München - reiseguide til den uforglemmelige Oktoberfesten

München - reiseguide til den uforglemmelige Oktoberfesten

Den beryktede, overfylte, overprisede og ekstremt populære festivalen Oktoberfest tiltrekker seg millioner av besøkende fra verden over hvert eneste år. Oktoberfest er verdens største ølfestival som varer over en periode på 16 dager i september/oktober. FINN Reise gir deg her en realistisk guide til Münchens elleville Oktoberfest.

Oktoberfesten i München er så voldsomt populært at reiseselskaper ikke nøler med å fortelle deg at dette er noe du bare oppleve en gang i livet. Heldigvis for deg er ikke vi hvilket som helst reiseselskap, så vi er her for å fortelle deg hvordan du best kan forberede deg på hva du har i vente.

Oktoberfest startet faktisk som en feiring av det kongelige bryllupet mellom Kong Ludwig I og Prinsesse Therese av Saxony Hildburghausen, den 12. Oktober 1810. De satte opp noen få telt i byen slik at folket fikk komme og feire, spise og drikke øl til deres ære. I dag har Oktoberfest blitt forvandlet om til et kommersielt fylle-arrangement. De tidligere små teltene er nå på størrelse med parkeringsplasser og elektroniske versjoner av tradisjonell sør-tysk musikk dundrer på høytalerne. Men det er ikke bare dette Oktoberfest handler om…

Den 16 dager lange festivalen starter med et pang! Nemlig med verdens største kostymeparade. Paraden holdes tidlig på formiddag, den første søndagen av Oktoberfest hvert år. Den starter ved Maximilianstrasse og etter å ha passert München sine travleste gater, ender den opp på festivalområdet. Millioner av tilskuere stiller seg opp for å bivåne det fantastiske spetakkelet. Det å stå på sidelinja og følge med er gratis, men de som ønsker de aller beste plassene med panoramautsikt må kjøpe billetter.

Men det finnes da mer enn ett gigantisk telt under Oktoberfesten! Så om du er ute etter de beste svinekotelettene, eller det beste stedet å spotte kjendiser, er det ingen grunn til bekymring. Vi er her for å gi deg svaret. Her finner du vår detaljerte guide over ølteltene på Oktoberfesten i München!

Marstall - Et luksusdyrs drømmetelt

Siden Marstall åpnet dørene i 2014 har de ønsket velkommen til de som ønsker en noe mer sofistikert feiring. Aktiviteter er mer siviliserte, og dans på bordene er ikke lov før sent på kvelden. Kokken disker opp tradisjonelle delikatesser som også inkluderer noe for vegetarianere og veganere.

Schottenhamel - For de høylytte bøllene

I 2017 ble 150 års jubileumet til Schottenhamel teltet feiret, noe som gjør dette til det eldste ølteltet på hele festivalen. Selv om det er et av de mest tradisjonelle teltene, fylles de 10000 sitteplassene likevel opp av unge, flørtende studenter og 20 åringer, så om du er på utkikk etter en støyete og uforglemmelig fest har du kommet til rett sted.

 • Bilde av god stemning på oktoberfest i München

  God stemning på oktoberfest i München - Foto: Privat

 • Bilde av mennesker som skåler på Oktoberfesten i München

  Oktoberfest = ølfestival i München - Foto: Getty Images

Hofbräu-Festzelt - Turistfella

Hofbräu er det største teltet på festivalen, og er som oftest det første stoppet for turister. Amerikanere, australere og briter ruler her, sammen med andre besøkende fra verden over som vil til München. Men her drikkes, synges og danses det likevel på ekte bayersk vis!

Hacker-Festzelt - Den lokale favoritten

Hacker er festteltet for München sin egen befolkning, samt noen turister som ønsker den mer autentiske Oktoberfestfeiringen. Veggene er nydelig dekorert i historiske motiv av typisk bayerske landskap. Hvis du er ute etter å praktisere tysken din har du kommet til rett sted!

Käfer´s Wiesn-Schänke - Kjendis hotspot

Sannheten med Käfer´s Wiesn-Schänke er at med mindre du er en kjendis (eller blir kjent med en på utsiden av teltet) er sjansen større for å få plass i teltets egen ølhage som har ekstra 1900 sitteplasser. Får du plass her kan du nyte deilig gourmetmat, og danse til langt på natt. Hold øynene åpne for kjendiser som Bayern fotballag, Boris Becker og andre internasjonale kjendiser.

Weinzelt - For deg som ikke liker øl

Hvis du på et eller annet vis havner på verdens største ølfestival uten å like øl er det ingen grunn til bekymring. Det finnes noe for deg og! Dette teltet er et unntak fra resten. Her bytter de fleste nemlig ut ølen med vin og champagne. Weinzelt er et av de mindre teltene, og du kan nyte en meny fra den høyt favoriserte, bayerske restaurantkjeden Kufflers. Weinzelt er en av de få som holder åpent til 01:00, så mange trekker hit for en siste drink etter timesvis på festivalområdet.

Ochsenbraterei - En kjøttelskers paradis

I dette teltet er det kjøtt som er den største attraksjonen. Ochsenbraterei har hentet en tradisjon fra 1881 hvor en okse grilles hel på et spesialdesignet rotisserie. Overraskende nok har teltet også noe å tilby vegetarianere og veganere, så alle er inkludert! I ukedagene er Ochsenbraterei ganske så avslappet og mange barnefamilier tar turen hit.

Les også:

 • Bilde av et menneskemylder på Oktoberfest i München

  Menneskemylder på Oktoberfest i München - Foto: Privat

 • Bilde av Oktoberfest by night i München

  Oktoberfest by night i München - Foto: Getty Images

Været i München de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag 10°
 • Tirsdag 10°
 • Onsdag
 • Torsdag 10°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.