Slik gjør du teltturen til en suksess

Slik gjør du teltturen til en suksess

Unngå tabbene som legger en demper på ferieopplevelsen.

Sommeren er høysesong for nordmenn som ønsker å overnatte i skogen, og at telttur har blitt populært, er det liten tvil om.

Til tross for at friluftsliv er noe mange nordmenn setter stor pris på, er det en del som ikke er helt sikre på hvordan man bør forberede seg for friluftsturen, spesielt hvis man har med seg barn.

Se video av hvordan du setter opp teltet på 1-2-3 nedenfor:

Sett opp teltet på 1-2-3

Sommeren er høysesong for nordmenn som ønsker å overnatte i skogen, og at telttur har blitt populært, er det liten tvil om.

Spar penger på å kjøpe et telt brukt

Noe av det mest essensielle å skaffe seg hvis du skal på telttur, er jo et telt. Og teltet trenger ikke koste deg masse penger for at det skal fungere optimalt. Kjøper du det brukt, kan du gjerne få et superbra telt til halve prisen av hva det koster nytt.

Massevis av annonser for telt i alle størrelser og prisklasser på FINN torget

 • Vår erfaring er at det er mange som ikke kommer seg ut på tur fordi man mangler turutstyr, eller føler at man ikke har alt man trenger, sier kommunikasjonssjef i FINN.no, Kristine Eia Kirkholm

 • Brukt er et topp alternativ! Du får like bra utstyr til en vesentlig lavere pris, mulighet til å få tak i det du trenger når du trenger det, og det er enkelt å selge det videre hvis man ikke trenger det. I tillegg er det bra for miljøet.

 • En telttur om sommeren kan være en magisk opplevelse. Foto: Joar E.M Klette.

  En telttur om sommeren kan være en magisk opplevelse. Foto: Joar E.M Klette.

Sjekk utstyret før du legger ut på tur

Har du kjøpt et brukt telt, lønner deg å sjekke at alle delene er på plass før du reiser. Det kan du gjøre for eksempel ved å sette opp teltet i hagen.

Sørg for å finne et jevnt underlag å sette opp teltet på, og start med å feste det med et par teltplugger, hvis det blåser mye.

 • Den Norske Turistforening anbefaler på sin nettside Ut.no at man også pakker ned reserveutstyr til teltet.

  Før du drar ut på tur bør du slå opp teltet og sjekke at alt tilbehøret er med. Tenk hvor kjedelig det må være å oppdage at en av teltstengene mangler i det du skal slå opp teltet flere mil inne på fjellet, skriver Turistforeningen.

 • SJEKK UTSTYRET: Har du kjøpt et brukt telt, lønner det seg å sjekke at alle delene er på plass, ved å sette det opp i hagen før du drar ut på tur.

  SJEKK UTSTYRET: Har du kjøpt et brukt telt, lønner det seg å sjekke at alle delene er på plass, ved å sette det opp i hagen før du drar ut på tur.

Telt for ulike behov

Den profesjonelle turguiden og Aclima-ambassadøren Svante Strand sier at hva slags telt eller dekke du trenger avhenger av hva slags tur du skal ut på. Mulighetene er mange, fra å sove under åpen himmel, til store familietelt med god plass.

 • For enkle turer med barn så funker det meste. Det er også mulig å sove under åpen himmel, i hengekøye eller under en tarp (tynn presenning).

 • For lengre turer mener han det viktigste er at man velger et telt som sikrer de som skal i bo det mot vær, vind – og mygg.

Det finnes utrolig mange gode telt. Et telt med ytterduk og innertelt med myggnetting er å foretrekke. I tillegg vil jeg si at gode sko og en skikkelig sovepose er øverst på min liste. Soveposen bør være tilpasset temperatur og årstid slik at det blir en kjekk opplevelse å sove ute.

Hva med å søke etter telt og samtidig et populært merke? Som for eksempel Helsport eller Bergans.

 • Slik gjør du teltturen til en suksess

  VELG TELT ETTER BEHOV: Hva slags telt du trenger avhenger av hvor omfattende turen du skal på er.

Han anbefaler foreldre å starte med enkle turer når man skal gjøre barna vant til å overnatte ute:

 • Begynn med en overnatting i hagen, lag middagen ute etter jobb og dra på dagsturer før dere starter med overnatting. Jeg anbefaler å begynne på våren med godt vær og gode temperaturer.

 • Etter litt prøving og feiling kan det være spennende å reise på en helgetur med 1-2 overnattinger ute. Reis ut i marka nær deg, på Hardangervidda eller tilsvarende snille områder. MEN det aller viktigste er at turen ikke har noe mål som at vi «MÅ opp til den toppen» eller «MÅ komme frem til den hytta».

FINN deg et sporty telt her:

Se flere på FINN.no