Slik tjener du penger på å leie ut hytta

Slik tjener du penger på å leie ut hytta

Har du en fritidsbolig som står tom store deler av året? Da bør du lese dette.

I Norge finnes det over 430 000 hytter eller fritidsboliger, men mange av disse står ubrukt store deler av året. Det betyr at mange går glipp av muligheten til å tjene penger på å leie ut fritidsbolig. Etterspørselen er nemlig stor blant folk som vil leie hytter. Fra 2015 til 2018 opplevde FINN en vekst på 43 prosent i trafikk og brukere på kategorien feriehus- og hytter til leie.

 • Å leie ut en hytte man bruker selv er ikke så komplisert som mange frykter. Det er for mange en fordel å kunne tjene noen ekstra kroner på å leie ut en feriebolig når du selv ikke bruker den.
 • Det er penger som man for eksempel kan brukes på vedlikehold og andre utgifter knyttet til en hytte, som kommunale avgifter, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand.

Dette må du skatte av utleieinntekten

Hvis du leier ut en fritidsbolig i Norge som du selv bruker, kan du leie ut for inntil 10 000 kroner skattefritt. Utover dette må du skatte av 85% av leieinntektene.

 • Skatteprosenten for utleieinntekten av fritidsbolig er 22 % (2019).

Eksempel: Leier du ut hytta for kr 20.000,- mottar du 10.000 skattefritt. For de siste 10 000 kronene blir regnestykket slik: 10.000*85%*22%= 1870,- i skatt.

 • Dersom du leier ut en hytte hele tiden uten å bruke den selv, betaler du 22% av leieinntektene minus fradrag direkte knyttet til utleie. Eksempler på slike fradrag er kommunale avgifter, vedlikeholdskostnader, forsikring, eiendomsskatt etc.
 • Hytter og ferieboliger

  STOR ETTERSPØRSEL: Søketall fra FINN viser at det er stor etterspørsel etter å leie fritidsboliger i Norge. (Foto: Skjermdump)

Eie istedenfor å leie? Se hvilke ferieboliger som er til salgs på FINN akkurat nå!

Bruk skriftlig kontrakt og depositumskonto

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand anbefaler at man bruker litt tid på forberedelser før man leier ut, for å sikre et ryddig forhold til leietakerne. Det viktigste utleier bør gjøre er å alltid benytte seg av skriftlig kontrakt og å ta et depositum.

 • På nettet finnes det flere gode utleiemaler man kan bruke. Husk også at du må melde inn inntektene og eventuelle fradrag i skattemeldingen.
 • Er du usikker på om du ønsker å håndtere en utleie selv finnes det utleiemeglere flere steder som har spesialisert seg på ulike hytteområder som kan bistå, sier hun.

FINN tilbyr gratis digital leiekontrakt

Produktdirektør i FINN Eiendom, Jørgen Hellestveit, anbefaler utleiere å benytte seg av FINNs digitale leiekontrakt. Gratistjenesten er utviklet i samarbeid med Forbrukerrådet, for å gjøre leieprosessen enkel og trygg for både utleiere og leietakere.

 • Når man oppretter digital kontrakt via FINN blir den ferdig utfylt med opplysninger fra annonsen, før man signerer elektronisk. Det er veldig praktisk.
 • Vi forventer at interessen for leie av hytter vil øke, fordi det er mange som vil oppleve fjellet eller sjøen, men som ikke har mulighet til å investere i egen hytte, sier han.

Fritidsboliger til salgs ved sjøen

Se flere på FINN.no