Leiekontrakt for utleie og leie av bolig

Nå har vi gjort det enda enklere for deg som skal leie ut eller leie bolig via FINN. Vi har nemlig utviklet en digital leiekontrakt som du som privatperson kan bruke når du skal leie, eller leie ut, bolig på FINN.

Å ha en kontrakt trygger både kjøper og selger ved en eventuell tvist.

Kontrakten er gransket av jurister, og løsningen har vi laget sammen med et selskap som heter Swiftcourt.

Den digitale kontrakten gir deg mulighet til å signere digitalt – helt uten printer, skanner eller papir. Smart, ikke sant?

Du finner kontrakten inne på annonsesiden på den aktuelle annonsen, rett under "send melding" knappen.

Her er en enkel forklaring på digital leiekontrakt:

Opprett digital leiekontrakt

Når du har funnet objektet du ønsker å leie eller leie ut: gå inn på annonsen og finn kontrakt-knappen. Den ser slik ut:

Opprett leiekontrakt

Når du klikker på denne knappen kommer du til en side der du blir bedt om å oppgi din epost-adresse og godkjenne tjenestens vilkår. Deretter klikker du "opprett kontrakt". Deretter kan du klikke deg direkte videre til kontrakten. Du vil også motta en e-post fra FINN/Swiftcourt som inneholder en lenke til din kontrakt.

Leiekontrakt

Du får nå muligheten å velge om du fyller den ut som utleier eller leietaker.

Utsnitt av en side med et skjema med overskrift velg din rolle.
               Siden har også 2 knapper med tekst leier og utleier.

Se gjennom kontrakten din

Når du kommer inn på siden som viser kontrakten din vil du legge merke til at den allerede er delvis utfylt. Relevant informasjon fra annonsen er hentet inn automatisk. I tillegg til det som automatisk fylles ut, er det en del andre felter i kontrakten som vil være relevante å ha med. For eksempel dato for overtagelse, antall nøkler, kjente feil/mangler osv. Alle felter i kontrakten er mulig å redigere.

Før du deler kontrakten med motparten, må du fylle ut din kontaktinformasjon. I tillegg må du fylle ut tilsvarende informasjon for motparten (minimum navn, e-post og telefonnummer).

Signere/dele kontrakten med motparten

Når kontrakten er slik du ønsker at den skal være, har du to valg: SIGNERE OG DELE eller DELE kontrakten med motparten. Se punkt fire for spesifikk informasjon om signatur.

Utsnitt av en side med blant annet 2 knapper med tekstene "Signer" og "Del med motpart".

... du signerer kontrakten enkelt med fingeren din på touchpad på PCen, nettbrettet eller smarttelefonen (på samme måte som når du mottar en postpakke).

En nettside som viser hvordan man signerer med fingeren.

... når du har signert ber du motparten om å signere. Vedkommende får da et e-post-varsel.

En side som bekrefter at kontrakten er signert. Den har blant annet en knapp med teksten "Del med motpart".

Motparten gjør endringer (OBS!)

For å ivareta tryggheten til begge parter har vi laget en viktig funksjon: Dersom den ene parten har opprettet en kontrakt, SIGNERT kontrakten og så delt den med motparten, vil signaturen oppheves dersom motparten gjør noen endringer.

For eksempel: hvis du oppretter en kontrakt med leie på 15.000 kroner, signerer den og deler den med leietaker og motparten endrer prisen til 14.000,- (eller hva som helst annet i kontrakten) vil din signatur oppheves og du må signere på nytt.

Grunnen til dette er at man skal være trygg på at dokumentet man signerer IKKE kan endres etter at man har signert. Vi anbefaler derfor at man bruker "del kontrakt" funksjonen dersom man ikke er 100% enige om innholdet - så slipper man å signere flere ganger.

Ferdig signert kontrakt og E-signeringsbevis.

Når begge parter har signert kontrakten vil få mulighet å laste ned kontrakten og E-signeringsbeviset ditt (PDF). Du kan også opprette en bruker på Swiftcourt.com for å lagre det digitalt hvis du ønsker det.

I tillegg vil du motta en e-post med to dokumenter: kontrakten og ditt E-signeringsbevis. E-signeringsbeviset er din digitale signatur.

Sikre ditt leieforhold, og bruk en god kontrakt!

Lykke til!

Hilsen FINN Eiendom