Kjøpekontrakt bil - slik gjør du det trygt og sikkert

Kjøpekontrakt bil - slik gjør du det trygt og sikkert

Det er faktisk mange som ikke skriver kjøpekontrakt ved kjøp og salg av bil. Det kan bli kostbart å droppe dette, for både kjøper og selger.

Selger har opplysningsplikt, og kjøperen har rett til å få vite om vesentlige forhold. Det er vanlig å legge inn forbehold om at bilen selges «som den er», men dette betyr ikke at selger er fritatt alt ansvar. Dersom kjøper oppdager at det er gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger, eller om bilen er i betydelig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å forvente, kan selger bli holdt ansvarlig.

Innholdet i kjøpekontrakt for bil

Dette er de viktigste punktene som må inngå i en kjøpekontrakt for bil. Ved nøye utfylling av disse punktene i en kontrakt, vil både kjøper og selger være tryggere på å ha gjennomført en god handel.

  • Informasjon om kjøper og selger: Som i alle andre kjøpekontrakter skriver begge inn navn, adresse, telefonnummer og gjerne e-post i skjemaet.
  • Informasjon om kjøretøyet: En kjøpekontrakt for bil er detaljert og oversiktlig, og skal selvfølgelig inneholde bilens merke, type, årsmodell og registreringsnummer. Fyll også inn når bilen ble registrert for første gang, hvor mange kilometer den har gått og hva slags utstyr og tilbehør som medfølger. I skjemaet skal selger også beskrive eventuelle skader og reparasjoner, og om det er feil eller mangler kjøper må vite om. Det er også viktig å informere om det er heftelser på bilen, når den sist var til EU-godkjenning og om det er betalt årsavgift.
  • Tilleggsopplysninger: Dersom årsavgiften ikke er betalt er det viktig å få inn i kjøpekontrakten hvem som skal betale den. Når det gjelder omregistreringsavgiften er det vanligvis kjøper som betaler denne, så presiser dette i en kjøpekontrakt for å unngå uenighet i ettertid.
  • Betaling og levering: Husk å ikke overlevere bilen til kjøper før hele summen er mottatt. Hvis kjøper har lån med sikkerhet i bilen, må det slettes når den skal selges. Salgsmeldingen fylles ut av begge parter, og skal leveres til Statens vegvesen i løpet av tre dager.

Forbrukerrådet anbefaler at kjøpekontrakt for bil fylles ut elektronisk av partene i fellesskap. Her finner du FINN sin egen digitale kjøpekontrakt.

Les mer om:

Sjekkliste til kjøpekontrakt for bil

  • I tillegg til å føre en skikkelig kontrakt, har Forbrukerrådet utarbeidet en sjekkliste det kan være lurt å gå gjennom.
  • Via Skatteetaten kan du undersøke om det er betalt årsavgift på bilen.
  • Dersom bilen er pantsatt, kan du risikere å miste den. Det følger nemlig bilen, og ikke eieren. Du kan enkelt sjekke dette i Brønnøysundregisteret.
  • Dobbeltsjekk at selgerens legitimasjon stemmer overens med vognkortet. Hvis du overfører penger til en som ikke eier kjøretøyet, risikerer du å ikke få bilen – og tape penger. Send en tekstmelding til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret.
  • Serviceheftet viser bilens historikk, og kan gi god informasjon om arbeidet som er gjort på den. Statens vegvesen tilbyr også kjøretøyopplysninger via SMS.
  • Det er viktig å prøvekjøre bilen før du signerer kontrakten, og du bør også gjennomføre en test hos et autorisert verksted. Undersøk også om det fortsatt er garanti på den. Dette kan gi deg gratis reparasjon, og generelt sett bedre rettigheter enn det loven gir.

Finansieringshjelp ved kjøp av bil

Før du kommer så langt at du skal skrive en kjøpekontrakt for bil, må du undersøke hvordan du skal finansiere kjøpet. Dersom du ikke har oppsparte midler som dekker prisen, kan du via FINN få tilbud om billån fra flere aktører – slik at du kan velge det tilbudet som passer deg best.

Et annet alternativ som kan hjelpe deg er å refinansiere kredittkort eller forbrukslån. Dette kan gi deg lavere rente enn du har i dag, eller lenger nedbetalingstid og dermed lavere månedsutgifter.