Vilnius reiseguide – gode tips til ting å gjøre

Vilnius reiseguide – gode tips til ting å gjøre

Vilnius er en labyrint av arkitektur, kultur, kaféer, gallerier og butikker. Litauens hovedstad er blant Europas største byer. Opplev fantastisk atmosfære, vennlige innbyggere, god mat og vakker barokk-arkitektur.

Publisert 28. oktober 2019 kl. 14.28

Vilnius er Litauen sin historiske hovedstad siden middelalderen, men ble først etter frigjøringen fra Russland i 1991 hovedstaden i landet. Flere og flere nordmenn har oppdaget Vilnius, som ligger lengst øst mot Hviterussland. Elsker du kunst, er Vilnius for deg. Liker du full fest og heftig natteliv, er Vilnius for deg. Liker du særdeles lave priser på mat og drikke er Vilnius for deg. Her er noen gode tips om ting å gjøre i Vilnius.

Gamlebyen: Skjønnhet og historiske monumenter

Som de andre byene i Baltikum, har UNESCO satt gamlebyen i Vilnius på sin verdensarvliste. Området er en labyrint av arkitektur, kultur, kaféer, butikker og gallerier.

«Gates of Dawn», eller Daggryporten på norsk, er en av ni porter som ble bygget inn i bymuren og den eneste som er igjen. I kapellet som ble byget over denne porten på 1600-tallet har et maleri av Jomfru Maria, og det sies at bildet har helbredende krefter.

Vilnius kalles også «De 100 kirkers by». Når du går igjennom Vilnius’ gater, bør du spesielt ta en tur innom både St. Peter- og St. Paul-kirken. Dette er mesterverk fra 1700-tallet, bygget i barokkstil.

Bohemsk kultur i øst

Den kan kanskje minne litt om Grünerløkka i Oslo, bydelen Uzupis som ligger øst for gamlebyen. Her bosatte mange malere, diktere og andre kunstnere seg på 1980-tallet, og naturlig nok finner du mange gallerier, koselige kaféer og småbutikker her. Litt som på «Løkka». Besøk Uzupis og la deg inspirere av kule hipstere og den fargerike atmosfæren.

Fun fact: Bydelen har egen grunnlovsdag (1. april), egen nasjonalsang, kalender, kart, president, statsminister, militærmakt, biskop og to kirker. Men de tar ikke dette så altfor høytidelig, det er nok mest for moro skyld for å statuere et eksempel 😊

Hoteller i Vilnius

Det finnes omtrent 4000 hoteller i Vilnius, og de finnes i alle prisklasser. Her er det billig å bo, og du kan få et helt greit rom for rundt 250 kroner døgnet midt i gamlebyen. Vil du derimot unne deg mer luksus så kan det sjarmerende hotellet Kempinksi Hotel Cathedral Square anbefales, her finner du også en egen spaavdeling.

Spa i Vilnius

Det finnes et godt utvalg spa- og velværesentre i Vilnius. Det handler bare om å gjøre seg godt kjent med utvalget, og det gjør du best før du reiser. Selv om sentrene er mange, er de tilreisende enda flere. Med rimelige priser på deilige og mykgjørende behandlinger øker etterspørselen, så å bestille behandlinger før du reiser, er alfa og omega. Det er jo så leit å glede seg til noe som viser seg å være utsolgt. Skal du være i Vilnius noen dager, kan du jo kombinere storbyen med feriebyen Palanga som ligger 4 timers biltur nordvest for Vilnius. Da snakker vi SPA! Du kan for eksempel fly til Vilnius, ta en leiebil derfra til Palanga, og fly fra Palanga og hjem til Norge. Det går direktefly begge veier.

Mat og drikke i Vilnius

Den tradisjonelle maten i Vilnius er som i resten av Baltikum; kjøtt, poteter, kål og brune sauser. Men i takt med økt turiststrøm har det dukket opp restauranter med kjøkken fra både India, Argentina, Kina, Tyrkia og Sverige, for å nevne noen.

Som nevnt er det billig å bo i Vilnius, men det er enda billigere å spise og drikke. Det er ikke uvanlig å betale under 100-lappen for en 3-retters middag på en lokal kneipe. Søker du mer eksklusive restauranter, blir naturlig nok prisen noe høyere, men allikevel godt under hva vi er vant med her hjemme.

Restauranter i Vilnius er ikke i verdensklasse, men kvaliteten er grei nok og lommeboken kommer bra ut av det. Det kan være verdt å nevne en middelalderrestaurant som ligger i et kjellerlokale i de jødiske kvartalene. Her finner du både bever, villsvin og bjørn på menyen i tillegg til mer tradisjonelle retter av fugl eller fisk.

Natteliv i Vilnius

Barene ligger tett i tett i gamlebyen, og øl er hoveddrikken i Litauen, tett etterfulgt av vodka. Ølet serveres gjerne med stenger av fritert hvitløksbrød, mens vodkaen tar man helst bar, eller med en sylteagurk til. Vin får du kjøpt i alle barer, men den er importert og holder et noe høyere prisnivå enn lokalt øl.

Julemarked på katedralplassen

Over 50 boder står klare hvert år fra slutten av november til midten av januar for å ta imot publikum på let etter julestemning. Og det får de midt på katedralplassen i gamlebyen i Vilnius. Selv om julemarkedet her er blant de yngste i Europa, er det en julefryd å vandre mellom bodene som fylles av lokal gløgg, hjemmebakst, suvenirbutikker, kunsthåndverk og håndlaget keramikk. Og det bugner av juletrepynt av glass.

Vilnius er en kul by, og den har masse å by på for kurlturelskere, natteravnere, familien, vennegjengen og kjærestepar. Håper du har fått inspirasjon til å ta en tur å bli kjent med byen, og at du finner DITT Vilnius.

Les også:

Været i Vilnius de neste 7 dager

  • Onsdag
  • Torsdag 10°
  • Fredag 10°
  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.