Reisetips til ting å gjøre på Svalbard

Reisetips til ting å gjøre på Svalbard

Svalbard ligger i Nordishavet, midt mellom det norske fastlandet og Nordpolen. Opplev uberørt arktisk villmark, og et unikt dyreliv i isbjørnens rike. Her får du FINN reises tips til ting å gjøre på Svalbard.

Arktiske Svalbard

Svalbard har et polart klima, unikt dyreliv, vill natur og gamle gruvelandsbyer, noe som har fascinert turister i mange år. Nesten to tredjedeler av Svalbards landområder er fredet i flere nasjonalparker, naturreservater, fuglereservater og geotopvernområder.

Selv om Svalbard har et arktisk klima, har øygruppen betydelige høyere temperaturer enn andre områder med samme breddegrad. Gjennomsnittstemperaturen i Longyearbyen er -14˚C om vinteren, og 6˚C om sommeren. Store deler av året preges av midnattsol og mørketid.

Det bor rundt 3000 innbyggere på Svalbard, og omtrent like mange isbjørner. Isbjørnen er fredet og ferdes fritt rundt over hele Svalbard. Det er derfor svært viktig å reise rundt med guide, eller lokale med gevær.

Hvordan reise til Svalbard?

Den vanligste måten å reise til Svalbard er med fly. Det er faktisk nærmere enn du tror, 3 timers flytur fra Oslo og du er i Longyearbyen.

Kart over Svalbard

Verdens nordligste samfunn

Longyearbyen er øygruppens administrative senter, og regnes som verdens nordligste samfunn. Den lille polarbyen byr på rik historie og et aktivt kulturliv med konserter, forestillinger, festivaler og utstillinger.

Du kan smake på arktisk matkultur som sel, hval, reinsdyr, rype og røye hos en rekke restauranter, som faktisk har mye høyere standard enn du forventer av et så lite samfunn. Svalbard har også et eget lokale ølbryggeri.

Den internasjonale polarbyen har også lett tilgang på storslåtte naturopplevelser kun et steinkast unna byen.

Nordlysvinter

Det er tre hovedsesonger på Svalbard; polarsommer, nordlysvinter og solvinter. Hver sesong er unik og byr på forskjellige opplevelser.

Nordlysvinteren starter 1. oktober og varer ut februar. Fra slutten av oktober kaster sola årets siste solstråler over landskapet, og Svalbard går inn i den magiske og stemningsfulle nordlysvinteren.

Mørketiden på Svalbard kalles “polarnatta” og varer i ca 2,5 måned fra midten av november til slutten av januar. I ukene før og etter polarnatta kan du oppleve blåtimen. Sola beveger seg under horisonten ned mot 6 grader, og tilbake over horisonten igjen. Det skaper helt unike lysforhold på dagtid, med en vakker blåtone. Fotografenes favorittårstid!

Nordlysvinteren byr på storslåtte nordlysopplevelser, ulike dagsturer og utflukter. Jakte på nordlys på snøscooter eller med hundeslede er meget populært.

 • Fantastiske naturopplevelser på snøscootersafari på Svalbard - Foto: Getty Images

  Fantastiske naturopplevelser på snøscootersafari på Svalbard - Foto: Getty Images

Solvinter

Solvinteren begynner 1. mars og varer til midten av mai. Ved solens tilbakekomst etter en lang polarnatt, øker aktivitetsnivået til både mennesker og dyr på Svalbard. Alle vil ut, se, oppleve og nyte naturen.

Dette er en fin tid å bli med på turer som tar deg langt inn i Svalbards villmark. Mulighetene er mange og varierer fra korte dagsturer til lengre ekspedisjoner. Bli med på snøscooterkjøring, huskysafari, besøk isgrotter eller stå på ski på tvers av landet eller ned en fjellside.

Det er også populært å besøke Ny-Ålesund som er verdens nordligste bosetning og forskningsstasjon, 79 grader nord. Ny-Ålesund er også kjent som startpunktet for Roald Amundsens ekspedisjoner til Nordpolen.

Solvinteren er den mest populære tiden å besøke Svalbard, så det anbefales å være tidlig ute med å bestille aktiviteter og overnatting.

Polarsommer

Polarsommeren starter fra midten av mai og varer ut til september. Midnattsolen dominerer på himmelen helt til slutten av august, noe som betyr at lyset gir deg ingen indikator på hvilken tid av døgnet det er.

Midnattsol, fargerik flora og store kontraster gir rammen for den vakre polarsommeren hvor dagen aldri tar slutt. Det er fortsatt et fascinerende dyreliv på sommeren, selv om Svalbard er mest kjent for sine vinterdyr. Populære sommeraktiviteter er blant annet hvalross-safari, samt besøk til en av de livlige fuglefjellene på Svalbard.

Om sommeren kan du også bli med på båtsafari med mulighet for å se hval, kajakk rundt isfjell, isbrevandring, hundekjøring på hjul, samt vandring og turer i fjellet.

 • Rikt fugleliv på Svalbard, her er lundefuglen - Foto: Getty Images

  Rikt fugleliv på Svalbard, her er lundefuglen - Foto: Getty Images

Været på Svalbard de neste 7 dagene

 • Torsdag -11°
 • Fredag -12°
 • Lørdag -11°
 • Søndag -5°
 • Mandag -5°
 • Tirsdag -12°
 • Onsdag -12°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.