Slik finner du det beste billånet - kjapt og enkelt

Slik finner du det beste billånet - kjapt og enkelt

Mange nordmenn tegner billån gjennom forhandleren når de kjøper ny bil, men det er ikke alltid den rimeligste løsningen. Nå er det enklere enn noensinne å få full oversikt over hva et bilkjøp vil koste deg.

Mange nordmenn tegner billån gjennom forhandleren når de kjøper ny bil, men det er ikke alltid den rimeligste løsningen. Derfor har FINN nå gjort det enklere å finne frem til det billigste billånet for deg.

Slik fungerer FINNs søkemotor for billån:

Ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank kan det være penger å spare på sjekke med flere banker før man tar opp billån.

  • Før du takker ja til lån fra en bilforhandler bør du sjekke at renten for eksempel ikke spretter opp etter to år, eller at det er høye etableringsgebyr.
  • Søker du billån i banken din kan de se på historikken din og du stiller med et sterkere forhandlingskort med tanke på pris på lånet (renten), samtidig er renten du får i banken ofte mer forutsigbar ved at renten kun endres ved generelle renteøkninger.

Bør du slå sammen et billån med et boliglån?

Mange lånekunder velger å slå billånet inn i boliglånet fordi det ofte har lavere rente og rimeligere kostnader enn et separat billån. Tvetenstrand sier å slå sammen disse to lånene kan fungere for mange, men advarer mot to potensielle fallgruver:

1. Ikke la et billån løpe for lenge:

  • Selv om man slår sammen et billån med boliglånet, så bør man fortsatt behandle det som et separat lån. Hvis et separat billån ville hatt en varighet på fem år, bør du tenke at du skal betale ned den ekstra gjelden på den samme tiden.
  • Et boliglån har mye lengre løpetid, så hvis du ikke er disiplinert, så risikerer du å betale i 20 år for en bil, som du kanskje ikke har lenger, sier hun.

2. Tenk deg om to ganger, hvis du har flytteplaner:

Tvetenstrand anbefaler ikke å slå billån og boliglån sammen, hvis du vurderer å bytte bolig eller du er i posisjon hvor ting kan skje som gjør at du kan ha behov for å refinansiere, f.eks vannlekkasjer, bytte av tak, eller andre dyre ting som er vanlig å låne opp til. Har du bakt inn et billån som du ikke har betalt ned, så påvirker det hvor mye egenkapital du har tilgjengelig i forbindelse med huskjøpet. Derfor ville jeg kun vurdert å slå lånene sammen, hvis jeg hadde god egenkapital i boligen i utgangspunktet og lite lån, sier hun.

Enklere å sjekke markedet for billån

Produktsjef i FINN personlig økonomi, Marianne Heier Larsen, tror mange setter pris på å få hjelp i jungelen av lånetilbydere.

  • Det første tilbudet er ikke alltid det beste. Ta deg tid til å sjekke med flere banker, og så kan du enkelt takke ja til den du foretrekker. Da vet du at du har fått gode betingelser.

Ekstra verktøy for å hjelpe med bilsalget

I tillegg til en billånskalkulator, har FINN tjenesten "FINNs pristips" for å hjelpe både kjøpere og selgere med bilsalget.

  • En billånskalkulator gir deg en oversikt over hva lånet koster deg per måned. Det er ikke alltid like enkelt å forstå når bankene presenterer sine tilbud i reklamer.
  • Pristips er et godt verktøy når du skal selge bilen din. Da bruker vi annonsene på FINN til å gi et godt prisbilde på hva du kan forvente å få solgt bilen for. Det hjelper deg med å sette rett pris, sier Larsen.

Les mer om: