Åland reisetips

Åland reisetips

For deg som er litt usikker på hvor Åland er, så ligger Åland i Østersjøen mellom Finland og Sverige, akkurat på vei inn i Bottenvika. Øygruppa er ikke bare kjent for sin unike skjønnhet, mat og kultur, men også for sin spesielle historie. FINN reise gir deg her guiden over tingene du ikke vil gå glipp av på Åland!

Åland er ikke bare kjent for sin unike skjønnhet, mat og kultur, men også på grunn av sin spesielle historie, blant annet keiser Czar Alexander II av Russland (1856-1881), som fortsatt blir sett på som en helt i Finland. Eierskapet til Åland ble lenge debattert under den finske borgerkrigen, og ble etterhvert erklært en del av Finland. Dette til tross for at store deler av befolkningen prater svensk. De 6700 øyene utgjør et fantastisk landskap, perfekt for turer både til fots og på sykkel, og ikke minst øyhopping.

Mariehamn

Ålands hovedstad, Mariehamn, ble grunnlagt i 1861 og oppkalt etter Keiser Czar Alexanders kone. Den lille byen har kun 11000 innbyggere, men trekker likevel til seg opptil 1,5 millioner besøkende hvert år! Mariehamn er den største og eneste byen på Åland, og de søte trehusene og grønne landskapene gjør det hele til til den perfekte settingen for en småbyferie, eller som utgangspunkt for øyhopping til Ålands mange øyer. Ja for du har en haug å velge mellom. Mariehamns koselige kaféer og restauranter blir livlige om sommeren, og vil garantert gi deg en ordentlig feriefølelse!

Øyhopping på Åland

Å hoppe fra øy til øy på Åland er den beste måten for sightseeing. Takket være båtene og broene kan det oppleves med både båt, kajakk, bil eller sykkel, avhengig av hvor sporty man ønsker å være. Det finnes et hav av grønne, frodige og spennende øyer å velge mellom. En helt unik øy verdt å besøke kalles Kökar. Ta ferja fra Lumparland og etter 2,5 time senere ankommer du den isolerte og lille øya Kökar. Hovedattraksjonen her er de mystiske middelalderruinene av et Fransiskus kloster. Med kun 250 innbyggere er Kökar den nest-minste kommunen i Finland.

Kastelholms slott

Først nevnt i hele Ålands historie er Kastelholms slott som kan dateres helt tilbake til år 1388. Slottet ble over lang tid brukt av svenske konger, som Gustav Vasa. Idag er slottet, med sin store kunstsamling, åpent for besøkende fra mai til september. For kunstinteresserte er Kastellholm slott et must å oppleve hvis man først skal til Åland.

Ruinene på Bomarsund

Russiske Czar´s granitt borg på Bomarsund ble bombet av briter og franskmenn før borgen i det hele tatt rakk å bli ferdig bygd, dette skjedde under Krimkrigen fra 1853-56. Idag er borgen åpen for besøkende til å utforske helt gratis. Like ved ligger det også en kafé og restaurant hvor du kan nyte et måltid etter å ha utforsket ruinene.

 • Havnen i Mariehamn, Åland

  Havnen i Mariehamn, Åland - Foto: Getty Images

 • "Sjøfarerkapellet" i soloppgang i Mariehamn, Åland - Foto: Getty Images

  "Sjøfarerkapellet" i soloppgang i Mariehamn, Åland - Foto: Getty Images

Utforsk Åland med kajakk

Åland sin befolkning er gode sjøfarere, med god grunn. Maritime yrker som seiling og fisking har alltid vært noen av øygruppas hovedinntekter. Derfor kan du på Åland nyte maritime aktiviteter som kajakk og kano helt uten forstyrrelser. Dette er ofte anbefalt som de beste måtene å oppleve Ålands unike og naturlige skjønnhet samtidig som du får deg en god treningsøkt! Kanskje spotter du til og med en havørn.

Åland Maritime Museum

Et besøk til det maritime museet på Åland er gøy for både store og små turister. Museets utstillinger er fullt av spennende fortellinger og fantastiske funn, som for eksempel et ektepirat flagg fra det 18. århundre! Museet har i tillegg flere aktiviteter for både barn og voksne. Du kan blant annet klatre i en mast og synge karaoke. Åland Maritime Museum har med andre ord noe for alle.

Pommern

Museumsskipet Pommern er en del av Åland Maritime Museum og er verdens eneste seilskip med 4 master, som fortsatt er ved sitt originale jeg. Ombord kan du utforske alt fra A til Å som er en spennende opplevelse for hele familien. Visste du forresten av Åland Maritime Museum i 2016 vant prisen for årets museum i Finland?

