Ung dame på ferie med solbriller smiler til kamera

Derfor bør du dra på tur alene minst én gang i løpet av livet

Å reise på tur alene kan gi både mestringsfølelse, unike opplevelser og nye bekjentskaper. Her får du reisebloggerens beste tips til soloferiering.

– Jeg synes alle bør prøve å reise alene minst én gang. Man trenger ikke starte med å reise langt og lenge, man kan starte mykt og teste litt. Ta en dagstur eller en helg. Men du kan også bare kjøre på og reise til andre siden av verden, sier Desirée Skalle, reiseblogger på Desirée Travels.

Selv har hun prøvd seg på solotur i flere formater – både helgeturer til London og Milano og en to ukers ferie i Thailand, hvor hun var innom Krabiprovinsen, Bangkok og Lanternefest i Chiang Mai.

Alene, men ikke ensomt

Ifølge Desirée blir ferie alene litt det du gjør det til. Selv om du reiser alene, trenger du nemlig ikke ha en ensom tur! Selvfølgelig kan du booke deg inn på et spahotell og tilbringe hele ferien i eget selskap, men soloreising er, skal vi tro eksperten, en ypperlig anledning for å stifte nye bekjentskaper.

– Folk kommer ofte bort til deg og slår av en prat fordi de også reiser alene, noe som ikke skjer like ofte hvis du reiser sammen med noen. Du møter folk på en annen måte. Jeg tror mange er redde for å reise alene fordi man tenker at man ikke møter noen, men jeg merker faktisk at jeg blir mer sosial. Jeg får en annen måte å tenke på. Så når jeg reiser alene er jeg alltid innstilt på at jeg må være litt mer , litt mer tilgengelig for folk. Og det kan være veldig gøy, sier hun.

Hvem skulle trodd at det å reise alene var en god aktivitet for den som er glad i folk?

Ifølge Desirée kan det også være nyttig å velge hostel fremfor hotell når man reiser på egen hånd – særlig hvis du har lyst til å møte nye mennesker. Og synes du konseptet med felles sovesal ligger litt vel langt vekk fra komfortsonen, tilbyr de fleste hostels også enkeltrom.

– Hvis du bor på hotell er det mye enklere å bare bli sittende alene på rommet ditt. Mens på hostel er det ofte gode fellesarealer som legger opp til at man kan være sosial, sier hun.

  • Ung kvinne sitter med et sjal over skuldrene foran et tempel

    BESTEMMER SELV: Ferien blir det du gjør det til, også når du velger å reise alene

Du bestemmer

Soloreising er ikke bare en mulighet til å stifte bekjentskaper fra alle verdenshjørner, det er også en anledning til å bli bedre kjent med deg selv. Når du reiser helt på egenhånd må du nemlig være din egen reiseleder. Og det kan, ifølge Desirée, gi mestringsfølelse.

– Man får pusha seg litt på en måte. Om det er å ta taxi alene, spise alene eller ringe et sted og booke noe. Jeg opplever i alle fall at jeg blir veldig handlekraftig når jeg reiser alene. Du må ta en aktiv rolle, fordi det er ingen der som kan den rollen for deg, sier hun.

Og når du er din egen reiseleder, er det også du som bestemmer timeplanen. Du kan oppsøke de stedene du vil, spise når og hvor du vil og gjøre akkurat det du har lyst til. En utfordring ved å bare være én, kan imidlertid være å navigere seg rundt på egenhånd i en ny by eller et land du aldri har vært i før. Heldigvis har Desirée et par stalltips.

  • Desiree Skalle 3

Kart og fotturer

– Jeg sørger alltid for å ha offline kart tilgjengelig, med MAPS.ME. Da kan du planlegge litt på forhånd, og laste ned et kart hvor du har lagt inn markører, for eksempel for hvor du skal bo, nærmeste holdeplasser for kollektivtransport og steder du har lyst til å besøke. Da trenger du ikke være redd for å miste dekning eller internett, for da kan du alltid navigere deg rundt. Og får du lyst til å legge til noe mer kan du oppdatere kartet et sted med internett-tilgang.

I tillegg anbefaler hun å melde seg på en såkalt «Free Walking Tour», som arrangeres i de aller fleste byer. Disse er stort sett donasjonsbasert, det vil si at du betaler det du mener de er verdt når turen er over, og de kan være en fin måte å få lokal hjelp til å orientere seg rundt i byen.

– Jeg har aldri vært på en sånn tur som ikke har vært bra. Du blir litt kjent, det er en fin introduksjon til stedet, og man møter ofte andre som reiser alene. Og hvis du ser noe du vil gjøre eller se senere, så kan du markere det på kartet ditt og komme tilbake når du har mer tid, sier hun.

Informasjon om hvor og når slike turer foregår, finner du på de aller fleste hostels, hoteller eller turistkontorer.

Reis alene, sammen

Noen ganger har man ikke lyst å være reiseleder. Da kan gruppereise være et godt alternativ. På gruppereise reiser du, som navnet tilsier, i en større gruppe sammen med andre som også reiser på egenhånd. På slike turer er det gjerne planlagte opplegg, og du slipper å tenke på reiselederrollen.

– Hvis man har lyst til å reise et sted, men de du ville dra med ikke kan eller ikke får fri, så er en sånn gruppetur et mye bedre alternativ enn å ikke dra i det hele tatt. Eller hvis det at du må være reiseleder og tenke på et program og sånt er det som gjør at du ikke kommer deg på tur, sier Desirée.

Har du lyst til å reise, er det altså bare å pakke kofferten og begi deg ut på eventyr – enten for deg selv, eller i gruppe.