Reisetips til aktiv ferie i Nore og Uvdal

Reisetips til aktiv ferie i Nore og Uvdal

Ved foten av Hardangervidda med utsikt mot Dagalifjell renner Uvdalselva stille fordi. Middelalderdalen blir stedet ofte kalt, som er kjent for sine mange gamle gårder. Her får du FINN reises tips til aktiv ferie i Nore og Uvdal.

Nore og Uvdal er en kommune øverst i Numedal i Viken. Store deler av Hardangervidda ligger innenfor kommunens grenser. Kommunen grenser til Hol og Ål i nord, Nes og Flå i nordøst, Sigdal i øst, Rollag i sørøst, Tinn og Vinje i Telemark i sør og Eidfjord i Hordaland i vest.

Historie og severdigheter

Flere av turistrutene innover Hardangervidda følger gamle ferdselsveier (sleper), blant annet Nordmannsslepa, som går mellom Eidsfjorden-Sørfjorden og Numedal-Hallingdal. Navnet skyldes at hardingene ble kalt nordmenn, det vil si ‘folk nordfra’, av folk øst for Hardangervidda.

Rett nord for Tunnhovdfjorden ligger Langedrag Naturpark med sin intime atmosfære omkranset av fantastisk natur på høyfjellet mellom Numedal og Hallingdal. Her kan du få unike møter med over 20 dyreslag, både ville og tamme. Naturparken ligger ca 40 minutters kjøring fra Uvdal.

Kulturminner

Av kulturminner må særlig de to stavkirkene Nore og Uvdal nevnes. Nore stavkirke dateres tilbake til 1100-tallet, mens Uvdal stavkirke ble oppført på slutten av 1100-tallet og ombygd til korskirke i 1723. Kongefamilien har flere år innledet julen ved å overvære familiegudstjenesten i Uvdal stavkirke på julaften.

Uvdal stavkirke ligger på Nore og Uvdal bygdetun i Kirkebygda, med spektakulær utsikt over Uvdal. Bygdetunet byr på spennende opplevelser hele året, men især på sommeren fra juni til august. Da kan du blant annet delta i slåtten, være med å lage og nyte lokal mat, lære om landbruket i gamle dager og historien i og mellom de gamle bygningene.

Nore og Uvdal kommune er kjent for sine mange gamle gårder, og flere er helt tilbake fra Middelalderen. Du hører gjerne om stedet som ‘Middelalderdalen’. Mellom-Kravik i Nore har trolig Norges eldste bebodde hus. En fredet hovedbygning med en middelalderdel og en meget sjelden portal.

Kart over Nore og Uvdal

Kultur og arrangementer

Hele året er det mange ting å gjøre i Nore og Uvdal, og du kan oppleve flere festivaler og arrangementer.

Besøker du Nore og Uvdal på sommeren kan du oppleve middelalderen på Middelalderuka. Den arrangeres alltid i Olsok-uka, vanligvis i juli. Her får du kulturopplevelser med fokus på middelalderen, konserter, forestillinger, utstillinger og pilegrimsvandring.

I juni hvert år kan du bli med på Matfestivalen som arrangeres i Fritidsparken i Veggli sentrum midt i Numedal. Her får du en spennende og morsom matopplevelse med blant annet tradisjonsrike matlagingsmetoder.

I august kan du være med på triathlon bestående av svømming, sykling og løping gjennom den ville og vakre naturen i øvre Numedal.

Fentetrøkket arrangeres også en helg i august, og her samles jenter i alle aldre for å gå fjelltur i vakker natur, knytte nye bekjentskap, la seg underholde og spise god mat.

Det er ikke bare sommeren som byr på arrangementer, i mars arrangeres Vasstulanrennet som er en 3,2 mils løypetrasseé med start på Dagalifjellet. Dette er hytte- og bygdefolkets favoritt!

Numedalsrally arrangeres også i mars, ofte første helgen og er et vinterrally øverst i Numedal. Det er faktisk et av de største rallyene i Norge.

Er du glad i mat og fjell bør du besøke Nore og Uvdal i midten av november. Da arrangeres Fjellmatfestivalen på Torsetlia. Her får du smake råvarer fra Hardangervidda og kåring av den beste rakfisken.

  • Vinteridyll i Norge - Foto: Getty Images

    Vinteridyll i Norge - Foto: Getty Images

Vinterglede i Uvdal

Uvdal skisenter kan tilby en av Østlandets beste bakker med 25 nedfarter, med både bratte utfordringer og lange slake bakker. Med 620 meter høydeforskjell og lengste nedfart på 6200 meter passer bakken både for alpin, telemark og snowboard. I tillegg til hovedtraseen finnes det også to andre traseer som gir gode muligheter for off-pist kjøring.

Uvdal alpinpark ligger på solsiden med 7 minutters busstransport fra Uvdal Skisenter. Dette er en spennende park som byr på hopp, funbox, corners og rails. Både alpinparken og Uvdal skisenter passer for nybegynnere og viderekommende.

Overnatting i Nore og Uvdal

Ønsker du å bo i umiddelbar nærhet til vinteraktiviteter når du besøker Nore og Uvdal, er Uvdal Høyfjells og Hyttesenter et godt alternativ. Her kan du leie familievennlige hytter med alle fasiliteter, beliggende ski in/out på langrenn og alpint. Fantastisk utsikt over Uvdal og Hardangervidda på solsiden.

Et annet godt alternativ er Uvdal vintercamping. Stedet ligger øverst i vakre Numedalen, ved foten av Hardangervidda, kun 200 meter fra Uvdal skisenter. Her kan du nyte roen på campingplassen, gå flotte skiturer eller tilbringe dagen i alpinbakken.

Du kan enten spenne på deg skiene ved campingplassen og gå innover Hardangervidda, eller du kan kjøre bil et par kilometer opp til Dagalifjellet. Her kan du gå i et fantastisk løypenett med 180 km preparerte langrennsløyper.

På sommeren er Camp Uvdal et flott sted å tilbringe noen dager. Her kan du leie hytte beliggende vakkert til ved foten av Hardangervidda med utsikt mot Imingfjell og Dagalifjell. Uvdalselva renner stille forbi og inviterer til både fiske, svømming, kanopadling og andre vannaktiviteter.

Stedet er et ideelt utgangspunkt for turer til fots og på sykkel. Er du fiskeentusiast, er det fint å vite at det er godt tilrettelagt for ørretfiske i Uvdalselva. Stille ro og lun atmosfære preger stedet.

Været i Nore og Uvdal de neste 7 dagene

  • Torsdag
  • Fredag
  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag
  • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.