De fleste som har giftet seg sier at det er utfordrende å planlegge et bryllup, men våre utfordringer var ikke helt som forventet. Hver gang vi skulle planlegge bryllupet sporet det nemlig raskt av til å handle om bryllupsreisen, det var jo så mye mer spennende! Destinasjonsbryllup var selvfølgelig i tankene, men å flytte to familier til et annet land var vanskelig å gjennomføre. Likevel var det vanskelig å planlegge et bryllup uten å inkludere reise - og vi ønsket å finne en spesiell måte å få fremhevet at vi elsker hverandre veldig høyt.
Så var spørsmålet, hvordan kunne vi kombinere disse tingene? Jo, å elske hverandre høyt kunne selvfølgelig vises ved å “gifte seg høyt!”.
De som har helt grunnleggende geografikunnskaper vet at man ikke kommer stort høyere enn Mount Everest uten å miste bakkekontakten. Og akkurat dette stedet viste seg å passe våre andre kriterier også. Først foreslått som en spøk ble det fort alvor i tankene om å gifte seg på Mount Everest Base Camp, i all hemmelighet. Men var det gjennomførbart?
Det finnes ikke bilvei dit og fra nærmeste flyplass er det en fottur på 130 km frem og tilbake. I tillegg ligger Base Camp på 5364 meter, mer enn dobbelt så høyt som Norges høyeste punkt. Vi skulle også ha med oss brudekjole og smoking. Og selvfølgelig en munk. Man må tross alt ha noen til å vie seg, og Himalaya har en stor mangel på prester. Til slutt var det selvfølgelig spørsmålet om penger. For dette var langt fra gratis. Men, takket være litt kreativ idédrodling og tidligere erfaring fra reising, fant vi også en helt spesiell løsning på dette - nemlig FINN.no.
LES OGSÅ: Slik sikrer du deg brudekjole - til under halv pris!
Mye trening, nytt kosthold og rydding hjemme
Reisen begynte på mange måter lenge før vi dro hjemmefra. Mount Everest Base Camp Trek er en tur som krever en del planlegging - både i forhold til budsjett, utstyr, kosthold og trening. Når man i tillegg skal gifte seg der blir det ikke akkurat mindre.
Treningen
Det hele startet med trening med sekk og ble en rekke turer i nærområdet hjemme der vi bor. Det finnes ingen ekstremt høye fjell (relativt sett til Mount Everest) i Norge, så for å kompensere for høyden ble det brukt ekstra mye vekt for å prøve å få samme treningsutbytte. Den største utfordringen på en slik tur er høydesyke. Dette er det umulig å helgardere seg mot, men et godt tips er å gå sakte og ta livet med ro i høyden. Å unngå å få høy puls rett og slett.
Maten
Kosthold var også en viktig del av forberedelsene, da maten i Himalaya er annerledes enn i Norge - og vi prøvde å venne oss til det for å gjøre utfordringene så små som mulig. Vi kuttet derfor ut både sukker og alkohol en måned før avreise, og ble i tillegg vegetarianere, uten å kunne gi en spesielt god grunn til venner og familie, som ikke skulle vite om dette hemmelige prosjektet.
LES OGSÅ: Så enkelt finner du brukte fjellski på FINN
Brukt utstyr
Som en del av forberedelsene måtte også utstyret på plass. Vi hadde verken fjellstøvler, regnbukse eller det riktige kamerautstyret for en slik tur. Heldigvis hadde FINN alt vi trengte til en rimelig pris, så lenge vi tok oss flid med å søke opp tingene vi trengte og ventet på at noe ble lagt ut. Bryllupsbudsjettet ble definitivt reddet av varsel på FINN-søk.
Trenger du nytt sports- eller friluftsutstyr? Sjekk FINN torget her!
Flyreisen
Da alt var på plass vendte vi nesen mot flyplassen i Stavanger og befant oss plutselig i Kathmandu i Nepal et kort døgn senere. Herfra var det mulig å fly videre til Lukla, en liten bygd langt oppe i fjellet. Området gjør reisen værutsatt, og flyplassen er kjent som en av verdens farligste kommersielle flyplasser, siden den ene siden av rullebanen ligger 60 meter høyere enn den andre. Siste dødsulykke var så nylig som i 2017, da et fly styrtet i dårlig vær. Flyplassen hadde vært stengt i 5 dager på rad på grunn av dårlig vær da vi skulle reise, men heldigvis slo været om da vi kom.
-
Fra flyreisen.
Turen opp til base camp
Fra Lukla var det rett på med sekk og komme i gang med turen. På grunn av høyden var tempoet veldig lavt, men jevnt. Høyden var “knappe” 2800 meter over havet, men det gjaldt å gå i et fint og stabilt tempo som kunne holdes de neste 130 km.
