Boligtipsene som gir deg ekstra penger på kontoen

Boligtipsene som gir deg ekstra penger på kontoen

Les dette før du skal selge hjemmet ditt!

FINN.no: Å kjøpe hus eller leilighet er den største investeringen mange gjør i livet. Men hvordan får du folk til å kaste seg inn i budkrig om akkurat din bolig?

Interiørarkitekt Ine Abelsnes Stokka er ikke i tvil om hva hvordan man får boligen til å skinne i en annonse eller på visning, uten å måtte grave dypt i lommeboken.

- Å male er det enkleste grepet for å få en bolig til å se fin ut. Man kan også velge å bytte ut fronter på kjøkken for eksempel. Planter er også en enkel og billig måte å få bilder av rom til å se innbydende ut.

Ifølge Mia Røtvold, som driver interiørbloggen Enkel Fornyelse for Butinox, velger mange for tiden dempete farger i hjemmene sine.

- Du kan enkelt skape hjemmekoselig stemning ved å bruke farger, og valgmulighetene er endeløse. Lune og sotede farger er gjeldende i interiørbildet, så ved å male veggene i nyanser av dyp grønn eller jordtoner får du en rask og enkel forandring.

LES OGSÅ: Husk å lese dette i prospektet

 • ENKEL OPPUSSING: Lune og sotede farger er gjeldene i interiørbildet, og et par malestrøk før boligen legges ut for salg kan gjøre boligen din mer attraktiv. Foto: Butinox.

  ENKEL OPPUSSING: Lune og sotede farger er gjeldene i interiørbildet, og et par malestrøk før boligen legges ut for salg kan gjøre boligen din mer attraktiv. Foto: Butinox.

Tenk på hvordan huset fremstår i annonsen

FINN.no er Norges største markedsplass for boliger med over 23 000 aktive annonser. I 2017 var den mest populære annonsen på FINN en villa på Haukerød, som vakte oppsikt med sin innredning:

- Nordmenn er svært opptatt av interiør og når de finner en hus som skiller seg ut eller som de liker godt, ser vi at de ofte deler den med sine venner i sosiale medier.

- Tenker man bevisst hvordan man ønsker at huset fremstår i annonsen, kan det føre til mye ekstra oppmerksomhet og interesse rundt boligen, sier kommunikasjonssjef i FINN, Kristine Eia Kirkholm.

 • FARGER PÅ SOVEROMMET: Bruk gjerne farger som går ton-i-ton for å markere soner, og skape et mer spennende uttrykk i rommet når du pusser opp. Foto: Butinox

  FARGER PÅ SOVEROMMET: Bruk gjerne farger som går ton-i-ton for å markere soner, og skape et mer spennende uttrykk i rommet når du pusser opp. Foto: Butinox

Bildene er viktigst av alt

Eiendomsmegler Anders Ødenes i Meglerhuset & Partners, sier bildene av boligen din bør være første prioritet.

- Foto er kanskje det viktigste elementet i helle markedsføringspakken. Gode fotografier evner å formidle vesentlige elementer ved boligen på en mye mer presis måte enn eksempelvis tekst.

- Det betyr at vi legger stor vekt på å klargjøre boligen for fotografering, enten ved hjelp av stylist eller egeninnsats. I mange tilfeller kommer man langt med å fjerne overflødig pynt, personlige eiendeler/personlige bilder og «tungt» møblement.

 • FOTO ER VIKTIG: Eiendomsmegler Anders Ødenes sier fotografering er en av de aller viktigste delene av markedspakken når en bolig legges ut for salg. Foto: Meglerhuset & Partners

  FOTO ER VIKTIG: Eiendomsmegler Anders Ødenes sier fotografering er en av de aller viktigste delene av markedspakken når en bolig legges ut for salg. Foto: Meglerhuset & Partners

Ødenes anbefaler duse farger, dersom man velger å male huset før salg. I tillegg ber han selgeren passe på at man ikke slurver med detaljene:

- Skal du først gjøre noe så gjør det ordentlig. Vær nøye med lister, hjørner og unngå for all del malingsflekker og søl på gulver, vinduer!

LES OGSÅ: Slik får du råd til hyttedrømmen

Anbefaler ikke å pusse opp kjøkken og bad før salg

Mange velger også å pusse opp bad og kjøkken i forkant av et salg, men det er ikke alltid en god idé.

- Det er veldig sjelden vi anbefaler større oppussingsprosjekter som bad og kjøkken. Grunnen til dette er at det er kostbare ting å gjøre. Det er ikke sikkert kjøperen er villig til å betale såpass mye mer for ett nytt kjøkken han ikke liker.

- Kjøkken og bad anses for å være husets «smykker» og kjøperne vil veldig gjerne sette personlig preg på disse i rommene i etterkant av kjøpet, sier Ødenes.

 • Slik søker du finansieringsbevis og boliglån

  Slik søker du finansieringsbevis og boliglån

Enkle grep du kan gjøre selv

Interiørarkitekt Ine Abelsnes Stokka understreker at man ikke trenger grave dypt i lommeboka for å friske opp boligen før et salg. Her er hennes beste tips:

- Rydd vekk alt rot og skrot og prøv å skap er hyggelig og trivelig hjem.

- Man kan gjøre det meste selv, bortsett fra rør- og elektriske arbeider. Rivearbeider og å sette opp lettvegger er for eksempel noe man kan gjøre selv.

LES OGSÅ: Unngå disse fellene i budrunden

- Å renovere badet blir jo veldig fort kostbart, men her kan man gjøre enkle grep som f.eks. å bytte servantskap/servant, få inn et fint speil, eventuelt bytte belysning. Planter på bad er også alltid fint.

- Har man et slitt og gammelt gulv kan det være en ide å bytte dette. Ta en runde og se om gulvlister, belysing og knotter på skap og kjøkken ser ok ut.

 • Interiør av baderom

  BAD: Har du eldre panel på badet kan den enkelt moderniseres med baderomsmaling. Foto: Butinox.