Athen - øyhopping til de Saroniske øyer i Hellas

Athen - øyhopping til de Saroniske øyer i Hellas

Den saroniske øygruppen ligger rett utenfor hovedstaden Athen, bare en time eller to med båt fra Pireus. Her finner du øyene Egina, Agistri, Poros, Hydra og Spetses, for å nevne de største og mest populære.

Er du lei charterturister og ønsker et mer genuint Hellas? Prøv de Saroniske øyer som ligger rett utenfor Athen sitt stuevindu. Mange grekere på fastlandet har feriehjem her. Kanskje ikke så rart, med tanke på nærheten til hovedstaden. Ingen av de Saroniske øyer har egne flyplasser, så ved å kombinere saronisk øyhopping med spennende Athen får du en fin kombinasjon mellom strand- og byferie.

Egina - rolige fiskelandsbyer eller yrende natteliv

Bare en halvtime utenfor Pireus ligger pittoreske Egina, som er den største av de saroniske øyer. Egina har vakre omgivelser, og er en fruktbar øy hvor de dyrker både mandler, appelsiner, oliven, druer, sitroner og ikke minst pistasjnøtter. Øya er berømt for sine pistasjnøtter, og grekerne selv mener at de er blant de beste. Egina kan tilby alt fra rolige fiskelandsbyer i sør til støyende natteliv i nord. Det er mange dagsturister på reise fra Athen som kommer hit.

Lengst nord på Egina ligger øyas beste badeområde, Agia Marina. Her finner du øyas beste sandstrand. Den er så langgrunn at du må gå opptil 30 meter ut i vannet før det når deg til navlen. Her er minstemann trygg og mor og far kan senke skuldrene. Agia Marina-området er et populært reisemål og her er det høy stemning og dunkende musikk i høysesong, særlig når athenerne kommer på helgebesøk. Egina by ligger vest for Agia Marina, og dette var Hellas’ første hovedstad da grekerne løsrev seg fra okkupantene i 1830-årene. Denne landsbyen er langt roligere enn Agia Marina. Her kan du kose deg på koselige kaféer i trange smug, eller på en hyggelig taverna langs havnepromenaden. Lengst sør finner du fiskerlandsbyen Perdika, som du kan ha nesten for deg selv, sammen med de fastboende. Perdika ligger på øyas sørvestkyst, og hit reiser du om du ønsker deg gresk atmosfære, idyllisk havn, tradisjonelle båter og god mat på hjemmekoselige tavernaer.

Agistri - frodige pinjeskoger og bortgjemte bukter

Agistri ligger rett ved siden av Egina, og er et populært reisemål i helgene for athenere. Her finner du mange bortgjemte bukter og én langgrunn sandstrand, i landsbyen Skala som ligger nord på øya. Det er bare rundt 500 fastboende her, og de fleste kommer ut hit om våren og gjør klart sine hoteller som åpner i mai. Agistri er en øy uten veldig flotte sandstrender og interessante severdigheter. Hit kommer du for å slappe av, nyte vakker natur og kose deg på hjemmekoselige tavernaer. Her er det et rolig natteliv blottet for strand- og partyløver. Skal du oppleve gresk atmosfære og senke skuldrene, vil noen dagers opphold på Agistri gjøre deg godt.

 • Egina- en øy blant de Saroniske øyer i Hellas

  Egina- en øy blant de Saroniske øyer i Hellas

 • Gatebilde fra Hydra, en øy blant de Saroniske øyer i Hellas

  Gatebilde fra Hydra, en øy blant de Saroniske øyer i Hellas

Poros - kun 45 minutter fra Pireus

Poros er kupert og frodig. Bygningene i lyse pastellfarger. Kombinasjonen gjør sitt til at Poros ofte omtales som en av de vakreste øyene i det sørlige Hellas. Poros er en liten øy som består av to øyer, forbundet med en bro. Poros tiltrekker seg store og små, unge som gamle. Øya har flere fine sandstrender og mange leier både sykler, mopeder og firehjulinger for å komme seg rundt på øya på egenhånd. Avstandene er ikke store, og det går busser hele tiden fra Poros by til de mange strendene. Øyas nærhet til Peloponnes og det områdets rike historie, bidrar også til at Poros er et svært populært reisemål. Med en fem minutters taxibåt-tur til Galatas, ligger Peloponnes for dine føtter og du kan besøke Hellas sin aller første hovedstad; Nafplio.

