Svalbard - isbjørnens rike

Svalbard - isbjørnens rike

Isbjørnen er kongen av arktis og er et av verdens største rovdyr. På Svalbard kan du møte isbjørn overalt hele året. Her får du FINN reises tips til hvordan å ferdes i isbjørnens rike.

Isbjørnens rike

I Svalbard-området og Barentshavet finnes det rundt 3000 isbjørner, flere enn det finnes mennesker. Isbjørn regnes som et maritimt pattedyr som tilbringer mesteparten av livet ved havisen, og lever hovedsakelig av selarten ringsel som det er mye av i farvannet rundt Svalbard.

Mennesket er et fremmedelement i isbjørnens rike, og vi kan bli sett på som et potensielt byttedyr. Isbjørnen har voldsomme krefter, en voksen bjørn kan variere i vekt fra 200 til 800 kg. Selv ungdyr under 100 kg kan være svært aggressive og farlige.

 • Isbjørn kan sees både sommer og vinter på Svalbard - Foto: Getty Images

  Isbjørn kan sees både sommer og vinter på Svalbard - Foto: Getty Images

“Isbjørnsafari” finnes ikke

Isbjørnen har vært fredet for jakt siden 1973, og det er straffbart å forfølge, lokke til seg, mate eller forstyrre isbjørn unødvendig.

Siden isbjørnen er totalfredet på Svalbard, finnes det ingen turer som tilbyr noen form for oppsøking av isbjørn. Uansett - isbjørn finnes overalt på Svalbard, så du kan få øye på de store dyrene. På vinteren ferdes isbjørnene over hele øygruppen, mens på sommeren vil den som regel følge havisen og trekke nord-østover.

Det er svært viktig å ta forhåndsregler om du skal ut på tur. Den beste og tryggeste muligheten til å se isbjørn er å delta på ekspedisjonscruise med båt om sommeren. Disse cruisene går over flere dager, og tar deg med til fjerntliggende områder av øygruppen, samt til pakkisen hvor isbjørnen jakter sel.

 • Vanlig å se isbjørn fareskilt på Svalbard -
Foto: Getty Images

  Vanlig å se isbjørn fareskilt på Svalbard - Foto: Getty Images

Isbjørn angriper svært fort – uten forvarsel

Ofte nærmer isbjørn seg mennesker av ren nysgjerrighet. Det betyr ikke at de ikke er farlige, og alle isbjørner må behandles som truende, da de kan angripe svært fort, uten forvarsel.

Du bør alltid gå i følge med guide eller lokale med våpen. Det anbefales på det sterkeste å melde seg på organiserte turer når du skal ferdes i Svalbard-naturen.

Været på Svalbard de neste 7 dagene

 • Fredag -3°
 • Lørdag -3°
 • Søndag -5°
 • Mandag -9°
 • Tirsdag -15°
 • Onsdag -5°
 • Torsdag -2°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.