En del av Gotland der besøkende kommer igjen og igjen er Fårö, helt nord på øya. En mix av den kulturelle historien, det ubeskrivelig vakre landskapet og den avslappende atmosfæren gjør at besøkende forelsker seg fullstendig i det lille paradiset. Den lille havnebyen er elsket av mange, men ingen har hatt større hjerte for Fårö enn Ingmar Bergman. Ikke bare er landskapet her å se i sju av filmene hans, det var faktisk her han bodde store deler av livet sitt. I mai hvert år arrangeres det man kaller Bergmann uka. Da hylles Bergmanns arbeid med filmfremvisninger, seminar og guidede turer til de forskjellige filmsettene hans. Fårö er en unik opplevelse som bør oppleves om man først legger ferien til Gotland.

Lummelundagrottan

Kort vei nord for Visby finner vi Gotlands mest populære attraksjon, Lummelundagrottan, som er en av Sveriges dypeste grotter på hele 4,5 km! Lummelunda var kjent i mange år, men det var ikke før på 40-tallet at tre eventyrlystne tenåringsgutter oppdaget hvor dyp grotta faktisk var. De tre guttene (som de er kjent som) utforsket Lummelunda i mange år både til fots og gummibåt hvis det trengtes. I dag er Lummelunda åpen for turer, både for deg på utkikk etter et adrenalinkick som ønsker å krype og klatre gjennom de trange passasjene, til deg som ønsker en lett og familievennlig omvisning i de store hallene hvor du blant annet kan utforske de fascinerende steinformasjonene. Dette er en opplevelse du ikke vil gå glipp av!

Ljugarn

For deg som rett og slett bare ønsker å ta det helt med ro og koble helt fra jobben og stresset hjemme, ingen grunn til bekymring! Det finnes annet å gjøre enn å krype inn i huler og studere kirker! Det finnes nemlig ingen bedre escape enn Ljugarn. Ljugarn ligger på østkysten av Gotland og er en gammel sjølandsby, kjent for sin langstrakte sandstrand. Det var tidligere en fiskelandsby, og ble etterhvert et svært populært sommerreisemål for Sveriges overklasse på 1860-tallet. Det er derfor mange ekstravagante sommerhus på strandpromenaden i Ljugarn. I dag finner du et rikt utvalg restauranter, kaféer, søte butikker og overnattingsmuligheter som passer perfekt om man trenger en pause fra å slikke sol. Blant annet så tilbyr Ljugarns Semesterby en rekke hytter for utleie av god komfort.
Obs! Husk at Gotland er den delen av Sverige som har flest soltimer, så ikke glem solkrem!

Stavgard Järnåldersby

Er du spesielt interessert i vikingtiden? Da må du ta turen til Stavgard, øst på Gotland. Her er det en haug av oppdagelser og ruiner fra tiden da vikingene hersket. En masse sølvgjenstander, grunnmurer og båtdeler har blitt funnet her, og siden oppdagelsen av sølvskatten i 1975 har det blitt gjenskapt en typisk jernalderlandsby her. Fra landsbyen er det en 3 km lang gangvei med flere stasjoner som viser deg oppdagelser fra området. Stavgard Järnåldersby er perfekt for eventyrlystne viking-entusiaster, på utkikk etter å lære mer om vår norrøne historie.

Kneippbyn Sommar & Vattenland

For deg som reiser med barn er det kanskje gøy å vite at det finnes noe gøy for barna her på Gotland også! Bare noen kilometer sør for Visby finner vi Kneippbyn Fornøyelsespark, som både er en park med karuseller, og en vannpark for barn i alle aldre. Parkens midtpunkt, og kanskje det som trekker mest gjester, er kopien av Pippi Langstrømpe velkjente Villa Villekulla! Berg og dalbaner, go-karts, trampoliner og massevis av vannsklier vil holde barna underholdt hele dagen, kanskje blir det til og med noe underholdende for mor og far også.

Gotland Museum

Et must for deg som ønsker å lære mer og forstå deg bedre på Gotlands historie og kultur, er å besøke øyas museum som har eksistert siden 1875. Museet har en permanent utstilling som vil vise deg alt fra antikviteter og gjenstander som kan dateres så langt tilbake som 8000 år fra steinalderen og vikingtiden, til alt om øyas kunst- og naturhistorie. Noen av høydepunktene er fossiler fra de baltiske viddene, verdens største fangst av sølvskatter fra vikingtiden og de unike runene. For kunst og historieinteresserte blir dette som en historisk lekeplass du ikke vil gå glipp av!

