Slik kan brukt utstyr være smartere enn nytt på fjellturer

Slik kan brukt utstyr være smartere enn nytt på fjellturer

Det er ikke dumt at noen har testet det før deg, sier Jørn-André Tveten, som giftet seg på Mount Everst base camp.

Publisert 20. september 2019 kl. 12.52

Da Jørn-André Tveten (27) og Tora Marie Wedervang (26) skulle gifte seg i fjor, valgte de en ganske så annerledes destinasjon og seremoni enn mange andre. Det norske paret bestemte seg nemlig for å vise hvor høyt de elsker hverandre, ved å gifte seg ved et av verdens høyeste fjell - Mount Everest. Og ikke nok med dét - de valgte å finansiere mye av turen, ved å kjøpe og selge mye av ulikt utstyr de trengte på FINN!

130 km inn i den nepalesiske fjellheimen la de bak seg med hjelp av utstyr som var kjøpt brukt på FINN torget. De endte til slutt på 5364 meter over havet, etter å ha gått fra stekende sol og varme i lavlandet, til snø og minusgrader på base camp.

LES OGSÅ: Spar over halv pris på å kjøpe langrennskiene brukt på FINN!

Ifølge Tora og Jørn-André kan brukt turutstyr være et helt supert alternativ til nytt, men det er viktig å være tydelig på hva du trenger og ser etter. Ved å kjøpe brukt utstyr via FINN sparte de også mye penger - som igjen kunne brukes på turen.

Nedenfor har paret delt sine beste tips og råd til hvordan du velger riktig utstyr til turen, samt hvorfor de valgte å handle brukt til Mount Everest:

LES OGSÅ: Viktige tips til deg som skal på pulktur med småbarn

Kjøp sko som passer

Gode sko er kanskje noe av det aller viktigste på en fjelltur. Nye støvler, og spesielt fjellstøvler i skinn, blir man ofte fortalt at vil endre seg når man går de inn. Men det er sjelden man vet hvordan støvlene faktisk kommer til å bli.

Brukte støvler er allerede gått inn, og det du prøver er dermed i stor grad det du kommer til å få. Da er det også viktig at de er gått inn av noen med samme fottype som deg.

En varm sovepose er en god sovepose

På vei til Mount Everest Base Camp skulle Tora og Jørn-André spare så mye vekt som mulig, men valgte likevel å legge litt ekstra vekt i en varm sovepose. Det viste seg å være uvurderlig!

De fleste soveposer oppgir hvor mange sesonger de er laget for, for eksempel 3-sesongs eller 4-sesongs, som gjør det lett å få oversikten over hva slags temperaturer de er laget for. Skal du et veldig kaldt sted, lønner det seg å kjøpe en sovepose som er varm nok.

LES OGSÅ: Slik gjør du teltturen til en suksess

Brukt utstyr er allerede testet

Garanti og reklamasjonsrett er flott å ha, men når du befinner deg i en snøstorm langt oppe på fjellet hjelper det fint lite å vite at du kan bytte det hullete teltet når du kommer hjem igjen, ifølge Jørn-André.

Trenger du nytt sports- eller friluftsutstyr? Sjekk FINN Torget!

Ikke overvurder utstyret

Skal du ut på en større tur er godt utstyr viktig. Tora og Jørn-André anbefaler derfor at du fokuserer på hva du trenger fremfor hva som finnes. Det reklameres ofte med ny teknologi og forbedret ytelse på ulike turprodukter, men det er viktig å finne ut hva som kreves for turen du skal på, og deretter se hvilke produkter som kan støtte dette.

Videre er det viktig å huske på at godt utstyr er der for å støtte deg, ikke gjøre jobben for deg.

Utstyret er aldri bedre enn personen som bruker det, så vær forberedt på turen og lær å bruke utstyret på riktig måte, sier Jørn-André, som har sett mange med dyrt utstyr aldri nå målet sitt:

I Himalaya så vi mange gå rundt med helt nye gåstaver. De satte stavene foran seg og brukte mye energi på å skyve seg selv bakover på vei frem. Mange av dem nådde aldri frem til Mount Everest Base Camp.

LES OGSÅ: Slik bør du rengjøre sportstøyet ditt

Planlegg innkjøpene i god tid

Turutstyr er veldig sesongbasert. Mange tar en vårrengjøring av vinterutstyret og selger det når varmen kommer. Da er det mye mindre konkurranse om utstyret og du kan få godt utstyr til en veldig lav pris.

Ved å planlegge i god tid har du også tid til å vurdere kjøpene og finne det som passer best, fremfor å måtte hastekjøpe fordi det nærmer seg tid for å sette i gang ekspedisjonen. Siste-liten-kjøp gjør også at du har mindre tid til å teste utstyret, som er svært viktig for å vite at alt fungerer som det skal under utfordrende forhold.

Spør om vedlikehold av utstyr

Godt vedlikeholdt utstyr kan vare evig. Men da er det også viktig å gjøre akkurat dette.

Oppsummert sjekkliste til kjøp av brukt utstyr:

LES OGSÅ: Fjellskiene trenger ikke være nye for å gi deg opplevelsene du søker

Tekst og foto: Jørn-André Tveten og Tora Marie Wedervang.