Hvordan rengjøre sportstøy?

Slik bør du rengjøre sportstøyet ditt

Har du klær laget med Gore-Tex, Helly Tech eller andre vannavstøtende materialer? Da er det viktig at de rengjøres på riktig måte.

Sportsklær laget med Gore-Tex, Helly Tech eller andre pustende og vannavstøtende materialer får dårligere effekt når de brukes mye over lang tid og blir tilsmusset.

Ved å rengjøre dem ordentlig, kan du imidlertid få mye av den originale effekten tilbake.

Men hvis du ikke er forsiktig med hva slags vaskemiddel du bruker, kan du risikere å gjøre vondt verre, ifølge utvikler og teknisk ekspert Issam Yousef hos Helly Hansen.

  • Man bør aldri bruke vanlig vaskemiddel på slike klær. De inneholder salt, parfyme og andre stoffer som legger seg oppå plaggenes overflate, og reduserer den vannavstøtende effekten.
  • Av samme grunn bør man ikke bruke tøymykner når man vasker disse plaggene. Jeg har blitt kontaktet av mange som har gjort disse feilene og etter hvert må innse at det er vanskelig å redde favorittplaggene deres, sier han.

LES OGSÅ: Setter glidelåsen seg alltid fast i ting?

For å gi en jakke eller bukse med Gore-Tex, Helly Tech eller andre vannavstøtende materialer nytt liv, anbefaler han isteden at man bruker spesialvaskemiddel, som etterlater lite rester på plaggene.

Hvilket vaskemiddel som anbefales til forskjellige plagg kan man ofte finne ut på produsentens hjemmeside, eller ved å spørre i en sportsbutikk.

Slik bør du vaske sportsklær i vannavstøtende materialer:

Endel vaskemaskiner har en egen «outdoor»-innstilling som passer for denne type sportsklær.

  • Start alltid med å sjekke plaggets vaskelapp. Mange plagg klarer fint å bli vasket i 40 grader, mens noen må håndvaskes.
  • Sjekk at såpeskuffen er ren og ikke inneholder rester av gammelt vaskepulver.
  • Bruk aldri vanlig vaskemiddel eller tøymykner. Dette kan ødelegge overflaten på sportsklærne.
  • Bruk ekstra skylling når du vasker plaggene.
  • Vask klærne med spesialvaskemiddel tilpasset klærne dine. Sjekk med produsent eller en sportsbutikk for å finne ut hva som er det rette middelet for dine plagg. Har du ikke spesialvaskemiddel, er det bedre å ikke bruke noe vaskemiddel i maskinen.
  • Vask klær med samme farge samtidig, for å unngå misfarging.

Er du på jakt etter sportstøy til rimelig pris?

Se flere på FINN.no