München reiseguide - tips til ting å kjøre i kulturbyen

München reiseguide - 9 tips til ting å gjøre i kulturbyen

Tysklands tredje største by og hjemmet til halvannen million mennesker. München har langt mer å by på enn Oktoberfest, og blir faktisk regnet som en av Tysklands vakreste byer. FINN Reise vil her gi deg tipsene til hvorfor nettopp denne byen bør være ditt neste reisemål.

München er fylt med spennende severdigheter og attraksjoner som representerer byens dype historie. Her er våre favoritter.

Frauenkirche

Frauenkirche´s to ikoniske kupler er det mest gjenkjennelige landemerke på München sin skyline. Konstruksjonen startet i 1468, men ble nærmest totalt ruinert i flyangrep under 2. Verdenskrig og har siden blitt gradvis restaurert. Du kan klatre til toppen av det sørlige tårnet for en fantastisk utsikt over München, og er du heldig og det er fint vær kan du se direkte over til alpene.

Nymphenburg Schloß

Schloß Nymphenburg ble til å begynne med bygd for å feire at en tronearving var født. Det vakre slottet ble fort en favoritt blant bayerske herskere og flere arvinger ble både født og døde nettopp her. Det er ikke mange rom som er åpne for turister, men også hagen er et blikkfang i seg selv og er verdt å få med seg. Slottet har til og med sin egen app for å hjelpe deg å lære mer om historien her.

Botanisk hage

Etter en tur til Schloß Nymphenburg ta turen til naboen, altså München sin botaniske hage, som er hjemmet til tusenvis av planter, trær og blomster. Kan det bli bedre? Hagen er utrolig nok også et godt alternativ å besøke på regndager. Det huser nemlig et 4500 kvadratmeters stort drivhus, som er hjemmet til alt fra palmetrær til skilpadder. Hagen har også sin egen restaurant hvor du kan nyte et måltid, en drink, eller en forfriskende iskrem. Botanisk hage er åpen alle dager til sen ettermiddag.

Residenz

Rett ved T-banestoppet Odeonsplatz finner du det berømte slottet Residenz. Selv om det startet som et lite, beskjedent slott i 1385 har senere herskere fortsatt å bygge på slottet til det ble et gigantisk palass med flere store hager og grøntareal som absolutt er verdt et besøk. Hvorfor ikke ta med en piknikkurv og ta brunsjen her?

 • Bilde av landemerket Frauenkirche i München

  Landemerket Frauenkirche i München - Foto: Getty Images

 • Bilde av Nymphenburg Schloß i München

  Nymphenburg Schloß i München - Foto: Getty Images

For deg som er glad i museum er München stedet. Byen er fylt av både historiske museum og kunstgalleri. Her finner du våre favoritter.

Deutsches Museum

Det tyske museet i München fokuserer på kjemi, teknologi og astronomi. De eksperimentelle workshoppene lar både barn og voksne utforske fysikk og andre vitenskapelige teorier. Resten av det store museet er delt inn i fem seksjoner: Naturvitenskap, energi, kommunikasjon, menneskeheten og transport, slik at du selv kan velge hva du ønsker å utforske.

Alte Pinothek

Hvis gamle, historiske mesterverk er din greie kan du ikke gå feil med pinotheket. Alte Pinothek er et veldig gammelt museum med enda eldre kunstverk fra det fjortende til attende århundre! Museet huser alt du måtte ønske av Bruegel, Rubens, Rembrandt m.m. Et mer legendarisk museum, som dette i München, skal du se lenge etter.

Weltraum

Et av de mest populære kunstgalleriene i München er Weltraum. Her er det alltid noe nytt å oppdage. På fredager holdes det forelesninger om nye kunstverk, som passer perfekt for enhver kunst elsker som også liker ting litt uten om det vanlige. Galleriet oppdaterer ofte om nye utstillinger på sine sosiale medier.

Etter timesvis med sightseeing er det på tide å få seg et skikkelig måltid før man tar kvelden. Dette er våre favoritter.

Ratskeller

Gamlebyen i München er full av tradisjonelle bayerske spisesteder, og vår favoritt Ratskeller er inget unntak, og er et must om man er i München. Ratskeller har også kanskje tidenes beste lokalisering, midt på hoved markedsplassen i byen, nemlig Marienplatz. Når man går ned den gigantiske steintrappa og inn i restauranten kan man ikke la være å tenke at dette ser mer ut som et veldig ekstravagant kloster enn en restaurant. Det utgravde taket, glassmaleriene på vinduene og de nydelige tremøblene gjør hele opplevelsen til noe helt unikt. Her får du smake mange bayerske spesialiteter og andre tyske delikatesser, samt et variert utvalg vin og mørk øl.

Adr: Marienplatz 8

Gratitude, Organic Eatery

Gratitude er en vegansk og økologisk restaurant som ligger i hjertet av Schwabing og er lett tilgjengelig med kollektivtransport. Det lille, men deilige utvalget sunn og miljøvennlig mat serveres i generøse porsjoner til en rimelig penge. Restauranten lever på lokale råvarer og har blitt svært populære blant lokale. Gjengangere anbefaler Thai red curry og Byggris risotto fra menyen. For en skikkelig detox prøv en av restaurantens mange smoothies! Gratitude er et alternativt spisested som passer bra for både kjøttelskere og veganere.

Adr: Türkenstraße 55

 • Bilde med utsikt over Marienplatz i München

  Utsikt over Marienplatz i München - Foto: Getty Images

 • Bilde av botanisk hage i München

  Botanisk hage i München - Foto: Getty Images

Å finne det riktige hotellet kan fort gå begge veier, så det er lurt å gjøre litt research først. Heldigvis for deg har vi gjort jobben for deg, så her finner du våre to favoritter.

Louis Hotel

Louis Hotel er et koselig boutique hotell med en moderne og elegant atmosfære over seg. Du kan ikke komme stort nærmere sentrum heller da hotellet ligger i gangavstand fra det kjente matmarkedet, Viktualienmarkt. Nyt et måltid på hotellets egne japansk-inspirerte rooftop restauranten som har blitt en lokal favoritt eller kanskje en tur i hotellets sauna passer bedre for deg etter en lang dag med sightseeing.

Motel One München Sendlinger Tor

Hvis du reiser på budsjett men samtidig ikke ønsker en for lav standard på både komfort og lokalisering er dette det tryggeste valget for deg. Både rom og fellesområde er dekorert med stilfulle og moderne møbler med deilig belysning som gir hostellet en hjemmekoselig følelse. Motel One München Sendlinger Tor ligger på vestkanten av gamlebyen med gangavstand til både museet for urban og moderne kunst, St. Peters kirken og Marienplatz, hvor Münchens mest kjente julemarked arrangeres hvert år. Her kan du umulig gå feil!

Les også:

 • Bilde med utsikt over München og med Alpene i bakgrunnen

  Utsikt over München med Alpene i bakgrunnen - Foto: Getty Images

Været i München de neste 7 dagene

 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag -1°
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.