Hamar - 6 ting å oppleve i Mjøsbyen

Hamar - 6 ting å oppleve i Mjøsbyen

Besøk et av verdens vakreste museer, reis med Mjøsas hvite svane, tråkk rundt i vikinghistorie eller dra på gårdsferie med kulinariske opplevelser midt i det norske matfatet. Velkommen til Hamarregionen.

Norges mest fruktbare jordbruksområde finner du på Hedmarken. Her ligger gårdsbutikker som perler på en snor som serverer prisbelønnet mat. Hamarregionen er rik på kulturminner fra alle perioder, og Hedmarksmuseet er kåret til ett av verdens vakreste museer. Du kan besøke Vikingskipet hvor cyber-ungdommen samles hver påske. På Norsk Jernbanemuseum kjører minitoget Knertitten hele sommeren, og i Prøysenhuset opplever de voksne nostalgisk barndom med sangerens gripende tekster. Du kan fiske i Åkersvika Naturreservat, og stupe fra Koigen stupetårn. Og sist, men ikke minst kan du ta en tur med Mjøsas hvite svane; Skibladner. Hamar er den største av Mjøsbyene, etterfulgt av henholdsvis Gjøvik og Lillehammer, og var én av vertsbyene under OL på Lillehammer i 1994.

Domkirkeodden og Hedmarksmuseet: Et av verdens vakreste museum

Domkirkeruinene er en del av Hedmarksmuseet, som ligger på Domkirkeodden, og er et av landets største middelaldermuseum. Her hører du om vikingtiden, middelalderen og frem til i dag. Ruinene er det som er igjen av den gamle Hamar domkirke, som er fra år 1200. Hamars dramatiske historie blir formidlet av syngende guider som forteller hvordan byen og kirken ble ødelagt. Her finner du også et friluftsmuseum med drøyt 60 antikvariske bygninger fra Hedmarksbygdene og en museumsurtehage med over 400 ulike planter.

Vikingskipet - En moderne flerbrukshall for alle

Anlegget som ble bygget for OL i 1994 er en moderne flerbrukshall med spennende arkitektur . Det er ikke bare verdensrekorder som i dag blir satt i dette nasjonalanlegget, men det er iherdig trening og konkurranser innen hurtigløp, bandy og kunstløp. Hver påske arrangeres The Gathering her, som er verdens nest største datatreff for ungdom. Gjennom året arrangeres små og store messer, utstillinger og konserter i Vikingskipet.

 • Skibladner, Mjøsas hvite svane ved Hamar

  Skibladner, Mjøsas hvite svane ved Hamar - Foto: Getty Images

Norsk Jernbanemuseum - Et mekka for barn

Allerede i 1896 ble det bestemt at Norges jernbanehistorie skulle dokumenteres. Museet på Hamar har en helt unik samling av gjenstander og materiell fra den norske jernbanehistorien. Stasjonsbygningene bidrar til en jernbanehistorisk atmosfære i museumsparken, og legendariske Dovregubben er et av trekkplastrene. Museet er Barnas museum, og midt i parken er barnas favoritter; Leikvangen stasjon og minitoget Knertitten. Hver sommer, den første helgen i juni, arrangeres en internasjonal barnefestival - Stoppested Verden i museumsparken.

Høyt og lavt for store og små

Ønsker du en aktiv ferie, ligger Hedmark klar for dine føtter. Her kan du utfordre deg selv i Helgøya Klatrepark. Du kan bade og stupe fra Stupetårnet på Koigen, observere fugler fra fugletårn i Åkersvika Naturreservat eller la de yngste leke seg slitne i Lekeland eller i Ankerskogen badeland.

Gårdsferie ved Mjøsa

Skal du bo på landet, bør du velge gårdsferie. Her finner du roen og kan nyte late dager blant markblomste. Eller du kan gå fine turer; på Hedmarksvidda i vakkert kulturlandskap. Du bor gjerne på stabbur eller i hytter, og de fleste gårdene har hysdyr som kaniner og katter, griser og hester.

Mjøsas hvite svane - DS Skibladner

Midt i Hamar legger Norges eldste og eneste hjuldamper til. I elleve knops fart pløyer skipet fra midten av 1800-tallet, Mjøsa. Om bord hersker en avslappet stemning og du kan nyte en dagstur tilbake til 1856. Ombord finner du kafé, restaurant, kiosk og gavebutikk. I restauranten “Første Plads Madsalon” holder de den 160-årige tradisjonen og serverer den berømte laks og jordbær i ærverdige omgivelser. Velkommen ombord!

Les også:

 • Gårdsferie i Hamarområdet

  Gårdsferie i Hamarområdet - Foto: Getty Images

Været i Hamar de neste 7 dagene

 • Søndag -1°
 • Mandag -1°
 • Tirsdag -6°
 • Onsdag -11°
 • Torsdag -11°
 • Fredag -8°
 • Lørdag -1°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.