Slik får du råd til hyttedrømmen

Slik får du råd til hyttedrømmen

I et hett leiemarked er det fullt mulig å realisere hyttedrømmen ved hjelp av utleie.

Drømmer du om hytte på fjellet, men føler at du ikke har råd? Det kan faktisk være at du har det!

Se hytter og fritidsboliger til salgs på FINN her!

Selv om prisene på hytter i fjellet har økt, finnes det løsninger. En mulighet for å oppnå hyttedrømmen er nemlig å investere i en hytte som deretter leies ut i perioder, for eksempel via FINN reise.

Populært å leie

Å leie feriehus eller hytte i Norge har økt voldsomt i popularitet de siste årene. Ønsker du å kjøpe en hytte kan det dermed være fullt mulig å få finansiert dette via utleie. Mange foretrekker å leie ut ukesvis, og prisene varierer selvsagt i forhold til standard og størrelse, fra rundt 5 000 kroner i uken til utleiepriser i høysesong opp mot 25 000 - 30 000 kroner.

Tidligere forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, har fortalt at utleie kan være et godt økonomisk supplement for den som vil realisere hyttedrømmen.

– Ja, så lenge du tåler at andre bruker tingene dine, så er utleie en smart måte å delfinansiere hyttekjøpet, eller sikre at du alltid har penger til vedlikehold. Utleie kan også være en god ekstrainntekt i perioder i livet hvor en hytte blir mindre brukt. En hytte kan også være en god ekstrapensjon den dagen man kommer så langt, sier Picard.

Slik blir regnestykket

Per dags dato ligger det over 2700 fritidsboliger til salgs i Norge på FINN, og prisene varierer fra 150 000 kroner til svimlende 34 millioner kroner. For de fleste vil imidlertid kanskje en hytte i prissjiktet 1- 5 millioner være mest aktuelt. Til disse har Kristina Picard tidligere satt opp følgende regnestykke:

  • Si at du kjøper en hytte til to millioner kroner. For enkelthets skyld antar vi at du låner hele beløpet, med tilleggssikkerhet i boligen din. Med en langsiktig lånerente på tre prosent, vil rentekostnaden bli 60.000 kroner før skatt. I tillegg har du utgifter til vedlikehold, strøm, eiendomsskatt, forsikring og annet. La oss anta at dette summerer seg til rundt 40.000 kroner.
  • I dette eksempelet må du leie ut hytta for omtrent 100.000 kroner i året for å dekke alle kostnader. Da har vi tatt høyde for både skattefradrag på lån og skatt på leieinntektene, men ikke eventuelle avdrag på lånet. Klarer du å oppnå en leieinntekt på 10.000 kroner i uka, holder det å leie ut i ti uker. Halveres leieinntekten, må du doble antall utleieuker, til 20 uker. Eventuell verdistigning på en hytte vil komme som en hyggelig bonus på toppen.

Gjør et søk på feriehus og hytter til leie og få oversikten!

  • Hett hyttemarked 2 Getty Images 977216400

Picards råd til potensielle hyttekjøpere/utleiere:

  • Det er viktig at du på forhånd undersøker leiemarkedet i området der du vil kjøpe hytte. Snakk med meglere, bookingselskap og andre som leier ut hytte i området for å danne deg et bilde.
  • Sett opp et realistisk regnestykke over hvor mye en hytte vil koste deg i året, ikke bare i kostnader til lån, men alt fra vedlikehold til transportutgifter.
  • En god og populær fjellhytte kan du kanskje leie ut i opptil 20 uker i året, mens sommerhytter har en kortere sesong. Ta høyde for at mange er mer interessert i å leie bare for en helg eller langhelg.
  • Gjør også en vurdering om du vil ta hånd om det praktiske selv, eller bruke et bookingselskap. Sistnevnte finnes på populære feriedestinasjoner, og tar selvsagt en andel av leieinntektene for jobben. Ønsker du å gjøre jobben selv, er et godt tips å installere kodelås på inngangsdøren – så slipper du å overlevere nøkler personlig.
  • Hytteutleie er skattegunstig, spesielt hvis du selv bruker hytta. Da skal 85 prosent av leieinntektene utover 10 000 kroner skattes av med 25 prosent skatt. (Leier du ut hytta så mye at den blir definert som utleiehytte, er det andre skatteregler: Da betaler du 25 prosent skatt av leieinntekter fra første krone, men til gjengjeld kan du få fradrag for en del utgifter.)
  • Det skal veldig mye til for å gå i pluss ved hytteutleie, men det kan være et godt tilskudd til økonomien. Skal du gå i pluss, kan du ikke regne med å bruke hytta selv noe særlig. Og tenk deg godt om før du kjøper en hytte - du har ikke lyst til å bli hovedattraksjonen i neste sesong av "Luksusfellen".

Ønske om å bygge hytta selv? Her er fritidstomer til salgs på FINN

Se flere på FINN.no