Opplev julemarkedene i Helsinki - julenissens hjemland

Opplev julemarkedene i Helsinki - julenissens hjemland

I motsetning til mange av de glitrende julebyene rundt om i Europa tilbyr den finske hovedstaden er noe mer urban julefeiring med badstu, nydelig natur og både nye og gamle juletradisjoner. Helsinki er definisjonen på når julefreden senker seg.

Publisert 21. november 2019 kl. 9.33

Jul i Helsinki er så mye mer enn bare bjelleklang og gløgg (glögi som de heter på finsk). Mørketiden og den kalde temperaturen lar deg oppleve en roligere side av Helsinki.

Åpning av julegata

Julesesongen i Helsinki starter i slutten av november da julelysene i shoppinggata Aleksanterinkatu skrus på. Aleksi, som de lokale sier, har blitt prydet med julelys siden 1949 og åpningsseremonien er til i dag en viktig juletradisjon for lokale, og besøkende er hjertelig velkomne til å ta del. Tradisjonen starter med et besøk fra julenissen etterfulgt av julelystenning av Helsinki sin ordfører. En juleparade pryder deretter gatene i sentrum med flere tusen tilskuere på sidelinja. Kom i god tid hvis du vil ha et glimt av julenissen og alle hans trofaste hjelpere.

Julemarked

Det beste stedet å få unnagjort juleshoppingen din er på de koselige julemarkeder og basarene rundt om i byen. Markedene åpner allerede i november, og holder åpent helt til julaften. Klassiske finske gaver er blant annet hjemmestrikket ulltøy, som sokker og luer, sesongbasert syltetøy, gelé og søtsaker, og selvfølgelig leker til barna.

Helsinki Christmas market (Toumaan Markkinat) er det eldste julemarked i Helsinki, og ligger på Senator torget i sentrum av byen. Det er det perfekte stedet å ta en pause fra storbykaoset, og bare nyte den herlige atmosfæren. Markedet representerer noen av byens beste restauranter, alle mulige sesongbaserte søtsaker, og et spennende og innholdsrikt program gjennom hele adventstiden. Her kan du nyte noe godt å spise rundt et av de flere koselige bålene. For de små finner du også en gammeldags karusell som er gratis og barna kan ha det gøy med mens du nyter en deilig kopp gløgg. Torikorttelit distriktet mellom Senator torget og markedsplassen er også fullt av shoppingtilbud og restauranter.

Mimmit & Mummot (Babes & Bestemødre)

Mimmit & Mummot er et nytt og friskt julearrangement som børster støv av gamle, utdaterte juletradisjoner, og skaper nye sammen. Her får du muligheten til å ta del i julegave- og dekorasjons workshops samt lytte til inspirerende gjestetalere. Du kan også slå deg til ro i den herlige vinbaren, og kjøpe koselige gaver til både deg selv og de du er glad i.

Ornamo Design Christmas

Et annet julearrangement er Ornamo Design Christmas i byens tidligere kabelfabrikk, som tilbyr det beste av finsk design og håndverk. Her kan du finne alt mulig fra fashion og interiør, til grafisk design, og alt fra både godt etablerte til nyetablerte designere og kreative. Unge kunststudenter arrangerer også årlig Tokyo Christmas Bazaar på Museet for Moderne Kunst hvor du kan finne massevis av unike julegaveideer.

Seurasaari Christmas Path

Seurasaari er et gratis familiearrangement i Helsinki hvor du vil reise tilbake i tiden og oppleve gamle, finske juletradisjoner og historier. Eventet tiltrekker seg rundt 15000 barn og voksne hvert år, som alle kommer for å nyte den avslappende atmosfæren på fritidsøya Seurasaari.

Helsinkis julekonserter

Kirker og konsertsaler i Helsinki arrangerer også eventer i form av julekonserter og julekos gjennom hele adventstiden. Det herligste og mest populære julekoret, Kauneimmat Joulolaulut, holder konserter i flere av kirkene rundt om i byen. For deg som er glad i rock og heavy metal kan The Heavy Christmas turnéen (Raskasta Joula) være noe for deg. Turnéen representerer flere topp finske og internasjonale rockestjerner i et imponerende show.

Julesauna

Trodde du at finnene ikke opprettholdt sauna-tradisjonen under julehøytiden? Vel, da tok du feil! Jule-saunaen er en gammel tradisjon i Finland som skal få deg til å slappe av etter alle juleforberedelsene, før selve julefeiringen starter. Det finnes massevis av vandrehistorier rundt den finske saunaen. Vår favoritt er den om å få sauna-alvene til å slappe av ved å sette igjen en bøtte med vann, en bjørkevisp og et glass øl. I dag er jule-saunaen noe som man nyter på julaften med hele familien, men også en førjulstradisjon man kan nyte med venner.

Pssst… Lurer du på hvor julenissen bor? Les her for å finne ut mer om Rovaniemi.

Les også:

Været i Helsinki de neste 7 dagene

  • Torsdag 10°
  • Fredag
  • Lørdag 10°
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag
  • Onsdag 10°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.