Tallinn reiseguide – de beste reisetipsene

Tallinn reiseguide – de beste reisetipsene

En reise til Tallinn er en reise i tid. Oppdag middelalderbyen som flere nasjoner har sloss om siden før middelalderen. Her finner du et mylder av butikker, restauranter og barer. Byen ligger lengst nord i Estland, ved Finskebukta, og er landets viktigste havneby. Her får du en reiseguide til byen UNESCO har lagt sin beskyttende hånd over.

Tallinn preges av optimisme og tro på fremtiden. Den tidligere sovjetrepublikken ble selvstendig i 1991, og medlem av EU i 2004. I middelalderen, fra 1200-tallet og i 400 år hersket Danmark over ulike deler av Estland, og hovedstaden Tallinn betyr ”Danskebyen”. Senere har både tyskerne, svenskene og russerne vært med på å prege Estland sin historie. Spor etter andre lands herskeperioder finnes midt i sentrum av hovedstaden, i gamlebyen. Tallinn brer seg ut rundt Rådhusplassen, med det gotiske rådhuset, travle kafeer og gatemusikanter.

Den gamle bydelen i Tallinn er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og er et av de best bevarte middelalderkvarterene i Europa. La deg sjarmere av brosteinsgatene, byggverk og byens fascinerende historie.

Ting å gjøre i Tallinn

Turister konsentrerer seg for det meste om sjøsiden og de to bydelene Toompea og Gamlebyen som ligger i det historiske sentrum. Du kommer deg enkelt til fots mellom disse to bydelene.

Den øvre bydelen, Toompea, betyr Domberget. Dette var på 1100-tallet byens festning, og her hadde biskoper og makteliten i landet sine hjem. Bydelen ligger på en åskam 48 meter over havet, og her får du en flott utsikt over hele byen. Hovedattraksjonene i Toompea er den russiskortodokse kriken og den lutherske katedralen.

Det aller best bevarte byområdet i hele Europa, er Gamlebyen. Det var her blant annet hanseaterne oppholdt seg og bodde, og selve hjerte i bydelen er rådhusplassen. Her kan du oppleve det eldgamle Rådhusapoteket som har ligget her siden 1422 og er et av de eldste, fungerende apotek i verden.

Vil du oppdage mer av Estland, besøker du friluftsmuseet Rocca al Mare med gamle landsteder og den store nasjonalparken Lahemaa 50 kilometer øst for Tallinn. Her finner du gamle herregårder, arkeologiske funn fra gamle bosetningerm, og en rik flora med over 700 forskjellige arter.

Estland sin tid under Sovjetunionen har satt spor i Tallinn. Her hadde KGB sitt hovedkvarter, og i forbindelse med De olympiske lekene i Moskva i 1980, ble det store TV-tårnet på 314 meters høyde bygget.

Mat i Tallinn

Det estiske kjøkkenet er basert på ferske og naturlige råvarer som varierer i takt med årstiden. Det går mye i bondekost som rugbrød, poteter, melkeprodukter, fisk, skalldyr og svinekjøtt. Men etter hvert som Estland har tilnærmet seg Europa gjennom EU-medlemskapet, har Tallin blitt en matdestinasjon å regne med. Du finner koselige kaféer på hvert gatehjørne som er et paradis for kaféelskere. Du kan velge og vrake mellom 300 kaféer og over 100 restauranter. På disse stedene finner du alt fra middelaldersk mat tilberedt på tradisjonelt vis, til eksotiske, internasjonale retter.

Det er rimelige priser på mat og drikke i Tallinn, og setter du deg ned litt utenfor turistløypa, er prisene enda hyggeligere.

 • Bilde av den gamle bymuren rundt gamlebyen i Tallinn

  Den gamle bymuren rundt gamlebyen i Tallinn - Foto: Getty Images

SPA i Tallinn

Baltikum er et SPA-mekka og Estland har over 200 år lang spakultur. I Tallinn finner du alt fra store, luksuriøse spahotell til små, sjarmerende spa- og skjønnhetssalonger. Valgene er mange og spamenyene innholdsrike. De fleste spa-tilbudene ligger i sentrum og i Gamlebyen, prisene varierer fra luksus til nesten gratis.....

Et stalltips er å bestille spabehandlinger før avreise. Behandlingene er populære, og det er rift om timene.

Fem gode spasalonger:

 1. Reval Day Spa ligger i hjertet av Gamlebyen og tilbyr blant annet behandlingspakker for par eller mor og datter
 2. Luksus Elemis Spa ligger i femstjernershotellet Hotel Telegraaf i Gamlebyen og tilbyr en formidabel behandlingsmeny
 3. Babor Beauty Spa tilbyr spaanlegg for hele familien. Barna kan leke seg i barnebassenget med vannsklier mens far koser seg på treningsstudio og mor nyter skjønnhetssenteret. Hotellet ligger midt mellom bykjernen og Gamlebyen
 4. Kalev Spa Hotel and Water park ønsker også hele familien velkommen, og tilbyr det samme som Babor Beauty Spa
 5. Økologisk Zen Spa på Von Stackelberg Hotel ligger i nærheten av slottet i den øvre, historiske bydelen Toompea, og har det meste på behandlingsprogrammet. Her bor du som konge og dronning og nyter fantastisk utsikt i historiske omgivelser.

Estland er et overskuelig ferieland, med utgangspunkt i Tallinn er det mulig å komme seg godt rundt til hver en krik og krok i dette landet. Spise og drikke gjør du for det meste til en rimelig penge, eller du kan sette deg ned på en luksusrestaurant og smake på eksotisk, internasjonal mat til en noe høyere pris. Du kan shoppe i byens mange butikker, flytte deg fra kafé til kafé, eller gi kropp og sjel noen timer med fullstendig velvære på Tallinn sine mange spa-salonger.

Raske fakta om Estland:

 • Innbyggertall: 1,3 millioner
 • Hovedstad: Tallinn, ca. 450 000 innbyggere
 • Valuta: Euro
 • Språk: Estisk
 • Religion: Ulike former kristendom
 • Tidsforskjell: +1 time fra Norge
 • Flytid fra Oslo til Tallinn: 1t 30m fra Oslo/Gardermoen (direkte)
 • Flyplassen ligger bare fire kilometer fra Tallinn by, og taxi er et godt alternativ til rundt 40 kroner. Lokal buss koster halvparten.

Les også:

 • Bilde fra St.Catherines passasjen i Tallinn

  St.Catherines passasjen i Tallinn - Foto: Getty Images

Været i Tallin de neste 7 dagene

 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag -0°
 • Fredag
 • Lørdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.