Slik kan brukt utstyr være smartere enn nytt på fjellturer

Slik kan brukt utstyr være smartere enn nytt på fjellturer

Det er ikke dumt at noen har testet det før deg, sier Jørn-André Tveten, som giftet seg på Mount Everst base camp.

Da Jørn-André Tveten (27) og Tora Marie Wedervang (26) skulle gifte seg i fjor, valgte de en ganske så annerledes destinasjon og seremoni enn mange andre. Det norske paret bestemte seg nemlig for å vise hvor høyt de elsker hverandre, ved å gifte seg ved et av verdens høyeste fjell - Mount Everest. Og ikke nok med dét - de valgte å finansiere mye av turen, ved å kjøpe og selge mye av ulikt utstyr de trengte på FINN!

130 km inn i den nepalesiske fjellheimen la de bak seg med hjelp av utstyr som var kjøpt brukt på FINN torget. De endte til slutt på 5364 meter over havet, etter å ha gått fra stekende sol og varme i lavlandet, til snø og minusgrader på base camp.

 • Noe av det viktigste til en slik tur, er riktig utstyr. Utstyret må naturlig nok ikke svikte når du er på vei opp til et av verdens farligste fjell, sier Jørn-André Holmen Tveten:
 • Men utstyret trenger ikke være nytt for å være bra!

LES OGSÅ: Spar over halv pris på å kjøpe langrennskiene brukt på FINN!

 • Tora (26) og Jørn-André (27) giftet seg på Mount Everest Base Camp - i brukt kjole og utstyr fra FINN!

  Her har Tora og Jørn-André akkurat giftet seg.

Ifølge Tora og Jørn-André kan brukt turutstyr være et helt supert alternativ til nytt, men det er viktig å være tydelig på hva du trenger og ser etter. Ved å kjøpe brukt utstyr via FINN sparte de også mye penger - som igjen kunne brukes på turen.

Nedenfor har paret delt sine beste tips og råd til hvordan du velger riktig utstyr til turen, samt hvorfor de valgte å handle brukt til Mount Everest:

LES OGSÅ: Viktige tips til deg som skal på pulktur med småbarn

Kjøp sko som passer

Gode sko er kanskje noe av det aller viktigste på en fjelltur. Nye støvler, og spesielt fjellstøvler i skinn, blir man ofte fortalt at vil endre seg når man går de inn. Men det er sjelden man vet hvordan støvlene faktisk kommer til å bli.

Brukte støvler er allerede gått inn, og det du prøver er dermed i stor grad det du kommer til å få. Da er det også viktig at de er gått inn av noen med samme fottype som deg.

 • Fordi jeg har brede føtter kjøpte jeg faktisk brukte herrestøvler, sier Tora Marie Wedervang, Norges første kvinne til å bestige Mount Everest Base Camp iført brukte fjellstøvler og brudekjole:
 • Husk likevel å alltid gå inn sko, brukte eller nye, og test de grundig før du går ut på en lengre tur, råder hun.
 • Turen på vei opp til base camp var tøff, men heldigvis hadde paret godt utstyr - mye kjøpt fra FINN.

  Turen på vei opp til base camp var tøff, men heldigvis hadde paret godt utstyr - mye kjøpt fra FINN.

En varm sovepose er en god sovepose

På vei til Mount Everest Base Camp skulle Tora og Jørn-André spare så mye vekt som mulig, men valgte likevel å legge litt ekstra vekt i en varm sovepose. Det viste seg å være uvurderlig!

 • Soveposer har dun eller syntetisk stoff som kan komprimeres, men mister litt av isoleringsevnen dersom de lagres komprimert. Spør derfor de som selger om soveposen har vært lagret i et kompresjonstrekk eller noe større, sier Jørn-André Holmen Tveten.

De fleste soveposer oppgir hvor mange sesonger de er laget for, for eksempel 3-sesongs eller 4-sesongs, som gjør det lett å få oversikten over hva slags temperaturer de er laget for. Skal du et veldig kaldt sted, lønner det seg å kjøpe en sovepose som er varm nok.

LES OGSÅ: Slik gjør du teltturen til en suksess

Brukt utstyr er allerede testet

Garanti og reklamasjonsrett er flott å ha, men når du befinner deg i en snøstorm langt oppe på fjellet hjelper det fint lite å vite at du kan bytte det hullete teltet når du kommer hjem igjen, ifølge Jørn-André.

