Amsterdam reisetips - tulipaner, shopping og matopplevelser

Amsterdam reisetips - tulipaner, shopping og matopplevelser

Byen som kan friste med det meste – moderne arkitektur, et hotspot for kultur, tulipaner, sykling, shopping og matopplevelser. Her har du FINN Reises guide til Amsterdam.

Publisert 29. mai 2019 kl. 10.40

Vet du ikke hvor du skal ta din neste storbyferie? La deg friste av byen som i alle år har stått for uavhengighet, demokrati og kunst – og som nå dropper all markedsføring av landet som en respons på de voksende globale miljøproblemene. Amsterdam tiltrekker seg turister av alle typer og i alle aldre. Du kan dra til Amsterdam på kjærestetur, med barn, på aktiv ferie, på jakt etter kunst og kulinariske opplevelser, på fotballtur og på en skikkelig heisatur. Amsterdam har virkelig noe for alle.

Ekte Amsterdam-idyll i Jordaan

Amsterdam rommer i alt 44 museer og de fleste finner du i sentrum med gå- eller sykkelavstand fra hverandre. Start med Anne Frank House, som er huset der blant annet Anne Frank gjemte seg under andre verdenskrig. Billetter må kjøpes på forhånd på nett og du får tildelt tidspunkt for når du kan besøke museet. Anne Frank House finner du i koselig Jordaan-området, den tidligere arbeiderklasse-bydelen som de senere årene har blitt preget av kunstnere og artistiske uttrykk. Her finner du fotgjengervennlige De Negan Straatjes (De ni gatene) som ligger langs de små kanalene med mange fortauskaféer, små designbutikker og god restauranter. Dette er et perfekt sted å tilbringe en dag med din kjære.

Du kan ikke reise til Amsterdam uten å oppleve et blomstermarked. Det eneste gjenværende blomstermarkedet av sitt slag er Blomenmarket. En samling av 15 boder som har vært her helt siden 1862 og du finner det sør i Jordaan. Kjøp med deg friske tulipaner eller frø og løker du kan plante hjemme. Bare husk på å høre med selgeren om du kjøper naturlige produkter. Det er ikke alt du får lov å ta med deg hjem på flyet, men du kan sende det i posten.

Severdighet-bonanza på Museumplein

Utforsk mer kunst og kultur i området mellom Jordaan og Museumplein. Dette er en flott sykkeltur, og du kan leie sykkel på veien f.eks hos Bike City. Kommer du fra De Negan Straatjes (De ni gatene) vil du først komme til det kjente Rijksmuseum som viser nederlandsk kunst og historie fra middelalderen og frem til i dag. Når du ankommer museumskvartalet, Museumplein, har du både Van Gogh-museet som huser verdens største samling av Vincent Van Goghs kunst og noen av hans mest kjente verk, og Stedelijk-museet som viser moderne kunst, samtidskunst og design. Du finner også konserthuset Concertgebouw på Museumplein.

Naturen på sitt beste i Oud-Zud

Trenger du litt påfyll av mat etter all kunsten, ligger Back to Black i gåavstand fra Museumplein. Det sies at her får du Amsterdams fineste kaffe og de kan også friste med deilig lunsjmeny bestående av hjemmelagde quiche og kaker. Du befinner deg nå i Qud-Zud som er den grønne, frodige bydelen midt i byen. Her finner du for eksempel en av Amsterdams koseligste parker, Vondelpark. Du kan også ta turen til kanalene like ved Museumplein, og med forhåndskjøpt billet til kanalcruise kan du nyte en avslappende guidet tur som tar ca en time. Det finnes et stort utvalg av kanalcruise, hop-on-hop off og middagscruise, i tillegg til private cruise om du ønsker en romantisk kanalsafari for to.

Europas hage – Keukenhof

Om du besøker Amsterdam på våren så er det virkelig verdt å sette av tid til å besøke verdens største blomsterhage, Keukenhof. Keukenhof som også blir kalt Europas hage ligger en times tid utenfor Amsterdam. Parken oppgir at det blir plantet ca 7 millioner tulipaner hvert år som dekker et areal på 32 hektar. Her finner du tulipaner i alle verdens farger i en fredelig atmosfære, og det er flere restauranter og kafeér å velge mellom. Om du er en blomsterelsker så kan dette helt klart være en heldagsutflukt. Parken er kun åpen i blomster-sesongen fra midten av mars til midten av mai, og den beste tiden er rundt midten av april. Offentlig transport kan være litt vanskelig fra sentrum, så det anbefales å bli med på en arrangert tur som inkluderer transport og inngangsbillett.

Unike hangout-spots i NDSM Wharf

NDSM Wharf er kanskje det mest unike området i Amsterdam. Her finner du det beste av kontrastrike verdener: store, grønne sletter og sjarmerende småbyer, pluss noe av byens mest banebrytende arkitektur, spennende festivaler, kunstutstillinger og trendy hangout-spots ved vannet. De siste årene har det blitt et kulturelt hotspot med et levende kunstsamfunn og stadig voksende utvalg av barer og restauranter. Dette er stedet å sjekke ut om du er en skikkelig partyløve for her foregår det tverfagelige festivaler, forestillinger, utstillinger og dansefester året rundt.

Steder som er verdt å sjekke ut er Pllek. Dette er et hipt serveringssted med egen bystrand som serverer smakfull mat og drikke, Dj’s og bare god stemningen dag og natt i sommermånedene. Om du tar båten over kanalen og sykler mot Overhoeks-området, bør du også sjekke ut Noorderlicht Café. Dette er en av de mest unike kaffebarene i Amsterdam, som holder til i et stort drivhus fylt med fargerike, bohemske møbler. Med egen ølhage og beliggenhet ved vannet hvor flere legger til husbåtene sine, er dette et fantastisk sted å tilbringe én ettermiddag. Du skal ikke se bort ifra at om du tar turen på en søndag i sommermånedene, får du bli med på en stor salsafest for både små og store.

Prostitusjon og hasj

Mange forbinder Amsterdam med frie regler både når det gjelder sex og hasj. Det er mye regler knyttet rundt dette selv om det kan virke liberalt for oss i Norge. For eksempel er det aldersgrense på kjøp av kaker på mange cafér. Som ryktene sier består det mest populære området, Red Light District av live sex show’s, sexbutikker, sexmuseum, hampmuseum og prostitusjon. Dette er et populært område å besøke og det er ikke farlig, men det tiltrekker seg lommetyver og dealere. Ta forhåndsregler og husk at det er ikke lov å ta bilder av de prostituerte. Dette kan by på mer problemer enn du ønsker på en weekend-tur.

Ønsker du å leve litt på kanten, men også være sunn? Prøv de plantebaserte weed burgerne Weed Burger Joint i det trendy området Oud-West. Dette er en av de sunneste burgerne i verden med blant annet bærekraftig tang fra Zeeland. Tro det eller ei, dette er en ordentlig digg burger! Om dette blir for grønt for deg finner du mange andre alternativer fra alle verdenshjørner i samme bydel hos den største mathallen i Amsterdam, Foodhallen.

Les også:

Været i Amsterdam de neste 7 dager

  • Torsdag 18°
  • Fredag 19°
  • Lørdag 20°
  • Søndag 22°
  • Mandag 21°
  • Tirsdag 17°
  • Onsdag 17°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.