Istanbul reisetips - byen der øst møter vest

Istanbul reisetips - byen der øst møter vest

Drømmer du om en storbyferie i Istanbul? Her får du tips til hva du kan gjøre i byen der øst møter vest.

Ingen vet nøyaktig hvor mange som bor i Tyrkia sin største by, Istanbul, men det antas at det er cirka 15 millioner mennesker. De fattigste bor i parkområder i åsene rundt byen, mens det store flertallet bor rundt de sentrumsnære områdene. Bebyggelsen er omtrent likt fordelt mellom den europeiske og den asiatiske delen av byen på hver sin side av sagnomsuste Bosporos.

Istanbul er delt i to takket være Bosporos. I den europeiske delen finner du Sultanahmet med de største severdighetene og turistattraksjonene. Eminöu er best kjent for folkelivet og ligger ved Bosporos og Det gylne hornet (Istanbuls lengste bukt). Beyoglu ligger på høyden over Det gylne hornet, mens byens paradegate Istikal og Taksim utgjør sentrumskjernen. Istanbul er et reisemål for en virkelig storbyferie av de sjeldne.

 • Oversiktsbilde over Istanbul i Tyrkia

  Utsikt over Istanbul i Tyrkia - Foto: Getty Images

Den asiatiske delen er mindre attraktiv for turister. Den består av Kadkö, hvor du finner hotell, butikker og store matmarked. I Moda, som er et velstående villaområde ved Marmarasjøen, opplever du også spennende og gode restauranter. På Prinsøyene, ni grønne korallrøyer i Marmarasjøen, er det fint å reise til når du vil ha en ferie bort fra storbylivet.

 • Suleymaniye moske minareten i Istanbul i Tyrkia

  Sultanahmet Camii - den blå moskeen i Istanbul i Tyrkia - Foto: Getty Images

 • Ting å gjøre i Istanbul

  Du går ikke tom for opplevelser i Istanbul. Byen byr på alt fra historiske perler som Den Blå Moske til kanskje verdens beste og mest eksklusive shoppingopplevelser i blant annet Nisantasi. Etter en nydelig frokost på ditt hotell- ta steget ut i den pulserende byen Istanbul.

  Den blå moské i bydelen Sultanahmet ble bygget på begynnelsen av 1600-tallet og her finner du hundrevis av kvadratmeter med myke, røde tepper. Moskéen har fått navnet på grunn av det praktfulle interiøret, og mer enn 20.000 Iznik-fliser i fantastiske blåfarger. Flisene har ulike motiv og ornamenter av blomster og trær, og med over 200 glassmalerier som slipper lyset inn, vil du oppleve et fargespill du ikke vil gå glipp av.

  Utsikt over Istanbul i Tyrkia fra Süleymaniye moskeen

  I gangavstand fra moskeen ligger Hagia Sophia som i år 360 e.Kr. ble bygget som en kirke. I 1453 ble den plyndret og Konstantinopel, som Istanbul da het, ble erobret. Sultanen gjorde om kirken til en moské og det var den helt frem til 1934. I Hagia Sophia møter du en blanding av religiøse og hedenske symboler som skjendede kors og ønskesøylen. Den kan du stikke hånden din i og rotere 360 grader mens du ønsker deg det du vil. En ferie i Istanbul byr på et så rikholdig kultur og mangfold.

  Når du er i området, bør du ikke gå glipp av Topkapipalasset. Her holdt herskerne i det osmanske riket til i nesten 400 år. Du får riktignok ikke tilgang til hele palasset, men du får æren av å besøke haremet som var avsatt til koner, kubiner og kvinnelige tjenere.

 • The grand bazaar i Istanbul i Tyrkia - Foto: Getty Images

  The grand bazaar i Istanbul i Tyrkia - Foto: Getty Images

 • Andre attraksjoner verdt å oppleve

  Fra Galatatårnet i Galata Square i nedre del av Istiklal Caddesi får du panoramautsikt over Istanbul. Tårnet, som er hele 61 meter høyt, ble bygget som et utsikts- og vakttårn i 1348 har også vært fengsel. Du kan ta heis opp til balkongen, og i åttende etasje kan du nyte tyrkiske retter.

  Utsikten fra Bosporosbroen er heller ikke å kimse av. Da broen åpnet i 1973, var den verdens fjerde lengste hengebro! Broen er en vandring mellom Asia og Europa, og er den eneste direkte forbindelsen mellom øst og vest, hvis du ikke skal gjennom Russland.

  Rett under ett av Istanbuls mest trafikkerte gatekryss, finner du byens underjordiske vannreservoar Basilicasisternen. Hvelvet er støttet opp med greske og romerske søyler og atmosfæren forsterkes med dunkel belysning og klassisk musikk.

