Pass på barnas nettbrett i bilen

Pass på barnas nettbrett i bilen

I en analyse av 190 alvorlige trafikkulykker på Østlandet, ble det påvist usikrede og potensielt farlige gjenstander i 40 prosent av ulykkesbilene. De som ble truffet direkte av usikrede gjenstander fikk alvorlige hode-, nakke- og brystskader.

Nettbrett som baksetepassasjerer i bil, for å få bilturen til å bli kortere, kan være livsfarlig. Slik kan du fjerne risikoen og la barna fortsatt hygge seg.

Vintertid står for døren i store deler av landet, og for mange venter biltur til fjells. I baksetet sitter familiens yngste og får tiden til å gå med nettbrett og mobiltelefon. Disse løse duppedittene utgjør en stor fare ved bilkollisjoner. Alt som er løst i bilen vil bli prosjektiler som i verste fall kan treffe andre i hodet. Det kan føre til alvorlige skader, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Mobiltelefon veier 16 kilo

I en analyse av 190 alvorlige trafikkulykker på Østlandet, ble det påvist usikrede og potensielt farlige gjenstander i 40 prosent av ulykkesbilene. De som ble truffet direkte av usikrede gjenstander fikk alvorlige hode-, nakke- og brystskader. Løse telefoner og nettbrett i bil er en stor risiko som mange ikke er klar over eller tar seriøst, sier innkjøpssjef Erik Rosenlind i Elkjøp, som er Norges største forhandler av mobil og nettbrett.

Et nettbrett på 500 gram vil komme farende fremover med en kraft på 80 kilo dersom bilen krasjer eller må bråstoppe i 100 km/t. Selv en mobiltelefon på 100 gram vil plutselig veie 16 kilo, nok til å påføre mennesker betydelig skade. Det viser beregninger gjort av forsikringsbransjen. Ting du ikke ønsker å få i hodet fra fjerde etasje, skal du ikke ha løst i bilen. Det bør monteres fast eller gjemmes i bagasjen, sier Kristin Øyen. At barna lener seg fremover når de trykker på skjermene sine kan også være farlig. Er man fremoverlent, sitter man plutselig feil i forhold til bilbeltet. Det strammer ikke lenger over skuldre og hofter som det må for å fungere optimalt i en kollisjon, sier Øyen.

Les mer om:

Enkelt å sikre

Det kan være vanskelig å nekte barn og ungdommer å bruke mobil og nettbrett på en lang biltur, men det er enkelt å finne en løsning som er trygg og rimelig, samtidig som de i baksetet blir fornøyd, sier Erik Rosenlind i Elkjøp. Det finnes holdere som lar passasjerene bruke utstyret trygt i bilen.

  • Nettbrettholder festes enten til nakkestøtten eller mellom forsetene. De holder nettbrettet på plass ved en kollisjon eller en oppbremsing, sier han.
  • Holderne passer til nettbrett av så godt som alle typer og størrelser.
  • Før du drar på bilferie bør du likevel forsikre deg om at din nye enhet passer i nettbrettholderen, råder Rosenlind.

Utvalget av mobilholder er enda større.

Noen kan monteres med sugekopp på dashbord eller vindu. Andre festes med klips på ventilasjonsanlegget. Men merk deg at de fleste mobilholdere er beregnet på montering fremme i bilen. Det kan være litt vanskeligere å feste dem i baksetet, sier Erik Rosenlind. Dersom en mobiltelefon ikke kan festes i baksetet, men likevel skal brukes, anbefaler Trygg Trafikk at de legges i lomma, på gulvet eller i en koppeholder. De bør ikke holdes i hodehøyde.

Husk riktig pakking

Usikker på hvordan du skal pakke bilen? NAF gir deg noen gode tips.