Flåm - reisetips til ting å gjøre

Flåm - reisetips til ting å gjøre

Opplev den lille bygda med de storslåtte omgivelsene! Hvert år besøker flere tusen turister Flåm for å sykle Rallarvegen, oppleve Flåmsbana, og nyte den dramatiske naturen som omkranser bygda. Her er FINN Reises guide til Flåm.

Midt mellom bratte fjell, kraftige fosser og trange daler, innerst i Aurlandsfjorden, en sidearm til Sognefjorden, ligger Flåm. Det er gode transportforbindelser som utrolig nok gjør det enkelt å reise hit med både buss, bil og båt. Om våren og sommeren kommer det til og med store cruiseskip inn i denne trange fjorden og legger til ved Flåm havn. Legg ut på vandring i fjellene rundt Flåm, eller ta et avslappende fjordcruise på Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden som er på UNESCOs verdensarvliste. Denne lille bygda byr på unike naturopplevelser!

 • Flåmsbana

  Flåmsbana blir beskrevet som verdens mest spektakulære togreiser, og er en av de mest populære turistattraksjonene i Norge. National Geographic Traveler Magazine har kåret Flåmsbana til en av topp 10 togreiser i Europa, og i 2014 kåret Lonely Planet Flåmsbana til verdens beste togreise. Toget kjører fra enden av Aurlandsfjorden helt opp til høyfjellet ved Myrdalen. Reisen viser vestlandets vakre natur fra sin beste side. Fra togvinduene ser du elver som skjærer seg gjennom dype gjel, fjellgårder som klamrer seg fast i bratte skråninger og fosser som kaster seg utfor fjellsider. Du kjører gjennom 20 tunneler, og det er så mange utsiktspunkter at for mange er det ikke nok med én tur. I løpet av en times tid tar toget deg fra havnivå ved Sognefjorden i Flåm til høyfjellsstasjonen Myrdal som ligger 867 meter over havet. Dette er også en stasjon på Bergensbanen og Flåmsbana korresponderer med tog mellom Bergen og Oslo.

 • Overnatting i Flåm

  Fra Flåm havn er det gåavstand til en rekke hoteller, gjestehus og campingplasser. Ønsker du å bo ved fjorden er Flåmsbrygga Hotel et godt alternativ. Det er også kjent som Bryggerihotellet og ligger på havnen i Flåm, bare et steinkast fra Flåmsbana. Flåmsbrygga Hotel ligger skjermet og rolig til på et tun omkranset av hage og parkområde, mektige fjell, strand og båtliv. Her finner du også Ægir bryggeri som er et av Norges mest fremgangsrike håndverksbryggerier.

  Mellom øst og vest, der Skarvheimen møter Sognefjorden og Bergensbanen møter Flåmsbana, ligger Vatnahalsen 820 meter over havet. Vatnahalsen høyfjellshotell ligger midt i det vestnorske fjordlandskapet, og er et sted for storslåtte natur- og kulturopplevelser. Et hotell som kun er tilgjengelig med tog til Vatnahalsen stasjon. Helt siden 1896 har Vatnahalsen vært et populært reisemål for både nordmenn og europeere på jakt etter et fristed til fjells. Her kan du bo året rundt og Vatnahalsen Høyfjellshotell tilbyr mange opplevelsespakker for de aktive og eventyrlystne.

 • Rallarvegen

  Rallarvegen er en av Norges mest populære sykkelturer. Du sykler over Finse, et fantastisk høyfjellsområde opptil 1340 moh, og ned til havnivå i Flåm. Det er en reise gjennom fascinerende kultur og historie og turen kalles “et lite stykke Norge”. Om du er mer glad i å løpe kan du delta på Flåmsdalen-løpet – Norges vakreste halvmaraton fra Flåm til Vatnahalsen. På den spektakulære løypa får du oppleve den frodige Flåmsdalen som avsluttes med 21 bratte hårnålsvinger inn mot mål. Løpet går av stabelen i slutten av mai hvert år.

  Rallarvegsløpet arrangeres hvert år i slutten av juli. Hovedløpet er 54 km fra Flåm til Finse, og fortsetter dagen etter videre til Haugastøl.

 • Aktiviteter og attraksjoner i Flåm

  Zipline er en gammel tradisjon i Flåmsdalen. Fra høydegårder og støler gikk det transport på streng av ulike varer; ved, høy, melkespann, ja til og med dyr. Noen strenger var motoriserte, andre gikk på tyngdekraft. Det går vandrehistorier om budeier som sendte geitebukker ned fra stølen om høsten når parringen var over, fordi de bare lagde ugagn. Det sies at også mennesker ble sendte ned. I dag har zipline i Flåmsdalen en ny drakt og Flåm Zipline tilbyr den lengste ziplinen i Norden, på hele 1381 meter. Det er en helt rå opplevelse når du kjenner pulsen stige utenfor det 305 meter høye stupet ved Vatnahalsen i nærheten av Bergensbanen og Flåmsbana. Ziplinen stopper ved Kårdalen ved Rallarrosa Stølsysteri i øverste del av Flåmsdalen.

  Det kan ta litt tid å lande etter en opplevelse med Flåm Zipline, så du skal ikke se bort fra at adrenalinet fortsatt pumper når du ankommer Rallarrosa Stølsysteri i enden av ziplinen. Her kan du senke pulsen med velsmakende ost, snacks og et lett måltid mens du deler opplevelsen med andre og tar inn de fantastiske omgivelsene.

  Ved Rallarrosa Stølsysteri yster de brun og hvit tradisjonsost av fersk, rå geitemelk. De holder åpent i perioden juni til september.

Flåm zipline

Nordens lengste zipline på toppen av Flåmsdalen. Foto: Flåm zipline

Været i Flåm de neste 7 dagene

 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.