 • Brukt utstyr har vært testet av noen før deg og “barnesykdommer” i produktene er ikke like sannsynlig. I tillegg har du muligheten til å spørre selgeren om erfaring med det spesifikke produktet, sier han.
 • Svakheter i produktene vil ofte være mer synlige på grunn av tidligere bruk. Møt derfor opp personlig og inspiser produktene, så får du noe som er både testet og bevist at det holder i tøffe situasjoner.

Trenger du nytt sports- eller friluftsutstyr? Sjekk FINN Torget!

Ikke overvurder utstyret

Skal du ut på en større tur er godt utstyr viktig. Tora og Jørn-André anbefaler derfor at du fokuserer på hva du trenger fremfor hva som finnes. Det reklameres ofte med ny teknologi og forbedret ytelse på ulike turprodukter, men det er viktig å finne ut hva som kreves for turen du skal på, og deretter se hvilke produkter som kan støtte dette.

Videre er det viktig å huske på at godt utstyr er der for å støtte deg, ikke gjøre jobben for deg.

Utstyret er aldri bedre enn personen som bruker det, så vær forberedt på turen og lær å bruke utstyret på riktig måte, sier Jørn-André, som har sett mange med dyrt utstyr aldri nå målet sitt:

I Himalaya så vi mange gå rundt med helt nye gåstaver. De satte stavene foran seg og brukte mye energi på å skyve seg selv bakover på vei frem. Mange av dem nådde aldri frem til Mount Everest Base Camp.

 • Utsikten var helt spektakulær, men det var kaldt, derfor var paret veldig glade for varme soveposer.

  Utsikten var helt spektakulær, men det var kaldt, derfor var paret veldig glade for varme soveposer.

LES OGSÅ: Slik bør du rengjøre sportstøyet ditt

Planlegg innkjøpene i god tid

Turutstyr er veldig sesongbasert. Mange tar en vårrengjøring av vinterutstyret og selger det når varmen kommer. Da er det mye mindre konkurranse om utstyret og du kan få godt utstyr til en veldig lav pris.

Ved å planlegge i god tid har du også tid til å vurdere kjøpene og finne det som passer best, fremfor å måtte hastekjøpe fordi det nærmer seg tid for å sette i gang ekspedisjonen. Siste-liten-kjøp gjør også at du har mindre tid til å teste utstyret, som er svært viktig for å vite at alt fungerer som det skal under utfordrende forhold.

 • På FINN kan du lagre søk og få varsler når det dukker opp nye annonser. Kommer det et bra tilbud kan du få tidlig varsel og slå til før noen andre gjør det, forteller paret.
 • Har du lagret en annonse kan du også få varsler dersom prisen blir satt ned. Det er et tegn på at andre ikke er så interesserte og kan gjøre det lettere å prute.

Spør om vedlikehold av utstyr

Godt vedlikeholdt utstyr kan vare evig. Men da er det også viktig å gjøre akkurat dette.

 • Hør med selger om telt og sovepose har vært luftet godt etter turer, om soveposen har vært lagret sammenpakket de siste årene eller om den har fått litt “pusterom”. Støvler bør smøres inn og Gore-Tex bør impregneres, sier Jørn-André:
 • Er dette gjort kan du overta utstyr som varer i lang tid fremover og ikke minst kan selges videre igjen for å gjøre utgiften enda mindre.
 • Også kamera får du kjøpt brukt på FINN.

  Også kamera får du kjøpt brukt på FINN.

Oppsummert sjekkliste til kjøp av brukt utstyr:

 • Er støvlene gått inn av noen med omtrent same fottype som deg?
 • Har soveposen ligget lagret i kompresjonstrekket sitt, eller har den fått litt rom til å puste?
 • Stemmer den anbefalte temperaturen på soveposen med den temperaturen du skal sove i?
 • Har selgeren husket å impregnere Gore-Tex-en, fette lærstøvlene og generelt behandle utstyret godt?
 • Er utstyret komplett med alt av teltstenger, skruer og ekstra skolisser?
 • Har selgeren sett noen problemer eller svakheter ved utstyret?
 • Hvordan er anmeldelsene av dette produktet ellers på Internett?
 • Er det noen åpenbare feil og mangler, som hull i skoene eller råte i teltduken? Og er dette et prutegrunnlag eller et rødt flagg?
 • Dekker dette utstyret spesifikt behovene dine?
 • Må du kjøpe det første og beste nå, eller har du tid til å vente på noe som kan være bedre eller billigere?

LES OGSÅ: Fjellskiene trenger ikke være nye for å gi deg opplevelsene du søker

Tekst og foto: Jørn-André Tveten og Tora Marie Wedervang.

"Annet" turutstyr

Se flere på FINN.no