 • Bomarsund festning på Åland

  Bomarsund festning på Åland - Foto: Getty Images

 • Kveldsstemning på Åland

  Kveldsstemning på Åland - Foto: Getty Images

Åland er, tro det eller ei, full av spennende restauranter. Her finner du våre favoritter.

Nautica

Perfekt lokalisert, like ved Åland Maritime Museum har den marineinspirerte restauranten gjort seg godt kjent for spennende retter som laksetartar med pepperrot og fennikel, og rødvinsmarinert oksehale med villsopp. Den herlige uteserveringen med utsikt over Pommern og havnen gjør det hele til en magisk opplevelse.

Adr: 2 Hamngatan

Smakbyn

Smakbyn er ikke bare en fantastisk restaurant med en prisvinnende kokk, men de tilbyr også en gårdsbutikk, kokkekurs og guidede turer og smaking. Restauranten har et åpent kjøkken så du kan følge med mens kokkene skaper sine magiske retter. Menyen endres ofte, men har som oftest favorittene abborfilet og Jegerens sandwich.

Adr: 134 Slottsvegen

Glada Laxen

Glada laxen er kjent for sine smakfulle og garantert ferske fiskeretter. Restauranten ligger i en tidligere kystvakt bygning, som nå er gjort om til et nydelig lite bed & breakfast. Glada Laxen ligger øst i skjærgården på øya Bärö og kan nås med Ålandstrafikken ferja. Når du er på vei må du gi beskjed til restauranten, så vil du bli hentet av restaurantansatte i stedets egen båt som vil ta deg til den lille perlen. En bedre skjærgårdsopplevelse skal du lete lenge etter. Det er mulig å overnatte om man får i seg en cocktail for mye, da stedet er kjent for sine forfriskende og deilige drinker.

Adr: Bärö, Åland

Overnatting og hotell

Men hvor skal man bo? Det er jo alltid det store spørsmålet… Her finner du noen av våre tips over våre favoritter for camping, gjestgiveri og hotell.

Åland Camping

Ingenting er som å våkne i naturlige og fredelige omgivelser til bølger og solskinn. Samtidig er det jo også deilig å sove godt og ha tilgang til en dusj etter en lang aktiv og travel dag. Åland kryr av campingplasser, både i byen, på landet og i skjærgården. Det de alle har til felles er at de ligger ved vannet med privat strand og sauna, med muligheter for fisking og paddling. Her kan du komme og sette opp telt, parkere campingvognen eller, for deg som lengter etter en god seng, leie små, søte hytter med egen terrasse og et lite kjøkken. Dusj, do og vaskemaskin er tilgjengelig i servicehusene.

Gästhem Enigheten

Guesthouse Enigheten i Degerby på Föglö er en godt restaurert, historisk gård og restaurant som har vært drevet som et gjestgiveri siden 1700-tallet. Rommene har plass til opptil 6 personer og du er velkommen til å parkere båten din ved brygga om du kommer den veien. Alle rom har en deilig frokostbuffet og wifi inkludert i prisen. Dusj og do er separat og deles med de andre gjestene.

Kvarnbo Gästhem

Kvarnbo Gästhem tilbyr en gammeldags og sjarmerende atmosfære samtidig som det er moderne og komfortabelt, i denne fantastiske herregården fra 1800-tallet! Her har alle rom privat bad og plass til 4 personer. Nyt en deilig frokost i den lyse og stemningsfulle matsalen på morgenen og hvorfor ikke vinsmaking på ettermiddagen? Kvarnbo tilbyr nemlig prøvesmaking av både mat og vin, ost og vin, champagne og musserende, øl og whisky!

Hotell

For deg som ønsker den ekstra luksusen er vel hotell det beste valget. De fleste og mest populære hotellene finner du i Mariehamn, men noen finnes det på landsbygda også. En av våre favoritter utenfor Mariehamn, er det 4-stjerners Havsvidden i Geta. I selve Mariehamn er det verdt å nevne Hotel Pommern og superkoselige Amalia Mariehamn.

Hvordan kommer man seg til Åland?

Mariehamn flyplass ligger ca 3 km utenfor byen. Det går ingen direktefly fra Norge, men du kommer dit enten via Stockholm eller Helsinki. Du kommer også til Mariehamn med ferge. Det kan du ta fra Stockholm, Åbo og Helsinki.

Les også:

 • Øya Kökar på Åland

  Øya Kökar på Åland - Fota: Getty Images

 • Kobba Klintar utenfor Mariehamn, Åland

  Kobba Klintar utenfor Mariehamn, Åland - Foto: Getty Images

Været på Åland de neste 7 dagene

 • Onsdag -0°
 • Torsdag -2°
 • Fredag -1°
 • Lørdag -5°
 • Søndag -6°
 • Mandag -6°
 • Tirsdag -6°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.