Hovden - tips til skiferie og fjellturer

Hovden - tips til skiferie og fjellturer

Hovden, øverst i Setesdalen, er Sørlandets største fjell- og skidestinasjon. Fjellbyen kan friste med en utfordrende terrengpark, moderne alpinsenter og milevis med langrennsløyper i majestetisk høyfjellsnatur. Her får du FINN reises tips til skiferie og fjellturer på Hovden.

Hovden – fjellbyen på toppen av Setesdalen

Hovden ligger i Bykle kommune på toppen av Setesdalen. Om du er glad i fjellet, er dette destinasjonen for deg. Enten du er på vei nordover eller sørover i landet, finner du mange gode grunner til å stoppe her. Med drøye tre timer kjøring fra Kristiansand og knapt tre timer fra Bø i Telemark, ligger Hovden svært lett tilgjengelig. Hovden ligger kun en halv times kjøring fra Haukeli, som også er kjent for å være en av Norges mest snøsikre destinasjoner.

Fjellbyen Hovden er like populær sommer som vinter. Det er mange overnattingsmuligheter her, og det bidrar til å gjøre fjellbyen til en helårsdestinasjon. På Hovden finner du alt fra enkle campinghytter til leiligheter og hytter basert på selvhushold og hotellrom med full pensjon. Felles for nesten alle overnattingsstedene er at det er gangavstand til skianlegg, langrennsløyper og andre vinteraktiviteter. Det er også kort avstand til spisesteder og forretninger på Hovden.

 • Find den perfekte feriehytte til vinter i Norge

  Milevis med langrennsløyper på Hovden - Foto: Getty Images

Hovden Alpinsenter

Helt siden 1968 har Hovden Alpinsenter hatt stolheis til toppen av Nos. I dag er det Sørlandets største skianlegg med totalt 43 km løyper, to 4-seters ekspressheiser med en fallhøyde på 420 meter, en 2-seters heis og fem skitrekk fordelt på tre områder. Her finner du noe for alle i familievennlig barneområde, utfordrende løyper og en av Norges beste terrengparker. Alpinsenteret på Hovden er det første stedet i landet som innfører påbud med hjelm for alle.

Hovden terrengpark

Terrengparken på Hovden alpinsenter regnes i dag som en av de beste snowboard- og offpiste-parkene i landet. I 2017 ble den kåret til Norges beste av det norske freeski-landslaget. De bestreber seg hele tiden på å være den beste terrengparken, så det skjer stadig endringer og forbedringer gjennom sesongen.

Hovden terrengpark er tilrettelagt slik at den passer både nybegynner og erfarne kjørere. Du finner en rekke spennende elementer her av ulik vanskelighetsgrad. Parken har flere linjevalg som gir god flyt og innbyr til leken kjøring. Den er 1250 meter lang og delt inn i “Blåparken” og “Rødparken”.

Blåparken er beregnet for nybegynnere, men kan brukes av kjørere på alle nivåer. Du finner den i øvre del av terrengparken. Rødparken er mer velegnet for viderekommende. Her er det markert med gjerder og en “jerry-trap” ved innkjøring for å forhindre at uerfarne kjørere ufrivillig kommer inn i løypene.

 • Perfekte forhold for kiting på Hovden -
Foto: Getty Images

  Perfekte forhold for kiting på Hovden - Foto: Getty Images

Langrenn på Hovden

På vinteren er Hovden et eldorado for langrenn. Hovden er en av Norges mest snøsikre destinasjoner, og derfor starter sesongen som regel i november og varer helt til mai. Hovdens løypenett er 180 km i alt fra skogsløyper i lavlandet til høyfjellsløyper i åpent terreng. Om vær og føreforhold tillater det så prepareres løypene daglig. Du finner løyper for de minste, løyper innover de hvite viddene for deg som vil på langtur, og løyper for deg som vil raskt frem i sporet enten med skøyteski eller klassisk. Her finner du garantert noe som passer for hele familien!

 • Langeidvatnet i Telemark ligger mellom Hovden og Haukeli - Foto: Getty Images

  Langeidvatnet i Telemark ligger mellom Hovden og Haukeli - Foto: Getty Images

Se været på Hovden de neste 7 dagene

 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag -1°
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Toppturer på ski i Setesdalen

Setesdal er kjent for sine bratte fjellsider, rett opp fra dalbunnen på riksvei 9. I den øverste delen av dalen, i Valle og Bykle, er flere av fjellene egnet for toppturer på ski. Med en lang sesong og snøsikre forhold, har du lett tilgang på puddersnø. Offpist, løssnøkjøring, topptur eller randonee ski, på Hovden har du mange muligheter og de er lett tilgjengelige. Det gjør at du kan rekke flere toppturer på en dag. Berg i Valle er et godt utgangspunkt for turer som kan gi deg hele 1000 høydemeter.

Det viktigste er å tenke sikkerhet og finne trygge løypevalg. Før du legger ut på tur bør du innhente informasjon om snø- og værforhold, og få nyttiginformasjon fra lokale turistkontor. Det er utarbeidet kartblader med informasjon om ulike toppturer, og disse kan du få med deg fra turistkontoret.

Husk at god planlegging er halve turen, og la også nedturen bli til en opptur!

 • Fjellene rundt Bykle og Hovden i Setesdalen -
Foto: Getty Images

  Fjellene rundt Bykle og Hovden i Setesdalen - Foto: Getty Images