Finse 1222

Finse 1222

Finse 1222 er et hotell med enestående, historisk atmosfære, og du kommer deg hit kun til fots eller med tog. Det gir følelsen av å være på et helt unikt sted. Planlegg din tur til fantastiske Finse med FINN reises tips.

 • Naturopplevelser på Finse

  Det er få steder i Norge som byr på vakrere naturopplevelser enn Finse, og det finnes ikke et bedre utgangspunkt enn Finse 1222. Et hotell som ligger på Bergensbanens høyeste punkt, 1222 meter over havet, og åpnet i 1909 samtidig som togstrekning mellom Oslo og Bergen ble ferdigstilt. Du finner hotellet på perrongen med nydelig utsikt over Hardangerjøkulen, omkranset av spektakulær natur. Enten du foretrekker skiturer på vinter og vår, eller fotturer på sommer og høst – her ligger alt til rette for vakre naturopplevelser hele året. Dersom du ønsker å sykle Rallarvegen, er et stopp på Finse 1222 obligatorisk.

 • Historien bak

  Finse 1222 har gjennomgått store endringer fra åpningen i 1909, men det historiske suset sitter i veggene. Hotellet har 41 enkle og sjarmerende rom, og kler høyfjellet med sitt utfordrende vær og barske natur. Det var på 1980-tallet hotellet ble omdøpt fra Finse Hotell til Finse 1222 av Tron Bach som ville bygge et konsept som rettet seg mot yngre fjellfrelste, og det er slik vi kjenner hotellet i dag. Under andre verdenskrig ble Finse Hotell rekvirert av tyskerne som ville etablere flystripe på Hardangerjøkulen og teste ut flydrivstoff under “arktiske forhold”. De etablerte et større anlegg på Finseneset som etter krigen ble gitt til Turistforeningen, og som i dag utgjør Finsehytta.

  Finse har blitt beskrevet som et Antarktis i miniatyr og polarhistorien er en viktig del av Finse 1222 sin identitet. Helt siden åpningen i 1909 har storheter som Fridtjof Nansen og Sir Ernest Shackleton brukt Finse som treningssted før sine store ekspedisjoner. Star Wars er også en del av historien til Finse 1222, og 5. mars 1979 viste seg å bli en dag for historiebøkene. The Empire Strikes Back, som sies å være de flestes Star Wars favoritt, valgte iskalde Finse og Hardangerjøkulen som location for å portrettere slagene på planeten Hoth. Det ble en krevende filminnspilling da crewet møtte på den verste snøstormen på over 100 år. Med hjelp fra et stort norsk team av norske, vintervante filmarbeidere klarte de å skape et historisk mesterverk. Årlig arrangeres Visit Hoth på Finse, som samler filmcrewet og gjester for å gjenoppleve, og bli bedre kjent med produksjonen som fant sted denne kalde vinteren i mars 1979.

  Kjøkkenet og restaurantopplevelsen har alltid vært en viktig del av opplevelsen på Finse 1222. Det brukes kun råvarer av beste kvalitet, tilberedt av dyktige kokker med kjærlighet og engasjement Maten nytes med nydelig utsikt over Finsevatn og Hardangerjøkulen.

 • Finsehytta

  Ca. 300 meter fra Finse stasjon og Finse 1222, ligger Turistforeningens Finsehytta. Den ble overtatt av DNT og har vært betjent turisthytte siden 1949. I dag er den en av de mest besøkte hyttene til DNT. Hvert år arrangeres blant annet Finseblues på Finsehytta og du finner Norges høyest liggende mikrobryggeri. Her er brygging basert på rent og friskt fjellvann, byggmalt, humleblom og ølgjær.

 • Vandre- og sykkelturer

  Det er muligheter for både vandreturer, sykkelturer og skiturer på Finse – ja, hele året er det aktiviteter å finne på. Finse ligger i et biotopvernområde omkranset av nasjonalparkene Hardangervidda og Hallingskarvet. Den populære sykkelveien Rallarvegen passerer høyfjellet på Finse og fortsetter videre til Hallingskeid, Myrdal og ned til Flåm. Turen har vokst frem som en av landets ultimate sykkelopplevelser og kalles “et lite stykke Norge”. Det er en reise gjennom fascinerende kultur og historie, og mange starter denne sykkelturen fra Finse. Det er også fine muligheter for dagsturer i områdene rundt. Terrenget har myke linjer, men landskapet er preget av den ville naturen på Vestlandet. Du kan gå korte turer på 1-2 timer eller lengre dagsturer på opptil 8 timer.

 • Vinterparadis

  Vintersesongen på Finse er et ekte vinterparadis! Enten du skal utforske det uberørte terrenget rundt Finse på fjellski, “fly” over de langstrakte viddene med seilski eller bli med på hundekjøring, er Finse det perfekte utgangspunktet for ekte vinteropplevelser.

  Allerede fra nyttår ligger snøen i nasjonalparkene som omkranser Finse. Det er noe spesielt og sjarmerende med å lage egne skispor, og ferdes i omgivelser uten støy på snødekte langstrakte vidder. Den første kvistede skiløypen for sesongen går til Klemsbu fra januar, og jo lenger ut i vintersesongen man kommer når dagene blir lengre, jo flere kvistede løyper med ulik avstand og vanskelighetsgrad finnes det. Det beste er at hotellet ligger ikke bare nær Finse stasjon, de kvistede løypene starter kun 100 meter fra hotellet så du kan spenne på det skiene rett utenfor hotelldøren. Enkelte helger er også Finse skisenter åpent med sitt 900 meter lange trekk.

  Skiseil gir deg muligheten til å “fly” over vidstrakte sletter med vinden som drivkraft. Finse 1222 har en eksepsjonell beliggenhet med jevn vind og store flater å bevege seg, noe som gir de perfekte forholdene for skiseiling. Det har i dag blitt et stort miljø for dette. Skiseiling er best kjent som et fremkomstmiddel på lange turer, men er i dag en fin familieaktivitet på Finse. Det arrangeres jevnlig skiseilkurs i løpet av vinteren.

Været på Finse de neste 7 dagene

 • Onsdag -2°
 • Torsdag -1°
 • Fredag -2°
 • Lørdag -0°
 • Søndag -1°
 • Mandag -1°
 • Tirsdag -2°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.