Etter to dager nådde vi Namche Bazaar, et av de større tettstedene på turen, på 3490 meter. Her var det tid for den første akklimatiseringsdagen og første mulighet til å merke høydesyken. Heldigvis taklet vi det bra begge to og kunne fortsette. Som en del av akklimatiseringen ble det en dagstur til en høyde i nærheten og her fikk vi skimte Mount Everest for første gang. Selve toppen av verden!
Neste stopp for akklimatisering var ved 4200 meter og herfra gikk det jevnt og trutt oppover. Ved denne høyden forandret også landskapet seg drastisk fra grønne skoger og varmt klima, til nakne fjell, kulde og vind. Ved 4900 meter begynte det til og med å snø, men nedbøren ga seg heldigvis raskt.
LES OGSÅ: Du kan spare mye på å kjøpe landeveissykkel brukt
Buddhistisk vielse
Etter 8 dager med gåing og 65 km bak oss kunne vi endelig skimte selveste Mount Everest Base Camp. Været var strålende og mot alle odds var det ikke mange mennesker der. Solen skinte og temperaturen var overraskende god. Vi hoppet inn i bryllupsantrekket og fikk tatt bilder med den fantastiske naturen i bakgrunn. Etter en times tid ankom munken som skulle vie oss.
Vi hadde egentlig ingen anelse om hvordan en buddhistisk vielse skulle utføres, spesielt ikke i 5000 meters høyde. Smått forvirret satt vi på kne mens munken leste mantraer raskt fra en rekke papirer. Ris dynket i Fanta ble kastet over oss og vi ble gitt fargerike skjerf, rødmaling i ansiktet og ikke minst gifteringer. Ringene ble satt på fingrene og før vi visste ordet av det var vi gift!
Første natten som mann og kone ble tilbragt på et iskaldt rom med rim på vinduene (på innsiden), i hver vår sovepose og med vegger laget av sponplater. Ikke akkurat det mest romantiske man kan forestille seg, men en liten pris å betale for å få muligheten til å gifte seg på base camp for verdens høyeste fjell! Dagen etter bar det nedover i full fart og et par dager senere var vi tilbake i sivilisasjonen i Kathmandu.
LES OGSÅ: Slik gjør du teltturen til en suksess
Så hvordan fikk vi til dette fantastiske eventyret? Jo, ved å rydde!
Slik fikk vi råd til turen
Gjennom vår lidenskap for reise, har vi lært at det kreves lite her i livet for å ha det bra. Bare man har en seng å sove i og kanskje noen klær å ha på kroppen er mye løst. Likevel har de fleste utrolig mye ting i hjemmene sine. Ifølge LA Times har en gjennomsnittlig amerikansk husholdning 300 000 ting! Ganske sprøtt.
Inspirert av hvor lite vi ofte har klart oss med på reisefot, fant vi ut at det var på tide å rydde hjemme, altså kvitte oss med alt vi ikke trenger. Og takket være FINN fikk vi solgt mye av tingene på Torget - uten at det kostet oss en krone.
Budsjettet for reisen var på 60.000 kr, inkludert alt av flyreiser, mat, guide og bryllup. Ryddingen og salget på FINN hjalp oss tjene inn 13.500 kr. Dette var nok til å dekke brudekjolen og én flybillett begge veier. I tillegg til dette sparte vi over 20 000 kr ved å kjøpe brukt utstyr på FINN.
Vi klarte altså å spare inn over halvparten av kostnaden til turen kun ved å rydde litt hjemme og være smarte på kjøp og salg av utstyr.
FINN diverse treningsutstyr på Finn torget
Bryllupsreise next
Etter en helt fantastisk tur, kom vi nå tilbake i slutten av november - med ganske mye utstyr vi ikke lenger trenger.
Fremover har vi derfor planlagt å selge mange av disse tingene videre på FINN, så vi kan finansiere bryllupsreisen, som vi allerede har begynt å drømme om.
Ganske smart, sier nå vi!
-
Madrock Phoenix klatresko
400,-
-
Scarpa Rebel Lite GTX WMN str.38 - 50%!
1 900,-
-
-
Camp tour nanotech stegjern
1 200,-
-
LaSportiva Trango Cube Woman GTX str. 38
3 900,-
-
Klatreutstyr til sportsklatring ute/trad
1 000,-
-
Edelrid jul 2 taubrems
250,-
-
Black diamond Technician og Session Womens 37,5 anmarsjsko
750,-
-
Scarpa Instinct Lace W str. 39,5
900,-
Se flere på FINN.no