Reisetips til aktiv ferie på Blefjell

Reisetips til aktiv ferie på Blefjell

Langedrag Naturpark, sølvgruvene i Saggrenda utenfor Kongsberg og familievennlige sykkelruter er bare litt av hva Blefjell har å by på. Her får du FINN Reises tips til aktiv ferie på Blefjell.

Blefjell er et fjellområde mellom Numedalen og Tinnsjå, og strekker seg nesten helt fra Kongsberg til Hardangervidda. Blefjellryggen skifter navn til Vegglifjell, men det er samme fjellrygg hele veien til Imingfjell og Hardangervidda.

Overnatting på Blefjell

Du finner flere overnattingsmuligheter i fjellområdet både hytter, ferieboliger og camping. Gamlestua ved Lågen tilbyr korttidsutleie og enheter på fjellet for langtidsleie. Perfekt for deg som søker fred og ro i omgivelser nær fjell, skog og vann.

Blefjell camping er en populær og koselig familiecamping ved Sandvatn i Hovin, ca 60 km fra Rjukan og 50 km fra Kongsberg. Her tilbys det campinghytter, telt og caravanplasser.

Severdigheter i Blefjellområdet

Opplev 300 års gruvehistorie i Saggrenda utenfor Kongsberg. Her var sølvgruvene i drift helt frem til 1958, og i dag går gruvetoget 2300 meter inn i Kongens gruve som var Sølvverkets største. Bunnen ligger 1070 meter under dagen og 560 meter under havets overflate.

Her kan du delta på skattejakt og lære om fahrkunsten, eller bergverkskunst. På sommeren kan du prege din egen mynt og lete etter sølvperler.

Opplev og lær historien gjennom Dåset bygdetun og de fire stavkirkene i Numedal. I dag er det kun 28 stavkirker igjen i Norge, og fire av dem finner du i Numedal; Flesberg, Rollag, Nore og Uvdal stavkirke.

Dåset bygdetun er en unik gård hvor hele 20 av de 23 gamle tømmerbygningene er bevart i sitt opprinnelige miljø. En godt merket skogsti på 2,5 km fører deg gjennom historien og gir deg kunnskap om planter og miljø i området.

Kart over Blefjell og Numedal

Langedrag Naturpark

I naturskjønne omgivelser ligger Langedraghusene, 1000 moh med utsikt over vann og fjell mellom Hallingdal og Numedal. Langedrag er en fjellgård og naturpark med ca 300 dyr fordelt på 20 forskjellige arter. På tunet kan du oppleve nærkontakt og kos med mange husdyr, mens i naturparken kan du på nært hold studere ville dyr som ulv, gaupe, fjellrev, villsvin, elg og reinsdyr.

På sommeren kan du overnatte på Langedrag og ta del i livet på gården.

Vinter på Blefjell

Blefjell er ypperlig for både alpin og langrenn. De nærmeste skisentrene i Blefjell-området er Blefjellheisen, Fagerfjell skisenter og Kongsberg skisenter – som er det største. Alle stedene er familievennlig og ligger snøsikkert til, 650 moh.

Ønsker du å stå på langrenn, er Fagerfjell et flott utgangspunkt. Her har du 100 km oppkjørte langrennsløyper på fjellet. Generelt er langrennstilbudet på Blefjell ypperlig med unik fjellnatur, flotte preparerte løyper og flere herlige serveringssteder i høyfjellet.

 • Et ulvepar i Langedrag naturpark -
Foto: Getty Images

  Et ulvepar i Langedrag naturpark - Foto: Getty Images

Vandring og sykkeltur på Blefjell

Er du glad i topptur, fjelltur og vandring i flott natur, kan Blefjell by på unike fjellopplevelser på godt merkede stier. Du trenger ikke være en fjellgeit i toppform for å bestige flere av Blefjelltoppene. Her er det fantastiske muligheter gjennom hele året for alle.

Blefjellplatået Veseble er området rundt Krøkla og østover. Det er populært på vinterstid blant skigåere, da det er mindre utsatt for hardt vær enn de andre fjelltoppene i området. Men Blefjellplatået er flott å bestige uansett årstid.

Den beste utsikten over området får du om du tar turen opp til Bletoppen (Store Ble), 1342 moh. Er du heldig får du kanskje øye på noen reinsdyr fra reinsdyrsstammen som holder til her oppe mesteparten av året.

Blefjell er et flott sted for sykkelferie med familien og du finner flere forskjellige sykkelruter i området. For eksempel Holmevatn rundt er en familievennlig rundtur i lett kupert terreng gjennom skog- og kulturlandskap.

Sykkelturen starter ved Blefjell Camping og er på ca 10 km. Du passerer flere fine raste- og badeplasser langs veien som for det meste går langs skogs- og gårdsveier. På rutas høyeste punkt har du god utsikt mot Blefjell, med gamle setrer og små gårdsbruk.

 • Snøsmelting i Numedalslågen - 
Foto: Getty Images

  Snøsmelting i Numedalslågen - Foto: Getty Images

Fiske og kanotur på Blefjell

Hele året er det mange ting å gjøre på Blefjell. Kom og prøv fiskelykken i Numedalslågen, på Blefjell eller Hardangervidda – eller laksefiske ved Brufoss. Store deler av året kan du få både ørret, gjedde og andre gode ferskvannsfisk på kroken. Med utgangspunkt i Gamlestua eller hyttene på Blefjell har du alle fiskemuligheter i nærheten.

Ta med familien på kano- og båttur i Numedalslågen som renner forbi Kongsberg og ned mot Larvik. Kun 150 meter fra Gamlestua kan du leie kanoer og motorbåter. En hyggelig kanotur fra Djupdal til Gamlestua i medstrøms er å anbefale for hele familien!

Været på Blefjell de neste 7 dagene

 • Lørdag -8°
 • Søndag -8°
 • Mandag -9°
 • Tirsdag -7°
 • Onsdag -11°
 • Torsdag -9°
 • Fredag -3°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.