  I Istanbul er det flere av badene som byr på unikt og vakkert interiør - Foto: Getty Images

  Et reise til Tyrkia, og Istanbul, bør neppe skje uten minst en tur til et av de mange tyrkiske badene, såkalte hammam. Tyrkiske bad er viden kjent for å massere og skrubbe hele deg på en måte som gjør at du føler deg fornyet etter hver behandling. I Istanbul er det flere av badene, blant annet Cemberitar Hamami, som byr på unikt og vakkert interiør.

 • Stoffer fra The Grand Bazaar i Istanbul i Tyrkia

  Stoffmarkedet på The Grand Bazaar i Istanbul i Tyrkia - Foto: Getty Images

 • Derfor bør du gå på marked

  Når du har fått nok av historisk sus og heller ønsker å oppleve ærlig, ekte tyrkisk hverdag, anbefaler vi et av de mer enn 20 ulike markedene i byen. Det mest kjente er utvilsomt Grand Bazaar, verdens eldste og største innendørs marked. Her kan du boltre deg i en labyrint med over 4.300 butikker og boder som selger absolutt alt du kan forestille deg. Ta på deg gode sko, for basaren dekker et område på ikke mindre enn 54.653 kvadratmeter. Ta også på deg prutebuksene. Kjøpmennene på markedet kan være i overkant ivrige etter å selge, og de starter gjerne langt høyere i pris enn det de er villige til å selge for.

  Før du ønsker en hvilepause på ditt hotell så tar du en liten spasertur fra Grand Bazaar og unner deg kanskje en av verdens beste gastronomiske opplevelser på Spice Bazaar. Et marked som har eksistert siden 1664. Spice Bazaar er utvilsomt det beste stedet for deg som elsker tørket frukt, nøtter, oliven, krydder og oljer.

  Onsdager bør du benytte anledningen til å gjeste Fatih Carsamba markedet som ligger i et av Istanbul sine mest konservative strøk. Her finner du en overraskende kombinasjon av frukt og grønnsaker, stiletthæler, gadgets og merkeklær til merkverdige lave priser. Forbered deg på en dag mellom boder hvor kaos råder, og der du finner stabler med klær på bordene. Dette er en ferie og reise du neppe vil glemme med det første.

 • Marked i Istanbul, Tyrkia - Foto: Getty Images

  Marked i Istanbul, Tyrkia - Foto: Getty Images

 • Shopping er toppen i Istanbul

  Istanbul er byen hvor mange av de store designerne og moteskaperne først tester nye kreasjoner. I symbiosen mellom øst og vest, får de ofte en pekepinn på hva som går best. Det gjør Istanbul til en unik shoppingby hvor du kan finne en rekke gode hoteller til enhver smak.

  Det er en opplevelse i seg selv å sitte på en fortauskafé i gaten Macka i bydelen Nisantasi. Der kan du for eksempel sitte side om side med en araber som villig vekk bruker 20.000 kroner på et par bukser, og en tyrkisk mangemillionær som matcher sine høye hæler med fargen på mopsen sin (hunden). I dette området har designere som Armani, Boss, MaxMara og DonnaKaran slått seg ned. Du finner også de noe mer rimeligere merkene som Mango og Marks and Spencer nettopp her.

  Best av alt: Restaurantene bugner av godsaker , og de matcher ikke prisene på sko og klær. Du kan spise et godt og rimelig måltid i dette nabolaget.

  Istiklal Caddesi er kanskje Istanbuls mest kjente gate. Den tre kilometer lange gågaten, hvor blant annet trikken går, frister med butikker, restauranter, gatemusikanter og kunstgallerier i et omfang som kan sammenlignes med Oxford Street i London. I blomsterpassasjen, hvor russiske kvinner solgte blomster etter revolusjonen i 1917, kan du velge mellom utallige restauranter og kafeer. Arkitekturen er også unik, og absolutt verdt en tur i seg selv.

 • Kveldsstemning over Istanbul i Tyrkia

  Kveldsstemning over Istanbul i Tyrkia

Når shopping- og opplevelses-lysten har stilnet, anbefaler vi en av fortauskafeene langs Bosporos. Herfra kan du nyte kaffen og noe søtt, samtidig som du opplever delfinene svømme om kapp med store lasteskip. Eller ta en av turistbåtene på Bosporos som går i skytteltrafikk mellom Asia og Europa. På The Majestic Cinema kan du trekke deg tilbake til en kinoopplevelse, her vises både tyrkiske, engelske og amerikanske storfilmer.

Hvis du ønsker å få maksimalt ut av din ferie, anbefaler vi at du leier privat guide. De kan leies i det antallet timer du ønsker, og har detaljkunnskap om byen. En rask og effektiv måte å bli kjent med Istanbul på.

Det er trygt å reise til Tyrkia. Hvis du er i tvil, kan du sjekke reiserådene til Utenriksdepartementet, UD.

Verdt å vite: I Tyrkia unngår du dyr Euro, og ferien blir billigere!

Været i Istanbul de neste 7 dagene

 • Mandag 12°
 • Tirsdag 11°
 • Onsdag 13°
 • Torsdag 18°
 • Fredag 12°
 • Lørdag
 • Søndag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.