Tips til sykkelferie - Numedalsruta

Tips til sykkelferie - Numedalsruta

Numedalsruta er nasjonal sykkelrute nr. 5 og følger Numedalslågen, Norges tredje lengste elv, store deler av strekningen i et vakkert og variert landskap. Her får du FINN reises tips til sykkelferie langs Numedalsruta.

Numedalsruta er nasjonal sykkelrute nr. 5 og hele strekningen er skiltet av Statens Vegvesen fra Geilo til Larvik. Sykkelruta er en 280 km lang sykkelrute fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik.

Den følger Numedalslågen, Norges tredje lengste elv, store deler av strekningen, og går hovedsakelig langs lite trafikkerte veier i et vakkert og variert landskap.

Fra Dagalifjellet til Larvik har ruta et fall på hele 1000 meter, så det gjelder å sykle den i riktige retning. Numedalsruta kan fint deles opp etter eget ønske, og byr på opplevelser for alle type syklister.

På sykkel gjennom Numedal

Mellom Kongsberg og Geilo ligger Numedal. Et dalføre med variert natur og rik kulturhistorie. Middelalderdalen kalles stedet, for i tillegg til fire stavkirker finnes det over 40 bevarte bygninger fra middelalderen her.

Sør-Norges nest lengste elv, Numedalslågen, snor seg nedover dalen fra sitt utspring på Hardangervidda til havet i Larvik.

sykkelferie gjennom Numedal finnes det mange ting å oppleve. Blant annet rafting og laksefiske i Numedalslågen i Dagali, dresinsykling på Numedalsbanen og gruvesafari i sølvgruvene på Kongsberg.

Du kan enten ta buss fra Kongsberg eller Geilo til Rødberg og starte sykkelturen herifra. Om du tar turen opp til Uvdal, som ligger 7 km nord for Rødberg, kan du besøke Nore og Uvdal Bygdetun og Uvdal stavkirke.

Kart over Numedalsruta fra Geilo til Larvik

Langs Norefjorden er Numedalslågen på sitt bredeste, og langs fjorden finner du Nore stavkirke, og videre Rollag prestetun, -stavkirke og -bygdetun. Disse bør oppleves!

På den nedlagte Numedalsbanen er det mulig å sykle dresin, og strekningen fra Rødberg til Veggli er ca. 30 km. Underveis kan du raste langs banen og overnatte på gamle jernbanestasjoner eller leie hytte. Det finnes også mange steder langs banen hvor det er mulighet for å slå opp telt.

Fra Rollag kan du sykle videre til Kongsberg og oppleve Norsk Bergverksmuseum og Norges største barokk-kirke. Numedalsruta er skiltet videre fra Kongsberg til Larvik.

Fra høyfjell til hav langs Numedalslågen

Ønsker du å sykle hele Numedalsruta, bør du sette av 7-9 dager. Det er mye å se langs veien, både attraksjoner, severdigheter og ting å gjøre. Et tips kan være å sette av en hviledag eller to i Kongsberg før du tar fatt på siste del av turen mot Larvik.

Med start i Geilo til Dagalifjellet går nasjonal sykkelrute nr. 5 i et kupert terreng langs den lite trafikkerte riksvei 40. Du må beregne tre stigninger på ca. 7% før nu når Dagalifjellet. På Torsetlia Fjellstue og Hyttegrend eller Uvdal Høyfjell og Hyttesenter, kan du nyte trivelig overnatting på høyfjellet.

Fra Dagalifjellet, 1000 moh, tar du fatt på den vakre Smådøldalen som i tidligere tider var kjent for utvinning av mye jern. I dag bør du se opp for sau på veien for Smådøl er mest brukt til aktiv seterdrift og rekreasjon.

Tar du en liten avstikker i Uvdal, når du kommer ned Smådøldalen, kan du oppleve en spektakulær utsikt over Uvdal og Uvdalsøyene.

  • Utsikt mot fossen i Numedalslågen i Kongsberg - Foto: Getty Images

    Utsikt mot fossen i Numedalslågen i Kongsberg - Foto: Getty Images

Videre går veien fra Uvdal til Rødberg, hvor du for eksempel kan overnatte på Sevletunet – en idyllisk gård med fredede bygninger. Mellom Veggli og Rødberg kan du oppleve dresinturer på Numedalsbanen.

Fra Rollag sentrum går ruta videre mot Flesberg. Mellom Flesberg og Lampeland kommer du flere ganger tett innpå Numedalslågen, så muligheten får å få øye på bever eller elg er god.

Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen er en godt utgangspunkt for overnatting i Kongsberg, og du bør sette av tid til gruvesafari i sølvgruvene på Kongsberg.

Fra Kongsberg videre til Svarstad, krysser du Numedalslågen flere ganger. Her finner du Brufoss som er senter for laksefisket i Numedalslågen, og en av de beste lakseelvene i landet.

Siste strekningen går fra Svarstad til Larvik. Du passerer den sirkelrunde Damvann med opp til 200 meter loddrette fjellsider. Her finnes også flere gode badeplasser langs sykkelruta.

Været i Numedal, Nore og Uvdal de neste 7 dagene

  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag
  • Onsdag
  • Torsdag
  • Fredag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.