Reise til Berlin - Europas billigste by og kultursentrum

Reise til Berlin - Europas billigste by og kultursentrum

Berlin er Europas rimeligste by å leve og overnatte, her kan drømmene realiseres uten at det koster for mye. Berlin har lenge hatt en magisk tiltrekningskraft på kreative sjeler fra hele verden, og står i dag sterkere enn noen gang som kunstmetropol. Talent møter by, by møter kunsten. Velkommen til Berlin.

Byens offisielle slagord ”The place to be, be Berlin” ble sendt ut i verden for å sette Tyskland sin nye hovedstad på kartet verden over. Det har tydeligvis fungert meget bra, og det bare fortsetter. Hver helg kommer det flere tusen turister til Berlin. Enten for å besøke de utallige museene med sjeldne skatter, eller bare for å oppleve nattelivet. Berlin er en stor og spennende metropol, nær i avstand og lik i kultur som Norge. Den er både bohemaktig og konservativ på samme tid og byr på et stort mangfold, derfor passer byen for alle typer mennesker.

Berlin – den globale byen

Omtrent en halv million utlendinger har valgt å slå seg ned i byen, og tyrkerne er den største gruppen. Rundt 60.000 tyrkere har i all hovedsak slått seg ned i Kreuzberg, bydelen med tilnavnet ”Klein Istanbul”. Innbyggerne i Berlin lever i fellesskap med alle kulturene som har funnet veien hit. Mottoet i dag er at den beste integrasjonen skjer mellom mennesker, ikke gjennom lover og bestemmelser.

Berlin - en kulturmagnet

Studenter, kreative unge spirer fra hele verden strømmer til Berlins tre store universiteter, til tross for at de av økonomiske hensyn har måttet innføre studieavgift. Kunsten er en viktig faktor i Berlin, og mange ønsker å ta del i denne blomstrende næringen Berlin er så rik på. Hvor du enn beveger deg i Berlin, ser du kunst og kultur over alt. Ikke bare på de mest opplagte stedene som i museer, men også billedkunst i teknoklubber, lydkunst i fotgjengerfelt eller utendørs tango på Museumsinsel.

 • Bilde av kanaltur i Berlin

  Kanaltur i Berlin - Foto: Getty Images

Berlin - byen med hjerterom

Tilsynelatende er det rom for alle i byen; utlendinger og homofile har begge egne festivaler, som Karneval der Kulturen og pride-paraden. Det skjer ting hele tiden, året rundt. Hver fjerde berliner jobber frivillig med å hjelpe medborgere. Under finanskrisen etablerte kommunen et ”Folkekjøkken” hvor de som trengte det fikk utdelt gratis mat og drikke. Berlinerne har et motto: ”Tu wat” som på norsk betyr ”Gjør noe”.

Hemmelige ”speakeasy”-barer i Berlin

”Speakeasy”-barer var ulovlige og hemmelige cocktailbarer i forbudstiden på 1920-tallet. I dag er de bare godt gjemt, nesten hemmelige, og du kan oppleve disse flere stedene i Berlin. Med en atmosfære fra den gang alkohol var forbudt, kan du nippe til coctails og drinker i små lokaler med rundt 20 bord. Altså er det ikke lett å få plass, men det er absolutt verdt et forsøk. Unngår du ”happy hours”, er sjansen større for å finne en ledig stol, for å stå og henge i baren er ikke tillatt. ”Speakeasy”-barene snubler du ikke over. De må du vite hvor er, og for å komme inn må du ringe på.

Elvelangs i Berlin

Opplev Berlin med en båttur på kanalene i indre by, da vil du oppdage nye sider av hovedstaden. Det er flere forskjellige ruter å velge mellom, og med ulik varighet. Nyt en dag på kanalene i Berlin, hvor du kan slappe av, se deg rundt og bare nyte inntrykkene mens du flyter langsomt avgårde.

 • Bilde av gatekunsk i Berlin

  Gatekunsk i Berlin - Foto: Getty Images

Berlin har et mangfold av severdigheter og attraksjoner, og det skal godt gjøres at du får meg deg alt første gang du besøker Tyskland sin hovedstad.

Europas største atelier

Berlin har opp igjennom årene vært preget av oppbrudd og bevegelse, og kunsten har utviklet seg i samsvar og i takt med dette. Etter Murens fall 10. november 1989 etablerte det seg en ny generasjon kunstnere. Dette var som følge av stor tilgang på rimelige atelierer og verksteder i distriktet Mitte med den gamle delen Spandauer Vorstadt. Ikke minst ble selve Berlinmuren brukt som lerret for kunstnere til å uttrykke sin kunst. Idag er det ikke så mye igjen av Muren, men det er to steder du fortsatt kan se deler av muren som er dekorert med kunst.

 • East Side Gallery i Muehlenstrasse, nærmeste U-bahn Wahrschauer Strasse
 • Minnesmerke for Berlinmuren med gratis besøkssenter i Bernauer Strasse 111/119, nærmeste U-bahn Nordbahnhof Station

Mitte – det historiske distriktet

Historiske byggverk og monumenter står tett i Berlin sin staselige sentrum. En rusletur langs Unter den Linden er en tur gjennom det gamle Preussens velmaktsdager, og de historiske museene står i stil med at vi har begynt på et nytt årtusen. Her finner du et hav av museer, blant annet:

 • Museumsinsel med det kjente Egyptiske Museet som inneholder en av verdens mest betydelige samlinger av egyptisk høykultur og Pergamonmuseet som omfatter antikksamlingen
 • Det forasiatiske museet og Museet for islamsk kunst
 • art4berlin - kunstgalleri som selger storformat akryl- og oljemalerier
 • Anne Frank Zentrum henvender seg spesielt til ungdom og unge voksne og forteller den rørende historien om piken med håp og drømmer.

Spandauer Vorstadt – Gamle Berlin

Dette er en av Berlin sine eldste bydeler. Her finner du kronglete gater, lave hus og mange gallerier. Kunst og design har satt sitt preg på denne bydelen som frem til annen verdenskrig var Berlin sitt jødiske kvarter. Nå er det preget av eksklusive merkevarer og italienske delikatessebutikker.

Zoo Berlin – verdens mest artsrike dyrepark

Zoo Berlin er Tyskland sin eldste zoologiske hage og hjem til verdens største utvalg av arter. Nesten 20.000 dyr på rundt 1400 arter, bl.a. elefanter, giraffer, gorillaer samt Tyskland sin eneste panda.

Les også:

 • Bilde av Brandenburger i Berlin

  Brandenburger i Berlin - Foto: Getty Images

Været i Berlin de neste 7 dagene

 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.