Danmark Fanø

Opplev Danmarks idyll Fanø

Fanø er den nordligste øya i Vadehavet og er en viktig del av Vadehavet Nasjonalpark, som forståelig nok har nådd UNESCOs verdensarvliste. Den spennende ferieøya er perfekt for barnefamilier, naturelskere, livsnytere og aktive sportsmenn. Les videre for å lære om det beste Fanø har å by på.

Det er flere vakre byer å oppleve på Fanø, og her får du tips og de to du ikke vil gå glipp av.

Nordby

Nordby er Fanøs såkalte hovedstad og er byen du kommer til når du tar ferja fra Esbjerg, som kun tar 12 minutter. Nærheten til naturen kan føles allerede ved brygga, fra det vakre fuglelivet til de skjønne selene som ofte ligger og soler seg bare 50 meter fra havna.

Nordby er en liten, koselig by full av sjarmerende hus og fantastisk natur. Selv om vi ser på Nordby og tenker sommerferie med en gang er det også en moderne by med 2800 innbyggere. Det er nemlig her du finner øyas rådhus, skole, leger, sportsanlegg og bystyre. Ikke dårlig for ei litta øy! Det er også her i Nordby du finner det ettertraktede Fanø Museum.

Sønderho

Sør på Fanø finner vi den vakre, lille landsbyen Sønderho, med sine 300 hus og 340 beboere. Så og si alle husene her er omkranset av vakre hager og grønne oaser, og mellom alle oasene finner du små gangveier og sjarmerende, kronglete gater. Trenger man mer for å mette feriefølelsen?

Sønderho har kanskje ingen egen strand, men er sett på som en kulturell perle på øya på grunn av sine mange karakteristiske bygninger som de så inderlig nekter å gi slipp på. Det er også bygd mer moderne hus i bygda, men det er ingenting mer sjarmerende enn de tradisjonelle Fanøhyttene du finner her, og er du heldig får du bestilt deg en slik til ferien din.

Kart over Fanø i Danmark

Sønderho Gamle Fuglekøye

Ikke langt fra Sønderho finner du Sønderho Gamle Fuglekøye, et tidligere sted for fugle fanging, mer spesifikt ender, men som i 1931 ble ulovlig. Idag er dette et åpent museum, gratis for besøkende. Sønderho Gamle Fuglekøye er perfekt for en familieutflukt eller kanskje en romantisk dag i naturen og de vakre omgivelsene.

Guidede turer hit er tilgjengelig, ellers er det bare å huske å lukke porten etter deg og ha det gøy!

Fanø er rik på historie og natur, og har en rekke tilbud verdt å oppleve. Her er våre favoritter.

Atlantermuren

Selv om den idylliske øya er grønn på alle kanter kan du også oppdage arr fra en hardere fortid. Grå bunkere er fortsatt å finne i flere av sanddynene rundt om på Fanø, som rester av Atlantermuren. Et digert forsvarssystem fra Nord-Norge til Spania. Det store prosjektet ble startet opp av tyskerne under 2.verdenskrig for å unngå invasjon fra vestlige motstandere. Mesteparten av Atlantermurens bunkere ligger i dag tildels eller helt under sand og har derfor bare blitt en del av landskapet. Noen få bunkere mellom Rindby Strand og Sønderho er fortsatt synlige og kan utforskes.

Fanø Museum

Fanø Museum ligger i en 300 år gammel bygning! Fra utsiden kan det se litt beskjedent ut, men ikke la deg lure. Museet huser nemlig en omfattende kolleksjon av sjeldne, vakre objekt som møbler, kjøkkenredskap, verktøy og mer. I tillegg finnes det også en helt unik kolleksjon av sjømenns minner. Dette er en spennende og lærerik opplevelse for hele familien.

  • Strand på Fanø med utsikt til Esbjerg, Danmark - Foto: Getty Images

    Strand på Fanø med utsikt til Esbjerg, Danmark - Foto: Getty Images

Vadehavet Nasjonalpark

Det er ingen som kan reise til Fanø uten å besøke øyas største (bokstavelig talt) attraksjon! Vadehavet Nasjonalpark er en av verdens topp ti tidevanns overflater, og har ikke bare fått status som nasjonalpark og naturreservat, men ble i 2009 også en del av UNESCOs verdensarvliste. Nasjonalparken er et sted for opplevelser og lærdom for alle, og er et helt unikt naturreservat i Danmark med internasjonal anerkjennelse.

Dyrelivet i nasjonalparken er det største i landet. Du kan oppleve et helt fantastisk fugleliv på vår og høst, med totalt opptil 10-12 millioner fugler som migrerer hit! Vadehavet er i dag også hjemmet til den største bestanden av sel i hele Danmark.

Fanøs strandliv

Blir du overrasket om vi sier at stranden på Fanø ofte er referert til som øyas største lekeplass? Ikke vi heller! De beste badeplassene på Fanø er fra Fanø Bad til Rindby Strand. Her er stranden stor og bred, perfekt for barnefamilier. En funfact her er at stranden faktisk vokser seg bredere og bredere hvert år. Det er også nok av aktiviteter å finne på her, sandvolleyball, fotball, drageflyvning og mye mer. Sør for Rindby finner du området best for surfing og kiting.

Skjønner du nå hvorfor du ikke kan gå glipp av denne idylliske øya?

GOD FERIE!

Været på Fanø de neste 7 dagene

  • Onsdag
  • Torsdag
  • Fredag
  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.