Hydra - den bilfrie øya som Leonard Cohen elsket

Dette er den mest kjente av de saroniske øyer, og musikeren Leonard Cohen la sin elsk på denne, og lokalbefolkningen la sin elsk på ham. Her bodde og levde Cohen i flere tiår, og han blir spilt og hyllet den dag i dag. Grekerne selv mener at dette er den mest ekte, greske øya. Hydra er elegant og snobbete, et populært reisemål for pengesterke athenere og ligger bare ca 90 minutters båttur fra Pireus. Biltrafikk og sykler er forbudt på Hydra, og alt transporteres med esler og muldyr. Landskapet er kupert og landsbyen er bygget som et amfi ned mot havnen, som så mange andre greske landsbyer. Bare på en liten gåtur på Hydra, får du trent uante leggmuskler. Stalltips 1: Sett de høyhælte skoene på skohylla. De er umulige å gå med på brosteinslagte gater som er tilrettelagt for eselhover. Her er det flate sko som gjelder. Strendene på Hydra er små viker med krystallklart vann og grønne omgivelser. Agios Nikolaos, Bitsi, Vlichos og Kaminia er de vakreste strender på øya, men pass deg for kråkebollene. De har mothaker og er giftige. Stalltips 2: Badesko! Hydra er et utrolig populært feriemål, og i høysesongen kan det bli svært trangt om plassen. Har du mulighet til å besøke øya i mai/juni eller august/september, vil du få et større utbytte av denne bohemske og sjarmerende lille øya.

Spetses - øya med den vakreste stranden

Spetses ligger to timer med båt fra Pireus og kan skilte med øygruppens vakreste strand, Agia Anargyri vest på øya. Her er havet blåere enn blåest, fiskebåtene ligger i horisonten og dupper og sjelefreden kommer helt av seg selv. Øya er frodig og badebuktene gjemmer seg på steder du bare kan finne med båt. Hvil blikket på det som en gang Ingrid Bergman og Marylyn Monroe også hvilte blikket på: sporene etter antikkens Hellas. Noen av dem er bare en kort båtreise unna og utflukter til Peloponnes og kan besøke Epidauros, Mykene og Nafplio, Hellas’ aller første hovedstad. Som Hydra, skal Spetses være bilfri, men begrenset bare til byen og ikke hele øya. I Spetses by er det hest og kjerre som gjelder. Spetses tiltrekker seg, som Hydra, pengesterke athenere, så prisnivået er noe høyre enn Hellas for øvrig også her.

Raske fakta om Athen (GR):

 • Innbyggertall: 3 mill. (2011)
 • Valuta: Euro
 • Klima: Mildt middelhavsklima, varme somre
 • Religion: Gresk Ortodoks
 • Tidsforskjell: + 1 time fra Norge
 • Flytid fra Oslo til Athen: 3t 45m (direkte)
 • T-bane direkte fra Athen flyplass til Pireus havn: 50 min. € 10
 • Båtreiser til de saroniske øyene:
  • Pireus - Egina: 45 min.
  • Egina- Agistri: 15 min.
  • Pireus – Agistri: 90 min.
  • Pireus – Poros: 45 min.
  • Pireus – Hydra: 90 min.
  • Pireus – Spetses: 120 min.

Les også:

 • Bilde av Poros- et lite øypar i den sørlige delen av Saroniabukta i Hellas.

  Poros er et lite øypar i den sørlige delen av Saroniabukta i Hellas. Rundt 58 km sør for Pireus og adskilt fra Peloponnes med et sund på rundt 200 meter

 • Spetses- en velstående øy og en kommune i Hellas. Inkludert som en av de Saroniske øyene.

  Spetses- en velstående øy og en kommune i Hellas. Inkludert som en av de Saroniske øyene.

Været rundt de Saroniske øyer de neste 7 dagene

 • Lørdag 29°
 • Søndag 27°
 • Mandag 27°
 • Tirsdag 25°
 • Onsdag 23°
 • Torsdag 24°
 • Fredag 26°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.