Århus - 10 tips til ting å gjøre

Århus - 10 tips til ting å gjøre

Danmarks nest største by har lenge levd i skyggen av København, men den tid er over. Århus er nemlig på vei til å bli en voksende destinasjon i Europa for erfarne storbyturister, kunstnersjeler, foodies og andre nysgjerrige livsnytere. FINN reise gir deg grunnen til hvorfor du ikke vil gå glipp av Danmarks store stolthet, Århus.

Århus er kanskje nest størst i landet, men ikke la deg lure - byen er liten! Det er en historisk by som på et eller annet vis føles som et lite, koselig nabolag, hvor alle de store attraksjonene virkelig er innen gangavstand. Sett bort fra dette har Århus noen unike nabolag med en helt spesiell sjarm som er verdt å utforske.

Uansett om du er ute etter de største attraksjonene eller bare ønsker å lære Århus å kjenne, er det noen opplevelser du bare ikke kan gå glipp av. Les videre for å finne ut hvilke.

 1. Latinerkvarteret

  En tur til Århus Latinerkvarter er et absolutt must uansett hva slags type turist du er. Det er det eldste nabolaget i byen, og er elsket av alle. Smale, brosteinslagte gater, koselige kaféer, søte boutiques og et herlig uteliv med alle mulige typer barer og nattklubber er hva som gjør Latinerkvarteret så spesiell. Møllestien, ti minutters gange fra Latinerkvarteret, er en av byens eldste og vakreste gater som utgjør det perfekte stedet for en romantisk tur med din kjære.

  Møllestien i Latinerkvarteret, Århus - Foto: Getty Images
 2. Århus Ø

  Århus Ø har over flere år vært under utvikling og er nå et av byens mest levende nabolag, spesielt på varme sommerdager. Da kryr det av både lokale og besøkende som slikker sol ved vannkanten, eller viser frem yoga skillsa på Strandbaren, byens hippeste sommerspot. Frykt ikke - selv om den populære baren er sesongbasert er det nok av andre barer og kaféer å velge mellom resten av året! Det er også her i Århus Ø du finner det imponerende leilighetskomplekset Isbjerget og det vakre glassbygget Dokk1, som blant annet huser Århus biblioteket.

 3. Den Gamle By Museum

  Var det virkelig gode gamle dager da våre besteforeldre var unge? Her i Den Gamle By museet finner du svaret! Ikke forvent dansk modernitet på dette museet, for her får du heller være med på en reise tilbake i tid og lære alt om dansk historie, og det lokale livet her fra 1900 til sent på 70-tallet.

  Det utendørs museet huser 75 historiske hus flyttet hit fra andre steder rundt om i landet, 34 butikker, et apotek, et postkontor, en skole, en jazzbar og andre workshops som alt ser ut som det gjorde i gamle dager. Skuespillere kledd i tradisjonelle kostymer driver rollespill av de forskjellige daglige aktivitetene til sine forfedre, og tar sine besøkende med på en reise gjennom livet i Århus på det tidlige 1900-tallet.

  Idyllisk langs elva i Århus, Danmark - Foto: Getty Images
 4. ARoS Aarhus Art Museum

  ARoS er et av Nord-Europas største kunstmuseum og har omlag en million besøkende årlig. Dette gjør kunstmuseet til Skandinavias mest besøkte. På taket til ARoS finner du Your Rainbow panorama som lar deg nyte utsikten av Århus fra oven, og gir det spesielle bygget et ekstra fargerikt kick. I tillegg til en rekke midlertidige utstillinger har museet også flere kolleksjoner av dansk kunst som kan dateres hele 300 år tilbake i tid. Er du kunstinteressert er ARoS et must!

 5. Musikhuset Aarhus

  Musikhuset i Århus er Skandinavias største konserthall, og har flere tusen eventer i året. Er du en musikkelsker bør det imponerende musikkbygget stå høyt oppe på lista di. Den imponerende bygningen har hele seks haller og ni scener som ønsker både etablerte og nykommere fra verden over, og lokalt velkommen til å opptre. Bortsett fra konserter holdes det også teater og danseforestillinger her, i tillegg til familieoppsetninger.

 6. Tivoli Friheden

  Og når vi først er inne på familieopplevelser, du tror vel ikke vi glemte de små? Det er kanskje ikke som tivoliet i København, men Tivoli Friheden har også mange karuseller og aktiviteter som vil holde barna aktive hele dagen lang, og som vil gjøre leggetid veldig mye lettere… Tivoliet ligger i Marselis skogsområde, noe som gjør dette til den perfekte familieutflukten og dagsturen vekk fra storbykaoset. Annet enn de mange aktivitetene, restaurantene og bodene har også Tivoli Friheden en kulturhall som holder både konserter, teaterforestillinger og andre eventer fra april til oktober.

 7. Badestrender i Århus

  De mange strendene i Århus er ikke bare barnevennlige, men også lett tilgjengelig, nydelig lokalisert nær skog og by. Stranden Den Permanente er en desidert favoritt da den bare ligger ti minutter på sykkel fra byen, og er en hotspot for den yngre generasjon. Med en 15 minutter kjøretur ut av byen finner du den behagelige Bellevue stranden som er perfekt for deg med sensitive føtter - we feel you - sanden her er myk som silke. Stranden har vunnet en Blue Flag pris som gis til strender med høyest kvalitet i vann, sand, forsøpling etc. En annen Blue Flag vinner er Ajstrup Strand, ca. 20 min med bil fra Århus. Andre strender verdt å sjekke ut er Mariendal Strand, Åkrogen Strand, Moesgård Strand og Ballehage Strand.

  Soloppgang ved Ballehage strand i Århus - Foto: Getty Images


 8. Aarhus Central Food Market

  I 2016 åpnet Århus historiske hall dørene på ny etter over ett tiår bak lås og slå, og ønsket velkommen til byens foodies. Her har du mer enn 20 matboder å velge fra daglig, fra morgen til sent på kvelden, med delikatesser for en hver smak. Du kan ikke forlate Århus uten et lite måltid på denne sjarmerende mathallen.

 9. Den Uendelige Bro

  Når vi snakker om Ballehage Strand… Forestill deg en bro hvor du kan gå og gå og aldri komme til en ende, og alt i de mest fantastiske omgivelser. Dette er akkurat hva du vil oppleve når du besøker Ballehage Strand. Uansett om du vil ta på badetøy og hoppe uti, eller bare gå rundt og rundt i sirkel og nyte sjøen, stranden og skogen har du uansett kommet til rett sted. Den Uendelige Bro er det perfekte stedet å nyte en hel dag med familie og venner.

 10. Havnebadet

  Selv om du har en rekke strender å velge mellom trenger du teknisk sett ikke å dra langt for en dukkert i Århus. Det er nemlig laget et slags naturlig basseng på havna, kalt Havnebadet. Her kan du både slikke sol på sommeren, eller ta et isbad etterfulgt av sauna om vinteren. Århus har som sagt noe for alle!

  Utsikt mot Århus i Danmark - Foto: Getty Images

Overnatting

Du kan lett finne overnattingsmuligheter i Århus. Du må bare finne ut om du vil bo på hotell, camping, gjestgiveri, leilighet eller feriehus… Valget er ditt!

Været i Århus de neste 7 dagene

 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag 10°
 • Søndag 10°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.