Store forskjeller på de beste bilforsikringene, mindre på de rimelige

Dette må du vite om EU-kontroll av bilen

Alle som eier en bil har ansvar for å få den EU-godkjent, hvis de ikke vil risikere å få den avskiltet. Sjekk hvilke regler for EU kontroll som gjelder for ditt kjøretøy.

Publisert 12. september 2019 kl. 14.10

Alle som eier en bil har ansvar for å få den EU-godkjent, hvis de ikke vil risikere å få den avskiltet. På en EU-kontroll (også kjent som Periodisk Kjøretøyskontroll) sjekker verkstedet blant annet sikkerheten i forhold til sikt, dekk, belter og bremser og kjørelys. De sjekker også støy og bilens utslipp av avgasser.

Disse fristene gjelder for EU-kontroll (kilde Statens vegvesen):

Dette må du gjøre hvis EU-kontrollen avdekker mangler:

Skifte dekk: Så enkelt gjør du det selv

Skifte fra sommer til vinterdekk, eller vinterdekk til sommerdekk? Med denne guiden gjør du det helt selv!

Jevnlig service reduserer sjansen for problemer

Produktdirektør i FINN Motor, Eirik M. Håstein, anbefaler bileiere å levere bilen jevnlig til service for å redusere sjansen for problemer som kan sette en EU-godkjenning i fare. Det beste man kan gjøre er å ta godt vare på bilen sin og passe på at den får service i tråd med det fabrikken anbefaler. De nyere bilene sier ifra selv når de trenger service, mens de eldre har faste intervaller. F eks hvert annet år eller hver 30.000 km. En god regel er å aldri ignorere ulyder, varsellamper eller annet du oppdager ved bilen som ikke er normalt. Hvis du skal kjøpe en bruktbil er det viktig å sjekke når bilen sist var på EU-kontroll, for å redusere faren for bomkjøp, ifølge Håstein.

Mange som er er vant til å få varsel om å levere bilen inn til EU-kontroll kan fort glemme at de nå må sjekke selv. Har bilen nylig vært kontrollert vet du ganske sikkert at den i alle fall oppfyller minstekravene for å få lov til å kjøre med den, hvilket en EU-kontroll i realiteten er. Hvis det er en eldre bil med nært forestående EU-kontroll er det en høyere risiko for at det kan være noe feil med den, siden det da nærmer seg to år siden siste kontroll.

Be om teknisk tilstandsrapport hvis du skal kjøpe bruktbil

Håstein advarer imidlertid bruktbilkjøpere mot å kun stole på at en bruktbil har passert EU-kontrollen. For å få en komplett vurdering bør man be om en teknisk tilstandsrapport. Den avdekker mye mer enn det som sjekkes på en EU-kontroll. Hvis ikke selger har ordnet det på forhånd, kan man vurdere å betale for en selv. Du bør heller ikke kjøpe en bruktbil usett. Prøvekjør helst bilen, det er også viktig for å kartlegge bilens tilstand.

Bruktbil: Husk å sjekke dette før du kjøper

Her er tipsene du trenger, så du slipper sure bomkjøp.

El-biler det søkes mest etter på FINN motor nå:

  1. Volkswagen e-Golf
  2. Hyundai Kona
  3. Nissan Leaf
  4. Hyundai Ioniq
  5. BMW i3

Spørsmål du bør stille bilselgeren:

Advokat Peter Skarbøvig om er en av drivkreftene bak nettstedet Biladvokaten, anbefaler i tillegg bruktbilkjøpere å spørre selgeren om følgende før de handler:

Ser du etter bobil?

Se flere på FINN.no