Mat sa du? Perfekt! Her kommer våre tre favoritt spisesteder på Gotland. Hovedstaden Visby har faktisk klart å få plass til et imponerende antall bra restauranter innenfor de gamle bymurene. Merkelig nok finnes det kun én fiskerestaurant her…

Bakfickan

Heldigvis er det en veldig god fiskerestaurant som serverer herlige, tradisjonelle, svenske retter som skagentoast, hummersuppe og syltet sild.

Adr: Stora Torget 1

Surfers

Nei Surfers er ikke, som du sikkert tror, en hang-out plass for svenske surfegutter med langt, blondt hår, men faktisk en veldig spesiell kinesisk restaurant med fokus på Szechuansk fingermat. Maten skylles perfekt ned med Surfers forfriskende cocktail laget med det ferskeste av frukt.

Adr: Södra Kyrkogatan 1

Lilla Bjers

Lilla Bjers er en prisvinnende, økologisk gårdsrestaurant med en unikt, fredelig atmosfære og deilige, lokale retter som gotlandsk kjøtt servert med gårdens egendyrkede tilbehør.

Adr: Lilla Bjers 410

Tips! Når du først er på Gotland må du jo prøve øyas spesialitet, nemlig safran-pannekake med røde bær og krem. Var det bare vi som fikk vann i munnen nå?!

Overnatting og hotell

Så er det på tide å finne et sted å trekke seg tilbake, enten det er i sovepose eller sengetøy! Det finnes et utvalg av steder å bo på Gotland, med alt fra teltutleie til hotell. Vår desiderte favoritt er denne unike campingplassen i Visby:

Visby Strandby

Her har du rett og slett tre valg; camping, stugor eller vår favoritt, glamping! Visby Strandby har rundt 60 teltplasser og 100 campingplasser til leie som så og si alle gir en fantastisk utsikt over havet.

For deg som ikke kunne tenke deg camping kan hytteutleie kanskje være det beste valget. Visby Strandby har hele 70 hytter til leie, eller stugor som svenskene kaller det. Å leie en hytte i skjærgården er en helt spesiell opplevelse. Hyttene er nettopp det; den perfekte skjærgårdsopplevelsen med fantastisk utsikt. Hyttene er av forskjellig standard, fra primitivt til mer luksuriøst. Plassens største hytte, Storstugan har blant annet eget bad og panoramautsikt. Ellers er det tre fine servicehus med felles toalett, dusjer og vaskemaskin. I høysesongen rengjøres det her tre ganger daglig. Tips! Prøv utendørs dusjene der du kan nyte utsikten over Østersjøen. Det er magisk!

Så kommer vi jo da til vår favoritt; glamping! Strandby har 10 oppsatte “glamping” telt til leie for en noe mer glamorøs camping opplevelse, for deg som er litt fin på deg. Hvis du nå følte deg truffet, ingen grunn til bekymring! Vi forstår deg godt. Vi velger glamping over camping vi også. Spesielt når det ser ut som det gjør! Glampingteltene tilbyr god komfort og nydelig innredning, med en deilig dobbeltseng og to puffer som kan trekkes ut til to ekstrasenger. Her er det bare å slå seg ned på senga og nyte utsikten over campingplassen, havet og i beste fall, solnedgangen! Dette er en opplevelse du sent vil glemme. Du kan sjekke Finn her for å booke din plass på Visby Strandby.

I tillegg finnes det masse hotelltilbud om camping og glamping ikke er din greie. Blant de beste er Hotell Slottsbacken i Visby, og for ikke å snakke om Hotell St Clemens som er rett og slett Visby i miniatyr med gamle hus i trange smug. Hotellet har bare 32 rom og er sammenbundet av to nydelige hager, og en middelalderruin. Det eldste huset er fra 1600-tallet. Et opphold på Hotell St Clemens er garantert en unik ferieopplevelse!

Hvordan kommer man seg til Gotland?

Du kan reise med ferge året rundt til Gotland. Fergene går fra tre havner i Sverige, Nynäshamn sør for Stockholm, Oskarshamn og Västervik i Småland. Det går dessverre ingen direktefly til Gotland, men du må reise via Stockholm til Visby.

Les også:

Været i Visby de neste 7 dager

  • Lørdag 15°
  • Søndag 16°
  • Mandag 15°
  • Tirsdag 14°
  • Onsdag 14°
  • Torsdag 14°
  • Fredag 14°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.