Krakow reiseguide – en av Europas billigste byer

Krakow reiseguide – en av Europas billigste byer

Krakow byr på shopping, saltgruver og spa – samt kanskje et av verdens beste julemarked. FINN reise gir deg den optimale reiseguiden til en av Polens største byer.

En reise til Krakow i Polen gir deg muligheter til å fylle på historiebanken din. Byen er smekkfull av kultur, fantastiske bygninger, og bobler over av historiske severdigheter. Den er blant annet kåret til en av verdens vakreste byer, og kan med rette betegnes som en grønn by. Byen ble ikke offer for bombingen under andre verdenskrig, og har derfor bevart store deler av arkitekturen. I tillegg er den et spennende reisemål for deg som liker festivaler. Året gjennom fylles gatene med turister og studenter som deltar på konserter, sportsarrangement, matfestivaler og kunstutstillinger.

Kazimierz - på shopping, kultur og gode restauranter

Når du er i byen anbefaler vi å besøke det jødiske kvarteret Kazimierz i hjertet av Krakow. Området bugner av butikker og restauranter, og byr samtidig på et yrende natteliv. Kazimierz var opprinnelig en selvstendig by som ble grunnlagt i 1335, men i 1495 ble den overført til Krakow. I bydelen finnes det hele sju synagoger og en rekke kirker, de fleste av dem restaurert.

 • Saltgruvene i Krakow i Polen

  Saltgruvene i Krakow i Polen - Foto: Getty Images

Katedraler og kirker

Wawel-katedralen er utvilsomt en av severdighetene du bør besøke. Katedralen ligger på en bakketopp ved elven Wislas og regnes som en av Polen sine største nasjonalskatter. Både konger og nasjonalhelter er begravet her, og de kongelige ble også kronet i Wawel-katedralen. Ved den nordøstlige delen av markedsplassen i Krakow, ligger Mariakirken, eller St. Mary´s Basilica. Kirken er en av Polen, og Krakow, sine mest kjente severdigheter og er blant annet særdeles kjent for alteret i tre. For å minnes en kjent trompetblåser fra det 13. århundre, spilles en kort og konsis melodi fra tårnet hver time. Melodien er kjent for de fleste polakker. Det er også Sigismund-klokken som henger i Sigismund-tårnet. Klokken har en diameter på hele 2,42 meter. Det er kun ved spesielle tilfeller at Sigismund-klokken brukes, som ved valg av ny pave.

 • Konsentrasjonsleiren Auschwith utenfor Krakow i Polen

  Konsentrasjonsleiren Auschwith utenfor Krakow i Polen- Foto: Getty Images

Verdt å oppleve - saltgruvene og Auschwitz

Saltgruven Wieliczka, som ligger en halv times kjøring sørøst for Krakow, er en av verdens mest kjente og eldste saltgruver. I over 900 år har disse saltgruvene stått for mye av saltproduksjonen i Polen. Idag kan du bli med på guidet tur i saltgruvene, og starter med å gå trappene ned 27 etasjer til 67 meter under bakken. Deretter fortsetter turen gjennom kilometerlange ganger der du underveis vil se attraksjoner som statuer, laguner, kapeller og selvfølgelig souvenirbutikker.

En times kjøring vest for Krakow ligger nazistenes kanskje mest beryktede konsentrasjonsleir Auschwitz – Birkenau. Konsentrasjonsleiren er den leiren hvor det ble drept flest fanger under 2. verdenskrig. Hit ble polske politiske fanger, sigøynere, russere og fanger fra andre land sendt. I dag arrangeres guidede turer til Auschwitz. De gir deg inngående informasjon om leirene samtidig som du får høre historien til tidligere fanger.

 • Tradisjonell røkt ost i Krakow

  Tradisjonell røkt ost i Krakow - Foto: Getty Images

Gastronomisk år i Krakow

Er du matelsker? Da bør Krakow være på din liste over byer du ønsker å reise til – spesielt i 2019. European Academy of Gastronomy har valgt Krakow som hovedstad for gastronomisk kultur i 2019. Byen er den eneste i Polen, bortsett fra Warszawa, som har restauranter som er med i Michelin-guiden. Byen har også lange tradisjoner med gatemat, svært velsmakende og av god kvalitet.

Krakows berømte julemarked

Markedsplassen i Krakow har siden 1994 blitt omdannet til et av Europas mest populære julemarked. Her bugner det av god mat, godt drikke og alt du kan tenke deg av varer som hører julen til. Best av alt er prisene på julemarkedet, her kan du virkelig gjøre gode kupp.

Les også:

Verdt å vite: I Polen unngår du dyr Euro, og ferien blir billigere!

 • Utsikt til Wawel Castle i Krakow i Polen

  Utsikt til Wawel Castle i Krakow i Polen - Foto: Getty Images

Været i Krakow de neste 7 dagene

 • Onsdag 16°
 • Torsdag 12°
 • Fredag 16°
 • Lørdag 15°
 • Søndag 16°
 • Mandag 16°
 • Tirsdag 13°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.